Show simple item record

dc.contributor.advisorÖzdemir Özenen, Didem
dc.contributor.authorÇetinkaya, Tuğçe
dc.date.accessioned2020-12-29T06:58:38Z
dc.date.available2020-12-29T06:58:38Z
dc.date.submitted2018
dc.date.issued2019-08-15
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/340126
dc.description.abstractBu çalışmanın amacı, farklı cam iyonomer materyallerinden yüksek viskoziteli cam iyonomer siman (Ketac™ Molar, Seefeld, GE), Amalgomer™CR (Amalgomer™CR, Advanced Health, UK), Giomer (Beautiful II, Giomer, California, USA), ve Cam Karbomer (GCP Glass carbomer products, Leiden, Netherlands) materyallerinin asitli içeceklere maruz kaldığında gösterdiği yüzey pürüzlülüğü, yüzey sertliği ve basma dayanımı değerlerinin in vitro olarak incelenmesi ve değerlendirilmesidir. Çalışmada örnekler asidik içecek olarak kola, şeftali aromalı ice tea ve sıkma portakal suyu kontrol grubu olarak ise distile su içerisinde 24 saat, 48 saat, 72 saat, 7 gün, 14 gün ve 28 gün bekletildi. Materyal grupları arasında yüzey pürüzlülüğünde en fazla artış sıkma portakal suyunda bekletilen örneklerde gözlendi. Portakal suyunda da materyal gruplarının yüzey pürüzlülüğü ortalamaları arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık gözlendi. Amalgomer™CR grubunun yüzey pürüzlülüğü ortalamaları diğer materyal gruplarının yüzey pürüzlülüğü ortalamalarından istatistiksel olarak anlamlı derecede yüksek bulundu. Materyal gruplarının yüzey sertliği ortalamaları arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık gözlendi. Beautifil II grubunun yüzey sertliği ortalamaları diğer gruplarının yüzey sertliği ortalamalarından istatistiksel olarak anlamlı derecede yüksek bulundu. Beautifil II materyalinin de portakal suyu grubunun yüzey sertliği ortalamaları tüm içecek gruplarından istatistiksel olarak anlamlı derecede düşük bulundu. Materyal gruplarının basma dayanımı ortalamaları arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık gözlendi. Beautifil II materyalinde tüm içecek gruplarının basma dayanımı ortalamaları arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık gözlendi. Sonuç olarak; asidik içeceklerin cam iyonomer esaslı restoratif materyallerin yüzey pürüzlülüğü, yüzey sertliği ve basma dayanımı değerlerinde değişimlere neden olduğu kaydedildi.Key words: Energy drinks, Microhardness, Surface roughness, Dental restoration
dc.description.abstractThe aim of this study, was to in vitro evaluate and analyze the effect of acidic beverages on the surface roughness, hardness and compressive strength of glass ionomer-based materials (high viscosity glass ionomer [Ketac™ Molar, Seefeld, GE], Amalgomer™CR, [Amalgomer™CR, Advanced Health, UK] Giomer [Beautifil II, Giomer,California,USA], Glass Carbomer [GCP Glass carbomer products, Leiden, Netherlands]. 160 samples were prepared for surface hardness and roughness test. In the study, samples were stored in distilled water for 24 hours, 48 hours, 72 hours, 7 days, 14 days and 28 days as cola, peach flavored ice tea and squeezed orange juice control group. The greatest increase in surface roughness between the groups of materials was observed in the specimens which were kept in the squeezed orange juice. A statistically significant difference was also observed in the orange juice between the surface roughness averages of the material groups. The surface roughness averages of the Amalgomer ™ CR group were found to be statistically significantly higher than the surface roughness averages of the other material groups. There was a statistically significant difference between the surface hardness averages of the material groups. The surface hardness averages of the Beautifil II group were found to be statistically significantly higher than the surface hardness averages of the other groups. The surface hardness averages of orange juice group of Beautifil II material were found to be statistically lower than all beverage groups. There was a statistically significant difference between the compressive strength averages of the material groups. A statistically significant difference was observed between the beverage strengths of all beverage groups in Beautifil II material. As a result; It has been noted that acidic drinks cause changes in surface roughness, surface hardness and compressive strength values of glass ionomer based restorative materials.Anahtar Kelimeler: Enerji içecekleri, Mikrosertlik, Yüzey pürüzlülüğü, Dentalrestorasyoen_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectDiş Hekimliğitr_TR
dc.subjectDentistryen_US
dc.titleAsidik içeceklerin, farkli cam iyonomer restoratif materyallerinin fiziksel ve mekanik özellikleri üzerine etkilerinin değerlendirilmesi
dc.title.alternativeThe effect of acidic beverages on physical and mechanical properties of different glass ıonomer materials
dc.typedoctoralThesis
dc.date.updated2019-08-15
dc.contributor.departmentÇocuk Diş Hekimliği Anabilim Dalı
dc.subject.ytmMicrohardness
dc.subject.ytmSurface roughness
dc.subject.ytmEnergy drinks
dc.subject.ytmGlass ionomer cements
dc.subject.ytmDental materials
dc.subject.ytmEnergy drinks
dc.subject.ytmDental restoration
dc.subject.ytmCarbonated soft drinks
dc.identifier.yokid10202781
dc.publisher.instituteSağlık Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityYEDİTEPE ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid535323
dc.description.pages151
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess