Determination of malnutrition status between surgical and non-surgical oncology patients
dc.contributor.advisor | Durukan, Arzu | |
dc.contributor.author | Yağcioğlu, Aslihan | |
dc.date.accessioned | 2020-12-29T06:58:31Z | |
dc.date.available | 2020-12-29T06:58:31Z | |
dc.date.submitted | 2018 | |
dc.date.issued | 2019-08-15 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/340114 | |
dc.description.abstract | Bu tezin amacı cerrahi işlem geçirmemiş onkoloji hastalarındaki malnutrisyon durumu ile cerrahi işlem geçirmiş onkoloji hastalarındaki malnutrisyon durumları arasındaki farkların anket, besin tüketim kaydı ve biyokimyasal sonuçlar ile saptanmasıdır. Koç Üniversitesi Hastanesi'ne başvuru yapan kanser tanılı hastalar 3 ay süresince takip edilmiştir. Cerrahi işlem görmüş 58 ve cerrahi işlem görmemiş 46 onkoloji hastasının biyokimyasal bulguları alınmış ve hastanın tuttuğu 3 günlük besin tüketim kaydı ile beslenme durumları değerlendirilmiştir. Hastalara Mini Beslenme Değerlendirmesi (MNA) uygulanmış ve bu ankete göre hastaların malnutrisyon durumları saptanmıştır. Hastaların malnutrisyon durumu Mini Beslenme Değerlendirme (MNA) ile belirlendi. Cerrahi duruma göre hastaların yaşları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmuştur. Ameliyat geçirmeyen hastaların yaşları, ameliyat edilenlerden istatistiksel olarak anlamlı derecede yüksek bulunmuştur. Cerrahi duruma göre MNA değerleri açısından istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmuştur. Ameliyat geçirmeyen hastaların MNA değerleri, ameliyat edilenlere göre istatistiksel olarak anlamlı derecede düşük olarak saptanmıştır. Cerrahi işlem yapılmayan hastalar yetersiz beslenirken, ameliyat edilen hastalar malnütrisyon riski altında olduğu görülmüştür. Ameliyat geçiren hastaların albümin değerleri, ameliyat geçirmeyenlere göre istatistiksel olarak anlamlı derecede yüksek bulunmuştur. Cerrahi duruma göre enerji (kcal), protein (g), yağ, lif, karoten değerleri açısından istatistiksel olarak anlamlı farklılıklar bulunmuştur. Ameliyat geçiren hastaların bu değerleri ameliyat geçirmeyenlere göre istatistiksel olarak anlamlı derecede yüksek olduğu gözlenmiştir. Malnutrisyonun taranması daha sık yapılmalı ve cerrahi tedavi uygulanan hastaların beslenme durumunu belirlemek için hastalara beslenme desteği tedavisi planlanmalı ve uygulanmalıdır. | |
dc.description.abstract | The aim of this study is to determine the differences between the malnutrition status of the oncologic patients who have not undergone surgical procedure and the malnutrition status of surgical oncologic patients by questionnaire, food records and biochemical results. Cancer patients who applied to Koç University Hospital were followed for 3 months. Biochemical findings of 58 surgically treated and 46 untreated oncology patients were taken and nutritional status of the patient was assessed by a 3- day food record. Malnutrition status of the patients was determined with Mini Nutrition Assesment (MNA). There was a statistically significant difference in the age of the patients according to the surgical situation. The age of patients who did not undergo surgery was found to be statistically significantly higher than those who underwent surgery. There was a statistically significant difference in terms of MNA values according to the surgical situation. The MNA values of the patients who did not underwent surgery were statistically significantly lower than those who underwent surgery. Patients who did not underwent surgical procedures were malnourished, while patients underwent surgery were at risk of malnutrition. The albumin value of the patients who underwent surgery was statistically significantly higher than those who did not undergo surgery. Statistically significant differences were found in terms of energy (kcal), protein (g), fat, fiber, carotene values according to the surgical situation. These values of the patients who underwent surgery were statistically significantly higher than those who did not undergo surgery. | en_US |
dc.language | English | |
dc.language.iso | en | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Beslenme ve Diyetetik | tr_TR |
dc.subject | Nutrition and Dietetics | en_US |
dc.title | Determination of malnutrition status between surgical and non-surgical oncology patients | |
dc.title.alternative | Cerrahi işlem görmüş ve cerrahi işlem görmemiş onkoloji hastaları arasındaki beslenme durumunun saptanması | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2019-08-15 | |
dc.contributor.department | Beslenme ve Diyetetik Anabilim Dalı | |
dc.subject.ytm | Surgery | |
dc.subject.ytm | Neoplasms | |
dc.subject.ytm | Medical oncology | |
dc.subject.ytm | Drug therapy | |
dc.subject.ytm | Nutrition | |
dc.subject.ytm | Malnutrition | |
dc.identifier.yokid | 10204206 | |
dc.publisher.institute | Sağlık Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | YEDİTEPE ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 535332 | |
dc.description.pages | 72 | |
dc.publisher.discipline | Diğer |