Show simple item record

dc.contributor.advisorOkan Bakır, Binnur
dc.contributor.authorŞenol, Meltem Piril
dc.date.accessioned2020-12-29T06:59:01Z
dc.date.available2020-12-29T06:59:01Z
dc.date.submitted2017
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/340170
dc.description.abstractObezite global bir sağlık sorunudur. Beslenme tedavisi bu hastalık için kullanılan önemli bir tedavi yöntemidir. Bu çalışmada, online olarak verilen beslenme danışmanlığının, yüz yüze kadar etkili olup olmadığı araştırılmıştır. Telenütrisyon, teletıp ilkelerinin, diyetisyenler tarafından, tedavi yöntemi olarak uygulanması olarak tanımlanabilir. Çalışma, Karaman'daki, PIRILLA Danışmanlık Merkezi'nde ve İnternet üzerinden yapılan görüşmelerle yürütülmüştür. 88 katılımcıdan sadece 2 tanesi çeşitli sebeplerden çalışma dışı bırakılmıştır. 1,2 ve 3 ay danışmanlık alan bireylerin, azalan BMI ve bel çevresi değerleri karşılaştırılmıştır. 1 ve 3 aylık danışmanlık alan online ve yüz yüze grubun başarısında büyük fark görülmemiştir (t:0,760; p:0,521 and t:-0,981; p:0,330; p>0,05 ). 2 aylık danışmanlık alan gruplardan, online gruptaki bireylerin, yüz yüze danışmanlık alan gruba göre biraz daha başarılı olduğu gözlemlenmiştir (t:2,242; p:0,029; p<0,05). Geleneksel yüz yüze beslenme danışmanlıkları ile ilgili bir çok bilgiye ulaşılmıştır. İleride, Online-Telenütrisyon yönteminin avantajlarını kullanmak adına, bu sistemin de gelişimi olacağına inanılmaktadır.
dc.description.abstractObesity is a global health problem in the world and nutritional therapy is one of the effective treatment method for it. In this study, we aimed to determine if online nutrition consultation can be as effective as traditional face to face consultation. Telenutrition can be defined as, the application of telemedicine principles by dietitians with or without other health and solution professionals. The study was conducted in Pırılla Consultancy Center in Karaman-Turkey and over Internet. Consultation periods were 1,2 and 3 months. Patients in both groups (online and face to face) continued to take consultation as it was determined in their first meetings. Drop out rates were very low for both groups; 2 people out of 88 participants. Weight loss success was determined by dropped BMI and waist circumference values, since these two health criteria (BMI, waist circumference ) was used to determine obesity risk and levels of people. When dropped BMI values were compared for two groups for all periods of counseling periods, it was concluded that there was no significant difference between the dropped values. For 1 and 3 months periods, there was no significant difference between online vs. face to face groups (t:0,760; p:0,521 and t:-0,981; p:0,330; p>0,05 respectively). For 2 months there is slightly greater difference in online group (t:2,242; p:0,029; p<0,05). It is very well known that, traditional face to face consultancy applications can help people for weight management. It is believed that, Telemedicine and Telenutrition approaches will be also developed in future and can be used for its advantages by removing the barriers.en_US
dc.languageEnglish
dc.language.isoen
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectBeslenme ve Diyetetiktr_TR
dc.subjectNutrition and Dieteticsen_US
dc.titleEffects of online vs. face to face nutrition consultancy on body weight management
dc.title.alternativeBeden ağırlığının denetimi için internet üzerinden ve yüzyüze yapılan beslenme danışmanlıklarının etkilerinin kıyaslanması
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentDiğer
dc.subject.ytmWeight gain
dc.subject.ytmWeight loss
dc.subject.ytmBody weight
dc.subject.ytmInternet
dc.subject.ytmConsulting
dc.subject.ytmNutrition
dc.subject.ytmNutrition education
dc.subject.ytmNutrition surveys
dc.subject.ytmObesity
dc.subject.ytmNutrition therapy
dc.identifier.yokid10174216
dc.publisher.instituteSağlık Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityYEDİTEPE ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid489704
dc.description.pages65
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess