Show simple item record

dc.contributor.advisorDemir, Hülya
dc.contributor.authorGübür, Meryem
dc.date.accessioned2020-12-29T06:59:09Z
dc.date.available2020-12-29T06:59:09Z
dc.date.submitted2017
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/340184
dc.description.abstractÖZETBu çalışmada, Özel bir hastanenin Beslenme ve Diyetetik polikliniğine başvuran 18-65 yaş arası beden kitle indeksi 25-30 olan kadın hastaların diyet kalitesi, Sağlıklı Yeme İndeksi'ni(HEI) kullanarak beden kitle indeksi 30-40 arası olan kadın hastalarındiyet kalitesi ile karşılaştırılmıştır. Bu çalışma 80 kadın hasta üzerinde yürütülmüştür;39hasta beden kitle indeksi 25-30 ve 41 hasta beden kitle indeksi 30-40 olarak katılmıştır. Ortalama yaş 34,64 ± 12,12 olarak bulunmuştur. Besin alımı genel anket ve 24 saatlik geriye dönük hatırlama yöntemi ile ölçülmüştür ve diyet HEI'nin ortalamaları ile değerlendirilmiştir. BKI'si 25-30 olan katılımcıların HEI ortalama puanı 48,10 ± 12,54, BKI'si 30-40 olan katılımcıların HEI ortalama puanı 52,48 ± 13,92 olarak bulunmuştur. Toplam katılımcıların %1'i iyi diyete sahipken, %54'ü düzeltmeye ihtiyacı olan diyete ve %45'i ise kötü diyete sahip olarak bulunmuştur. Toplam katılımcılarda HEI'nin tahıl, sebze, meyve, süt, sodyum ve diğer besin bileşen puanları popülâsyonun genelinde düşük bulunmuştur. En düşük puana sahip HEI değeri meyve iken, en yüksek HEI değerine toplam yağ asidi olarak bulunmuştur. Yapılan analiz sonucunda diyet kaliteleri karşılaştırıldığında BKI'lerine göre HEI puanlarının anlamlı olarak farklılaşmadığı görülmüştür (p˃0.05). Yapılan analizlerin sonucunda katılımcıların HEI puanları ile medeni durum, menopoza girme yaşı, menarş yaşı, sigara kullanım sıklığı, toplam gebelik sayısı, alkol kullanma sıklığı, ana öğün sayıları, ara öğün sayıları, atlanan öğün, eğitim durumları karşılaştırıldığında anlamlı farklılıklar gözlenmemiştir (p˃0.05). Mesleklerine göre HEI puanları arasında ise anlamlı farklılık görülmüştür (p<0.05). sonuç olarak, toplam HEI skorlarına göre BKI'si 25-30 arasında olan grup ile BKI'si 30-40 arasında olan gruplar kıyaslandığında anlamlı derecede farklılaşma bulunmasa da her iki grubunda toplam diyet kalitesinin değişikliğe ve düzelmeye ihtiyacı vardır. Anahtar kelimeler: Beden kitle indeksi, obezite, diyet kalitesi, sağlıklı yeme indeksi, beslenme
dc.description.abstractABSTRACTIn this study, diet quality of the female patients aged 18-65 with a body mass index (BMI) of 25-30 who applied to the polyclinic of Nutrition and Dietetics of a private hospital were compared with those of women with body mass index 30-40 using Healthy Eating Index (HEI). This study conducted on 80 patients; 39 patients had body mass index of 25-30 and 41 patients had body mass index of 30-40. The mean age was found as 34,64±12,12 years. Nutrient intake was measured by taking 24-hour dietary recall (24HDR) method and dietary quality was assessed by means of the HEI.BMI' 25-30participants with a mean HEI score of 48.10 ± 12.54 and participants with a BMI of 30-40 had an HEI average score of 52.48 ± 13.92. 1% of the total respondents had good news, 54% needed to fix it, and 45% had bad news. In total participants, cereal, vegetables, fruit, milk, sodium and other nutritional component scores of HEI were found to be low in the overall population. The HEI value with the lowest score is the fruit, while the highest HEI value is found as total fatty acid. When the dietary qualities were compared, it was seen that the HEI scores did not differ significantly according to the BMI (p˃0.05). As a result of the analyzes made, there were no significant differences when HEI scores of participants were compared with marital status, age of menopause, age of menarche, smoking consumption frequency, total number of pregnancies, frequency of alcohol use, number of main meals, number of snacks, (p˃0.05).There was a significant difference in HEI scores according to their profession (p<0.05). As a result, there is no significant difference in the degree of comparison between the groups with BMI between 25-30 and 30-40 according to the total HEI scores, the total dietary quality in both groups needs to be changed and improved.Key words: Body mass index, obesity, diet quality, healthy eating index, nutritionen_US
dc.languageEnglish
dc.language.isoen
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectBeslenme ve Diyetetiktr_TR
dc.subjectNutrition and Dieteticsen_US
dc.titleThe comparision of healthy eating index values of female patients between 25-30 and 30-40 body mass index between 18-65 years who apply to a special hospital nutrition and diet policilinic
dc.title.alternativeÖzel bir hastanenin beslenme ve diyet polikliniğine başvuran 18-65 yaş arası beden kitle indeksi 25-30 ve 30-40 arasında olan kadın hastaların sağlıklı yeme indeks değerlerinin karşılaştırılması
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentBeslenme ve Diyetetik Anabilim Dalı
dc.subject.ytmNutrition
dc.subject.ytmNutritional habits
dc.subject.ytmNutrition disorders
dc.subject.ytmNutritional status
dc.subject.ytmNutrition surveys
dc.subject.ytmObesity
dc.subject.ytmBody mass index
dc.subject.ytmWomen
dc.identifier.yokid10167675
dc.publisher.instituteSağlık Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityYEDİTEPE ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid474479
dc.description.pages87
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess