Show simple item record

dc.contributor.advisorDurukan, Arzu
dc.contributor.authorDicle, Şebnem
dc.date.accessioned2020-12-29T06:58:40Z
dc.date.available2020-12-29T06:58:40Z
dc.date.submitted2018
dc.date.issued2019-08-15
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/340131
dc.description.abstractTürkiye'de yeme davranışı bozuklukları giderek artan bir sağlık sorunu olmaya başlamıştır. Çalışmaların ve teorilerin yetersizliği nedeniyle yeme davranışı bozuklukları ile ilgili sorular cevapsız kalmaktadır. Bu çalışmanın amacı, ülkemizde yaygınlaşmaya başlayan yeme davranışı bozukluklarının risk faktörlerini açıklamak ve erişkin kadın ve erkeklerde yaygınlığını ölçmektir. Yeme davranışı bozuklukları için risk faktörleri arasında psikolojik faktörler, çocukluk öyküleri, ailevi sorunlar, mesleki sorunlar, ve tıbbi sorunlar yer alır. Bu çalışma 100 yetişkin, çalışan birey ile yapılmıştır. Çalışmada YTT-40 anketi kullanılmış ve istatiksel analiz için SPSS 15.0 programı kullanılmıştır. Çalışma grubuyla ilgili YTT-40 anketinin toplam puan ortalaması 18,7±8,4 bulunmuştur. Minimum YTT-40 skoru 4 ve maksimum YTT-40 skoru 46 olarak tespit edilmiştir. 100 kişiden 11'inde yeme davranışı bozukluğu tespit edilmiştir. Çalışma gurubunda, kadınların toplam puan ortalaması, istatiksel olarak erkeklere göre anlamlı düzeyde yüksek bulunmuştur. YTT-40 skoru, boy, minimum kilo ve ideal kilo arasında istatiksel olarak anlamlı, negatif bir ilişki tespit edilmiştir. Sonuç olarak, hem kadınlar hem de erkekler sosyo-kültürel etkilerden etkilenmektedir. Buna rağmen, kadın ve erkek arasında yeme davranışı bozuklukları açısından farkılılıklar olduğu görünmüştür. Araştırmaya katılanların sayısı sınırlı olduğundan, yetişkin ve çalışan bireyler ile yapılmış daha geniş kapsamlı araştırmalara ihtiyaç vardır.Anahtar Kelimeler: Yeme Davranışı Bozuklukları, Anoreksiya Nervoza, BulimiyaNervoza, YTT-40
dc.description.abstractEating disorders have begun to become a growing health problem in Turkey. Due to the inadequacy of the studies and theories, questions about eating disorders remain unanswered. The aim of the study is to determine the risk factors of eating disorders that are becoming widespread in our country and to measure the prevalence among adult females and males. The risk factors for eating disorders include psychological factors, childhood stories, familial problems, occupational problems and medical problems. This study was conducted among 100 adult working individuals. The EAT-40 questionnaire was used during the study and for the statistical analysis, SPSS 15.0 for Windows program was used. Total point average of EAT-40 questionnaire related to study group was 18,7±8,4. Minimum EAT-40 score was 4 and maximum EAT-40 score was 46. In 11 out of 100 people, eating disorders were detected. In the study group, total point average of female gender was determined to be significantly higher than male gender in terms of statistics. A statistically significant, negative relation was determined between EAT-40 score, height, minimum weight and ideal weight. In conclusion, both women and men are affected by socio-cultural influences. In spite of, it is observed that there are differences in terms of eating disorders between women and men. Since this study with working, adult individuals has a limited number of subjects, further researches should be done.Anahtar Kelimeler: Yeme Davranışı Bozuklukları, Anoreksiya Nervoza, BulimiyaNervoza, YTT-40en_US
dc.languageEnglish
dc.language.isoen
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectBeslenme ve Diyetetiktr_TR
dc.subjectNutrition and Dieteticsen_US
dc.titleInvestigation of eating attitudes and behaviors of employees of a bank in İstanbul with EAT-40
dc.title.alternativeİstanbul'da bulunan bir bankanın çalışanlarının yeme tutum ve davranışlarının YTT-40 testi ile incelenmesi
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2019-08-15
dc.contributor.departmentBeslenme ve Diyetetik Anabilim Dalı
dc.subject.ytmIstanbul
dc.subject.ytmBank employees
dc.subject.ytmNutrition disorders
dc.subject.ytmFeeding and eating disorders
dc.subject.ytmAnorexia
dc.subject.ytmAnorexia nervosa
dc.subject.ytmBulimia
dc.identifier.yokid10204683
dc.publisher.instituteSağlık Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityYEDİTEPE ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid535353
dc.description.pages51
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess