Changes in basal metabolic rate of laparoscopic sleeve gastrectomy patients
dc.contributor.advisor | Okan Bakır, Binnur | |
dc.contributor.author | Demirtürk, Damla | |
dc.date.accessioned | 2020-12-29T06:58:41Z | |
dc.date.available | 2020-12-29T06:58:41Z | |
dc.date.submitted | 2018 | |
dc.date.issued | 2019-08-16 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/340132 | |
dc.description.abstract | Demirtürk, D. (2018). Laparoskopik Sleeve Gastrektomili Hastaların Bazal Metabolizma Hızlarındaki Değişim. Yeditepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Beslenme ve Diyetetik Bölümü, Master Tezi. İstanbul.Bu çalışma, Amerikan Hastanesi ve Koç Üniversite Hastanesi'ne obezite tedavisi için, laparoskopik sleeve gastrektomi olan obez hastaların ameliyat öncesi ve ameliyattan 1 ay sonra dolaylı kalorimetre kullanılarak bazal metabolizma hızlarındaki değişimi saptamak, bu ölçümleri; dolaylı kalorimetrenin kullanılamadığı durumlarda, fazla kilolu ve obez bireyler için önerilen Mifflin-St. Jeor (MSJE) eşitliği ile karşılaştırılması amacıyla yürütülmüştür. Hastaların preoperatif ve postopreatif bazal metabolizma hızları (BMH), dolaylı kalorimetre kullanılarak yapılmıştır. Hastaların %36.3'ü (n=12) erkek, %63.6'sı (n=21) kadın olup, yaş ortalaması 35.8'dir. Hastaların Beden Kütle İndexi (BKİ) sınıflandırmasına göre, %30.3'ünün (n=10) obez (BKİ=30-39.9 kg/m²), %51.5'inin (n=17) morbid obez (BKİ=40-50kg/m²), %18.2 'sinin (n=6) süper morbid obez (BKİ=50kg/m² ve üzeri) olduğu belirlenmiştir. Hastaların preoperatif ve postoperatif dolaylı kalorimetre ile ölçülen bazal metabolizma hızları, yapılan t test sonucunda operasyon sonrası ilk ayda anlamlı olarak düştüğü görülmüştür (p˂0.05). Hastaların preoperatif ve postoperatif döneminde, ayrı ayrı ölçülen bazal metabolizma hızlarının Mifflin-St Jeor Formülü ve dolaylı kalorimetre sonuçları arasında anlamlı derecede ilişki vardır (p˂0.05). Hastaların verdiği fazla ağırlık yüzdeleriyle, bazal metabolik hızlarındaki düşüş arasında ilişki bulunmamıştır. (p>0.05). Bu sonuçlar doğrultusunda, BMH ölçülürken dolaylı kalorimetre olmadığında, Mifflin-St Jeor Formülünün kullanılabileceği, BMH'ın laparoskopik sleeve gastrektomi ile azaldığı, ortaya konmuştur.Anahtar Kelimeler. Sleeve Gastrektomi, BKİ, Dolaylı Kalorimetre, Mifflin-St Jeor. | |
dc.description.abstract | The study aimed at exploring changes in basal metabolic rate (BMR) at postoperative first month by using indirect calorimetry in obese patients who undergone laparoscopic sleeve gastrectomy as a part of obesity treatment at Bariatric Surgery Clinic of American Hospital and Koc University Hospital and comparing measurements to Mifflin-St. Jeor (MSJE) equation which is recommended for overweight and obese individuals in cases where use of indirect calorimetry is impossible. Patients' preoperative and postoperative basal metabolic rates (BMR) were measured with indirect calorimetry. 36.3% of the participants (n=12) were male patients whereas 63.6% of them (n=21) were female patients and mean age was 35.8 years. According to patients' Body Mass Index (BMI) classification, 30.3% of the participants (n=10) were identified as obese (BMI=30-39.9 kg/m²), 51.5% of them (n=17) were morbid obese (BMI=40-50kg/m²) and 18.2% of them (n=6) were super morbid obese (BMI=≥50kg/m²). T test performed showed that patients' preoperative and postoperative basal metabolic rates measured with indirect calorimeter reduced significantly at postoperative first month (p˂0.05). We found a significant correlation between Mifflin-St Jeor Formula and indirect calorimeter in terms of patients' basal metabolic rates measured separately in preoperative and postoperative periods (p˂0.05). Significant correlation was found between patients' excess body weight loss percentages and preoperative-postoperative BMR changes (p˂0.05). In light of these findings, while BMR is being measured, Mifflin-St Jeor Formula can be used if indirect calorimeter is not available and BMR decrease with laparoscopic sleeve gastrectomy. Key Words. Sleeve Gastrectomy, BMI, Indirect Calorimeter, Mifflin-St Jeor. | en_US |
dc.language | English | |
dc.language.iso | en | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Beslenme ve Diyetetik | tr_TR |
dc.subject | Nutrition and Dietetics | en_US |
dc.title | Changes in basal metabolic rate of laparoscopic sleeve gastrectomy patients | |
dc.title.alternative | Laparoskopik sleeve gastrektomili hastaların bazal metabolizma hızlarındaki değişim | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2019-08-16 | |
dc.contributor.department | Beslenme ve Diyetetik Anabilim Dalı | |
dc.subject.ytm | Laparoscopy | |
dc.subject.ytm | Gastrectomy | |
dc.subject.ytm | Basal metabolism | |
dc.subject.ytm | Obesity | |
dc.subject.ytm | Bariatric surgery | |
dc.subject.ytm | Calorimetry | |
dc.subject.ytm | Body mass index | |
dc.identifier.yokid | 10210570 | |
dc.publisher.institute | Sağlık Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | YEDİTEPE ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 535457 | |
dc.description.pages | 62 | |
dc.publisher.discipline | Diğer |