Show simple item record

dc.contributor.advisorKaraltı, İskender
dc.contributor.authorDemirci, Sinem
dc.date.accessioned2020-12-29T06:59:06Z
dc.date.available2020-12-29T06:59:06Z
dc.date.submitted2017
dc.date.issued2020-01-14
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/340178
dc.description.abstractDEMİRCİ, S. (2017). Tavuk Karaciğerinde Antibiyotik (Tetrasiklin) Kalıntılarının Araştırılması. Yeditepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Master Tezi. İstanbulBu çalışma tavuk karaciğerinde tetrasiklin kalıntılarının araştırlması amacıyla açıkta satılan 100 tavuk karaciğeri üzerinde yapılmıştır. Tavuk (Gallus gallus domesticus), 2. Dünya Savaşı'ndan sonra endüstrileştirilmeye başlanmış çiftliklerde eti ve yumurtası için yetiştirilen bir kuş türüdür. Hem dünyada hem ülkemizde tavuk, kaliteli protein içermesi, kolesterolü düşük olması, kırmızı ete göre daha ucuz olması, gibi sebeplerden dolayı çokça tüketilen bir besindir. Üretim tesislerinde daha az kayıpla daha hızlı büyüyen ve etine dolgun tavuklar yetiştirmek için, hastalıklardan korumak için önlem amaçlı veya tavukları tedavi etmek için antibiyotik kullanılmaktadır. Tetrasiklin grubu antibiyotikler geniş spektrumlu olmaları ve toksik etkilerinin düşük olması nedeniyle tavuklarda sıklıkla kullanılmaktadır. Antibiyotik kalıntıları, antibiyotik kullanımı sonrası on gün kesim yasağına uyulmaksızın kesilmesinden veya yüksek dozlarda verilmesi sonucu tavukların doku ve organlarından elimine edilememesinden dolayı oluşur. Bu durum sonucu kesilen tavuktaki antibiyotik kalıntıları insanlara ve çevreye geçmektedir. Tavuğun dünyada ve özellikle ülkemizde tüketiminin yüksek olması nedeniyle bu çalışma yapılmıştır. Çalışmada piyasadan toplanan 100 adet tavuk karaciğeri örnekleri toplanmış ve antibiyotik kalıntı düzeylerine bakılmıştır. Kalitatif olarak tayinde MeRA test kullanılmış, elisa ile tetrasiklin düzeyleri kantitaif olarak analiz edilmiştir. Örneklerin tamamında antibiyotik kalıntı düzeyleri kalitatif olarak pozitif olarak saptanmışlardır. Spesifik olarak tetrasiklin kalıntısı bakıldığında örneklerin %16'sının maksimum kalıntı limitleri üzerinde olduğu ve %3'ünün sınır değerlerde olduğu bulunmuştur. Geri kalan örneklerde tetrasiklin değerleri kabul edilebilir maksimum kalıntı limitleri arasında bulunmuştur. Bu durum tavuklarda antibiyotik kullanımına ve antibiyotik verilen tavukların kesim tarihlerine dikkat edilmesi gerektiğini göstermektedir. Ayrıca ülkemizde uygulanan yasal gerekliliklere uyulduğunda bu tür durumlar da ortadan kalkacaktır. Anahtar kelimeler: tavuk, tavuk karaciğeri, antibiyotik, kalıntı, tetrasiklin, MeRA test, elisa test
dc.description.abstractDEMİRCİ, S. (2017). Investigation of Antibiotic (Tetracycline) Residues in Chicken Liver. Yeditepe University. Institute of Health Science, Master Thesis. İstanbulThis study was carried out on 100 chicken liver sold outdoor in order to investigate tetracycline residues in chicken liver. Chicken (Gallus gallus domesticus) is a bird species raised for meat and eggs in farms that have begun industrialization since World War II. It is a food that is consumed a lot because of reasons such as chicken has high quality protein, low cholesterol, cheaper than red meat in the world and our country. In production facilities, antibiotics are used for the purpose of protecting chickens from growing diseases and growing chickens that grow faster and faster with less loss. Tetracycline group antibiotics are widely used in chickens due to their broad spectrum and low toxic effects. Antibiotic residues arise because antibiotics are discontinued following the ten-day cutting ban after use or when high doses can not be eliminated from the tissues and organs of the chickens. This situation causes the antibiotic residues in the cut chicken to pass to humans and the environment. This study was conducted because of the high consumption of chickens in the world and especially in our country. In the study, 100 poultry liver samples collected from the market were collected and antibiotic residue levels were examined. The qualitative test was used for the MeRA test, and tetracycline levels were quantitatively analyzed with elisa test. In all of the samples, antibiotic residue levels were found to be qualitatively positive. Specifically, when tetracycline residues are considered, it is found that 16% of the samples are above the maximum residue limits and 3% are at the limit values. In the remaining samples, tetracycline values were found to be within acceptable maximum residue limits. This suggests that antibiotics should be used in chickens and the cut date of chickens given antibiotics should be considered. In addition, when the legal requirements imposed in our country are complied with, such situations will also stop to exist. Key Words: Chicken, chicken liver, antibiotic, residue, tetracycline, MeRA test, elisa testen_US
dc.languageEnglish
dc.language.isoen
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectBeslenme ve Diyetetiktr_TR
dc.subjectNutrition and Dieteticsen_US
dc.titleInvestigation of the antibiotic (tetracycline) residuesin the chick liver
dc.title.alternativeTavuk karaciğerinde antibiyotik (Tetrasiklin) kalıntılarının araştırılması
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2020-01-14
dc.contributor.departmentBeslenme ve Diyetetik Anabilim Dalı
dc.subject.ytmTetracycline
dc.subject.ytmEnzyme-linked immunosorbent assay
dc.subject.ytmChickens
dc.subject.ytmChicken liver
dc.subject.ytmAntibiotics
dc.subject.ytmResidues
dc.identifier.yokid10177061
dc.publisher.instituteSağlık Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityYEDİTEPE ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid489700
dc.description.pages59
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess