Show simple item record

dc.contributor.advisorKaraltı, İskender
dc.contributor.authorBatibay, Osetya
dc.date.accessioned2020-12-29T06:59:14Z
dc.date.available2020-12-29T06:59:14Z
dc.date.submitted2017
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/340193
dc.description.abstractSüt ve süt ürünleri insanların temel gıda maddelerinden biri olmakla birlikte; veteriner ilaçları, pestisitler, mikotoksinler, ağır metaller, genetiği değiştirilmiş organizmalı ürünler (GDO), dioksin ve benzeri kimyasal madde kalıntılarını içerebilmeleri açısından da riskli ürünler arasındadır. Sütte bulunabilen bu kimyasallar endüstriyel ya da ziraai kaynaklardan gelmektedir. Antibiyotik içeren sütler patojen mikroorganizmaların direnç kazanmalarına neden olmaktadırlar. Bazı kişilerde ise allerjik reaksiyonlar oluşturdukları için olumsuz sonuçlara neden olmaktadırlar Antibiyotik direnci tehlikesiyle karşılaştırıldığında, gıda maddelerinde kullanımına izin verilen ilaçların neden olduğu kalıntıların yol açacağı toksisite riski oldukça düşüktür. Bununla birlikte, insanların zararlı düzeylerde kalıntılara maruz kalmalarını engellemek için, AB hayvansal gıda maddelerinde veteriner ilaçlarının Maksimum Kalıntı Limitlerini (MRL) belirlemiştir. Ülkemizde ise Türk Gıda Kodeksinin 2002/30 sayılı tebliğinde `Hayvansal Gıda Maddelerindeki Maksimum Kalıntı Düzeyleri` belirlenmiştir. Çalışmamızda 40 adet süt örneği incelenmiştir. Bu örneklerden MiRA test ile kalitatif olarak; beta laktam elisa test kiti ile de kantitatif olarak antibiyotik kalıntı deneyleri gerçekleştirilmiştir. Sonuç olarak her iki yöntem ile de 40 örnekten 4 tanesinde (% 10) pozitiflik saptanmıştır. Bütün çalışmalar incelendiğinde süt ve süt ürünlerinde antibiyotik kalıntı sorunu halen devam etmekle birlikte, çalışmamızda elde ettiğimiz düşük limitlerdeki beta laktam değerleri umut verici olarak değerlendirilmiştir. Ancak daha fazla örnek ile bu çalışmalar genişletilmeli ve rutin olarak süt ve süt ürünleri hijyen kriterleri yönünden analiz edilmelidir. Çünkü sadece antibiyotik kalıntıları değil, bunun yanında mikotoksinler, pestisitler, hormonlar, ağır metaller gibi çeşitli kirleticiler açısından da gıda maddeleri incelenmelidir.
dc.description.abstractMilk and dairy products are not only one of the basic foodstuffs, are also among the risky products in terms of containing chemical residues veterinary drugs, pesticides, mycotoxins, heavy metals, genetically modified organism products (GMO), dioxin and similar chemical products. These chemicals that can be found in milk come from industrial or agricultural sources. Milk containing antibiotics cause pathogenic microorganisms to gain resistance. They cause allergic reactions in some people and therefore cause negative consequences. Compared with the danger of antibiotic resistance, the risk of toxicity caused by the residues caused by drugs permitted for use in foodstuffs is very low. In addition to, the EU has set the Maximum Residue Limits (MRLs) of veterinary drugs in animal feedstuffs to prevent people from being exposed to residues at harmful levels. In our country, Maximum Residue Levels in Animal Food Material; has been determined in the 2002/30 numbered communiqué of Turkish Food Codex. 40 milk samples were examined in our study. These samples were studied as qualitative analysis by MiRA test; Beta lactam ELISA test kit also performed quantitative antibiotic residue tests. As a result, positivity was found in 4 (10%) of 40 samples by both methods. When all the studies are examined, the antibiotic residue problem in milk and dairy products still continues, the beta lactam levels in the lower limits of our study have been evaluated as promising. However, these studies should be extended with more examples and milk and dairy products should be routinely analyzed in terms of hygiene criteria. Because not only antibiotic residues, but also food substances such as mycotoxins, pesticides, hormones, heavy metals must be examined for various pollutants.en_US
dc.languageEnglish
dc.language.isoen
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectBeslenme ve Diyetetiktr_TR
dc.subjectNutrition and Dieteticsen_US
dc.subjectMikrobiyolojitr_TR
dc.subjectMicrobiologyen_US
dc.titleInvestigation of antibiotic residues in dairy products
dc.title.alternativeSüt ürünlerindeki antibiyotik kalıntılarının araştırılması
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentBeslenme ve Diyetetik Anabilim Dalı
dc.subject.ytmDrug residues
dc.subject.ytmAntibiotics-lactam
dc.subject.ytmMilk
dc.subject.ytmMilk products
dc.subject.ytmBeta lactamases
dc.subject.ytmEnzyme-linked immunosorbent assay
dc.subject.ytmAntibiotics
dc.subject.ytmPesticide residues
dc.subject.ytmFood contamination
dc.identifier.yokid10165082
dc.publisher.instituteSağlık Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityYEDİTEPE ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid474476
dc.description.pages50
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess