The influence of coffee consumption frequence on ldl cholesterol and total cholesterol
dc.contributor.advisor | Demir, Hülya | |
dc.contributor.author | Ermiş, Pinar | |
dc.date.accessioned | 2020-12-29T06:58:35Z | |
dc.date.available | 2020-12-29T06:58:35Z | |
dc.date.submitted | 2018 | |
dc.date.issued | 2019-02-28 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/340121 | |
dc.description.abstract | Dünyada yaygın olarak en çok tüketilen bir içecek olan kahve, sağlık üzerine etkilerini özellikle kahve bileşikleri olan kafein, diterpen alkoller ve klorojenik asit aracılığı ile gerçekleştirmektedir. Kafein, sinir sisteminde adenozin reseptörlerinin potansiyel bir antagonisti olarak etki göstermektedir. Kafein ile ilgili fizyolojik etkiler; merkezi sinir sistemi stimülasyonu, metabolizma hızında artma, ve kan basıncında akut yükselmedir. Son 30 yıldır yapılan epidemiyolojik çalışmalarda kahve ve kafein tüketiminin kalp hastalıkları üzerine etkisi araştırılmış kahvenin kardiyovasküler riski artırma potansiyeli olduğunu göstermesine rağmen, kohort çalışmalarında, yüksek oranda kahve tüketen bireylerde kahve alımı ve kardiyovasküler riskler arasındaki ilişki olmadığı tespit edilmiştir. Bunun yanı sıra, kahvenin, kalp sağlığı üzerine olan etkisiyle ilgili olarak sağlığı olumsuz yönde etkilediği düşünülse de, son zamanlarda yapılan araştırma sonuçlarında kahve tüketiminin bazı kronik hastalıkların riskini azaltmada etkin olabileceği görüşü bulunmaktadır. Bu nedenle konu ile ilgili olarak randomize kontrollü, prospektif ve kanıt düzeyi yüksek olan uzun süreli araştırma yapılmasına ihtiyaç vardır.Bu kapsamda; 15 Eylül – 15 Aralık 2017 tarihleri arasında İstanbul-Keyifle Yaşam Sağlıklı Beslenme ve Diyet Danışma Merkezi'ne başvuran 18-65 yaş ve beden kütle indeksi 25kg/m2'den büyük olan kadınların kahve tüketiminin LDL-kolesterol ve total kolesterol değerlerine etkisini araştırmak için bu çalışma yapılmıştır. Araştırma sonucunda, kahve tüketim sıklığının LDL-Kolesterol değerleriyle ilişkili, total kolesterol değerleriyle ilişkili olmadığı, kahve çeşidinin, kahve boyunun ve gün içerisinde tüketilen kahve miktarının LDL-Kolesterol ve total kolesterol değerleriyle bağlantılı olduğu bulunmuştur.Anahtar Kelimeler: Kahve, lipids, LDL-kolestrol, total kolesterol | |
dc.description.abstract | Coffee is one of the most consuming beverages of world. Coffee is owe its effects on health toits compounds; caffeine, diterpene alcohols and chlorogenic acid. Caffeine shows effect as apotential antagonist of adenosine receptors in nerve system. The physiological effects relatedto caffeine are central nerve system stimulation, metabolism rate acceleration and acute rise onblood pressure. In epidemiologic studies conducted last 30 years the effect of coffee andcaffeine consumption on hearth diseases is researched and although it showed coffee haspotential of increasing the risk of cardiovascular disease; in cohort studies it is showed that onindividuals who consume high amount of coffee, there is no relation between coffeeconsumption and cardiovascular risks. People often consider coffee has bad effect on health ofhearth though lately research results has the opinion of coffee has a strong effect reducing riskof chronic diseases. Because of that, there is need for randomize controlled, prospective andhighly provable long termed studies.Within this scope, this study is conducted between September 15th and December 15th 2017, inIstanbul-Keyifle Yaşam Healthy Nutrition and Diet Advice Center, with women that have bodymass index higher than 25kg/m2 between the ages of 18-65 to investigate the effect of coffeeconsumption to cholesterol LDL and total cholesterol values. As a result of the study, it is foundthat coffee consumption rate is; related with cholesterol LDL values, not related with totalcholesterol level, coffee type, size and amount consumed in a day is related with cholesterolLDL and total cholesterol levels.Key words: Coffee, lipids, cholesterol LDL, total cholesterol | en_US |
dc.language | English | |
dc.language.iso | en | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Beslenme ve Diyetetik | tr_TR |
dc.subject | Nutrition and Dietetics | en_US |
dc.title | The influence of coffee consumption frequence on ldl cholesterol and total cholesterol | |
dc.title.alternative | Kahve tüketim sıklığının LDL kolesterol ve total kolesterol seviyelerine etkisi | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2019-02-28 | |
dc.contributor.department | Beslenme ve Diyetetik Anabilim Dalı | |
dc.subject.ytm | Lipids | |
dc.subject.ytm | Cholesterol-LDL | |
dc.subject.ytm | Cholesterol | |
dc.subject.ytm | Caffeine | |
dc.subject.ytm | Coffee | |
dc.identifier.yokid | 10199091 | |
dc.publisher.institute | Sağlık Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | YEDİTEPE ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 513398 | |
dc.description.pages | 68 | |
dc.publisher.discipline | Diğer |