dc.contributor.advisor | Karaltı, İskender | |
dc.contributor.author | Serim, Ezgican | |
dc.date.accessioned | 2020-12-29T06:59:00Z | |
dc.date.available | 2020-12-29T06:59:00Z | |
dc.date.submitted | 2017 | |
dc.date.issued | 2018-08-06 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/340168 | |
dc.description.abstract | Günümüzde hayvancılık uygulamalarında, veteriner ilaçlarının kullanımı, verimli ve güvenli et, balık, süt, yumurta ve bal üretimi için son derece önemlidir. Bu ilaçların kullanımı, tıbbi ilaçlardakine benzer bir sistemle, sıkı bir lisanslama ve onay prosedürlerine tabidir Hayvanlarda hastalıkların önlenmesi ve gelişimlerinin hızlanması için ilaç ve diğer kimyasal maddeler kullanılmaktadır. Ancak gıda değeri olan et, süt, yumurta, bal gibi besin maddelerinde izin verilen limitlerin üzerinde bulunması durumunda kalıntı olarak kabul edilmektedir. Çalışmamızda 20 adet paketli, 20 adet te açıkta satılan bal numuneleri toplanmıştır. Açık örnekler Türkiye'nin arıcılık yapılan çeşitli illerinden (Erzurum, Siirt, Malatya, Kars, Gümüşhane, Çanakkale, Artvin, Erzincan, Giresun, Trabzon, Rize) toplanmıştır. Paketli örnekler ise piyasadan elde edilmiştir. Alınan numuneler soğuk zincirde steril şartlarda laboratuara ulaştırılmıştır ve çalışma gününe kadar 2-8°C'de saklanmıştır. Öncelikle MeRA Test ile örneklerdeki antibiyotik kalıntıları kalitatif olarak saptandı. Daha sonra tüm örneklerin elisa yöntemi ile Tetrasiklin düzeyleri kantitatif olarak belirlenmiştir. Bu test ile sonuçlar kalitatif olarak saptanılması hedeflenmiştir. Bu kit et ürünlerine optimize edilerek tasarlanmıştır. Üretici firma tarafından bal örneklerindeki antibiyotik kalıntı tayini için kullanımını önerilmiştir. Çalışılan 40 adet numunenin analizi yapılmış ve açıkta satılan örneklerin 19 tanesinde; paketli olarak satılan örneklerin ise 16 tanesinde pozitiflik saptanmıştır. Elisa ile kıyaslandığında Tetrasiklin kalıntısı için MeRA testin ucuz, hızlı ve pratik bir test olduğu saptanmıştır.Sonuç olarak ülkemizde bal üretiminde halen kontrolsüz şekilde antibiyotik kullanımının devam ettiği görülmektedir. Kaliteli bal üretimi için daha dikkatli davranılmalıdır. | |
dc.description.abstract | In today's livestock applications, the use of veterinary medicines is very important for the efficient and safe production of meat, fish, milk, eggs and honey. The use of these drugs is subject to strict licensing and approval procedures with a system similar to that of medicinal products. Medicines and other chemical substances are used for the prevention of diseases and acceleration of development in animals. However, it is considered to be a residue if it exceeds the limits of food, such as meat, milk, eggs, honey. In our work, we collected 20 pieces of packaged, 20 pieces of honey sold in unpacked. Unpacked samples were collected from various cities beekeeping of Turkey (Erzurum, Siirt, Malatya, Kars, Gümüşhane, Çanakkale, Artvin, Erzincan, Giresun, Trabzon, Rize) . Packaged samples were obtained from the market. Bought samples were delivered to the laboratory in sterile conditions in the cold chain and stored at 2-8 ° C until the working day. Firstly, the antibiotic residues in the samples were qualitatively detected with the MeRA Test. Tetracyclin levels of all samples were then quantitatively determined by elisa method. This test is intended to qualitatively determine the results. This kit is designed to be optimized for meat products. 40 samples were analyzed and the positivity was found 19 samples sold in open and in 16 samples of packaged samples. Compared with Elisa, the MeRA test was found to be a cheap, fast and practical test for Tetracycline residues. As a result, it is seen that the use of antibiotics is still uncontrolled in honey production in our country. Be more careful for quality honey production. | en_US |
dc.language | English | |
dc.language.iso | en | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Besin Hijyeni ve Teknolojisi | tr_TR |
dc.subject | Food Hygiene and Technology | en_US |
dc.subject | Beslenme ve Diyetetik | tr_TR |
dc.subject | Nutrition and Dietetics | en_US |
dc.title | Study of antibiotic removals in various honey samples with different methods | |
dc.title.alternative | Çeşitli bal numunelerinde antibiyotik kalıntılarının farklı yöntemlerle araştırılması | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2018-08-06 | |
dc.contributor.department | Beslenme ve Diyetetik Anabilim Dalı | |
dc.subject.ytm | Healthy nutrition | |
dc.subject.ytm | Food microbiology | |
dc.identifier.yokid | 10186288 | |
dc.publisher.institute | Sağlık Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | YEDİTEPE ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 502291 | |
dc.description.pages | 57 | |
dc.publisher.discipline | Diğer | |