dc.contributor.advisor | Durukan, Arzu | |
dc.contributor.author | Kaya Erdoğan, Damla | |
dc.date.accessioned | 2020-12-29T06:58:59Z | |
dc.date.available | 2020-12-29T06:58:59Z | |
dc.date.submitted | 2017 | |
dc.date.issued | 2019-11-07 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/340167 | |
dc.description.abstract | Bu çalışma, İstanbul il merkezindeki seçilmiş özel hastanelerde görev yapmakta olan hekim, hemşire ve ebelerde nöbet usulü çalışma durumunun beslenme alışkanlıklarına etkisi ve ortaya çıkabilecek beslenme sorunlarının saptanması amacıyla yapılmıştır. İstanbul Özel Bölge Hastanesi'nde çalışmaya katılmayı kabul eden yaşları 20 ile 61 arasında, yaş ortalaması 36 olan 63 hekim, 61 hemşire ve 6 ebe olmak üzere toplam 130 kişi ile gerçekleştirilen araştırmada anket yöntemi veri toplama aracı olarak kullanılmıştır.Bu anketle çalışmaya katılanların sosyodemografik özellikleri (yaş, cinsiyet, meslek, medeni durum, eğitim durumu, meslek süreleri, statüleri, sigara ve alkol tüketimi) tespit edilmiş, beslenme alışkanlıkları (diyet, kronik bir hastalığın varlığı, ek vitamin mineral kullanımı, bir günlük nöbetteki besin tüketim kaydı ve bir günlük nöbet dışındaki besin tüketim kaydı ile almış oldukları kalori hesaplaması, egzersiz yapma durumu) belirlenmiş ve antropometrik ölçümleri (bel çevresi, BKİ, kalça çevresi ve bel/kalça oranı) yapılmıştır. Katılımcıların beden kitle indeksi ortalamaları 25,28±4,51'dir ve %51,5'inin BKİ değerleri 25 ve üzerindedir. Sigara kullanım oranı %46,2; alkol kullanım oranı %40'tır. Düzenli olarak spor yapma oranı %23,1'dir. Katılımcıların %66,9'u öğün atlamaktadır. Ayrıca, katılımcıların aldıkları enerji, su, karbonhidrat, lif ortalamaları nöbetteyken yükselmektedir. Protein, yağ, C vitamini ortalamaları ise nöbetteyken düşmektedir. Dolayısıyla, nöbet usulü çalışma sisteminin sağlık profesyonellerinin beslenme alışkanlıklarını etkilediği söylenebilir. Sonuç olarak; sağlık profesyonelleri ile yürütülen bu çalışma göstermiştir ki, kişilerin sağlık konusunda yeteli bilgiye sahip olmaları sağlıklı davranış göstermeleri için yeterli olmamaktadır. Bu sonuca bakarak, eğitimle edinilen bilgilerin sağlıklı yaşam için uygulanması konusunda yeni stratejiler geliştirilmesi de önerilebilir. Anahtar Kelimeler:Beslenme, BKİ, Nöbet, Sağlık, Doktor, Hemşire, Gece Nöbet | |
dc.description.abstract | This study was carried out in order to determine the effects of the night shift procedure system on the nutritional habits in health professionals such as doctors and nurses who are working in selected private hospital in Istanbul city center. The study was conducted in Istanbul Private Regional Hospital, with a total of 130 participant including 63 physicians, 61 nurses and 6 midwives, aged between 20 and 61, and who agreed to participate in the study. And, a questionnaire form was used as a collection tool. The sociodemographic characteristics (age, gender, occupation, marital status, educational status, occupational status, statutory status, smoking and alcohol consumption) of the participants participating in this survey were determined and nutritional habits (diet, presence of a chronic illness, use of supplemental vitamin minerals, calorie calculation, exercise status) were recorded and anthropometric measurements (waist circumference, BMI, and waist / hip ratio) were calculated. The mean BMI of the participants was 25.28 ± 4.51 and 51.5% had BMI values of 25 and above. Smoking rate was 46.2%; alcohol use rate was 40%. And, the rate of doing regular sports was 23.1%. 66.9% of the participants wereskipping meal. In addition, the energy, water, carbohydrate and fiber intakes of the participants were increasing on duty. On the contrary, protein, fat, and vitamin Cwere decreasing while on duty. Therefore, the night shift working system affects the nutritional habits of health professionals. As a result; studies conducted on health personnel have shown that people who have the right information do not have enough to show healthy behavior. Due to this cause, there is a need for new strategies to be developed in order to achieve healthy behavior.Key words:Nutrition, BMI, Shift, Health, Doctors, Nurses,Night Shift | en_US |
dc.language | English | |
dc.language.iso | en | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Beslenme ve Diyetetik | tr_TR |
dc.subject | Nutrition and Dietetics | en_US |
dc.title | Investıgatıon of the effects of the nıght shıft procedure system on nutrıtıonal habıts among health professıonals (nurse / doctor) workıng ın A specıal hospıtal | |
dc.title.alternative | Özel bir hastanede çalışan sağlık profesyonellerinde (Hemşire/ Doktor) nöbet usulü çalışma sisteminin beslenme alışkanlıklarına etkisinin incelenmesi | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2019-11-07 | |
dc.contributor.department | Diğer | |
dc.subject.ytm | Nutrition | |
dc.subject.ytm | Nutritional habits | |
dc.subject.ytm | Nutrition surveys | |
dc.subject.ytm | Physicians | |
dc.subject.ytm | Nurses | |
dc.subject.ytm | Body mass index | |
dc.subject.ytm | Shiftwork system | |
dc.subject.ytm | Health | |
dc.subject.ytm | Night work | |
dc.identifier.yokid | 10169482 | |
dc.publisher.institute | Sağlık Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | YEDİTEPE ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 489687 | |
dc.description.pages | 93 | |
dc.publisher.discipline | Beslenme Bilimleri Bilim Dalı | |