Show simple item record

dc.contributor.advisorCelep, Mehmet Engin
dc.contributor.authorAcar Şah, Esra
dc.date.accessioned2020-12-29T06:58:29Z
dc.date.available2020-12-29T06:58:29Z
dc.date.submitted2018
dc.date.issued2019-02-19
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/340110
dc.description.abstractOksidatif stres, canlı organizmalar için önemli bir sorundur ve hücresel hasara neden olabilen reaktif oksijen türlerinin oluşmasına yol açabilir. Bu durumun inflamasyon, romatoid artrit, diyabet, kanser ve kardiyovasküler hastalıklar gibi çeşitli dejeneratif hastalıkların oluşumunda da önemli bir rol oynadığı bilinmektedir. İnsan vücudunda enzimatik ve non-enzimatik antioksidan mekanizmalar bulunmasına rağmen, antioksidan bakımından zengin gıdaların tüketimi ile desteklenmelidir. Biyotransformasyon işlemleri genellikle antioksidan bileşiklerin biyolojik aktivitelerini etkilediği için biyoyararlanım, aktivite potansiyelini belirlenmesinde ilk adımdır. Çünkü önceki çalışmalar, fitokimyasalların in vitro antioksidan kapasitesinin gerçek sağlık yararlarını yansıtmadığını göstermiştir. Clematis türleri (Ranunculaceae), Türkiye'de özellikle romatizmal hastalıkların tedavisi dahil olmak üzere birçok hastalığın semptomlarını iyileştirmek için kullanılmaktadır, ancak bu türler üzerine yapılan çok az çalışma bulunmaktadır. Bu bilgiler ışığında, bu çalışmada C. viticella'nın %80 metanol ile hazırlanan ekstre ve gastrointestinal sindirim ürünlerinin toplam fitokimyasal profili ve antioksidan aktivite potansiyeli insan sindirim sisteminin in vitro simülasyon modeline tabi tutularak değerlendirilmiştir. İnsan sindirim simülasyon sürecinden sonra hem toplam fitokimyasal hem de antioksidan aktivitenin azaldığı gözlemlenmiştir. Ayrıca bu çalışma, Clematis viticella'nın topraküstü kısımlarında bulunan fenol, fenolik asit, flavonoid ve saponin içeriğinin potansiyel oral biyoyararlanımı ve biyoerişilebilirliğini göstermiştir. Sonuç olarak, bu sonuçlar, in vitro simüle edilmiş insan sindiriminde, bitki matriksindeki bileşiklerin karmaşık etkileşimlerinden kaynaklandığını göstermektedir.
dc.description.abstractOxidative stress is a major problem for living organisms and might lead to the formation of reactive oxygen species which may cause cellular damage. It is also known for playing an important role in the formation of various degenerative diseases, such as rheumatoid arthritis, diabetes, cancer and cardiovascular diseases. Although the human body has a number of enzymatic and non-enzymatic antioxidant mechanisms, it should be supplemented by consumption of antioxidant-rich foods. Since biotransformation processes generally affect the biological activities of antioxidant compounds, bioavailability is the first step in determining the potency of the activity. Previous studies have shown that in vitro antioxidant capacity of phytochemicals cannot reflect real health benefits. Clematis species (Ranunculaceae) are used to eliminate the symptoms of many diseases including particularly in the treatment of rheumatic diseases in Turkey, but the number of studies conducted is limited. In the light of this information, the total phytochemical profile of the aerial parts of C. viticella prepared with 80% methanolic and the gastrointestinal digestion products and the antioxidant activity profile were evaluated by subjecting it to the in vitro simulation model of the human digestive tract in the study. It was observed that both total phytochemical content and antioxidant activity decreased after simulated human digestion. Moreover, this study showed potential oral bioaccessibility and bioavailability of total phenol, phenolic acid, flavonoid, and saponin content found in the aerial parts of Clematis viticella. Consequently, these indicate that it resulted from the complicated interaction of compounds in the plant matrix in an in vitro simulated human digestion.en_US
dc.languageEnglish
dc.language.isoen
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectEczacılık ve Farmakolojitr_TR
dc.subjectPharmacy and Pharmacologyen_US
dc.titleIn vitro bioavailability studies on phytochemical profile and antioxidant activity potential of clematis viticella l.
dc.title.alternativeClematis viticella l. bitkisinin fitokimyasal profili ve antioksidan aktivite potansiyeli üzerine in vitro biyoyararlanım çalışmaları
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2019-02-19
dc.contributor.departmentFitoterapi Anabilim Dalı
dc.subject.ytmClematis
dc.subject.ytmPhytochemical
dc.subject.ytmAntioxidants
dc.subject.ytmBiological availability
dc.subject.ytmRanunculaceae
dc.subject.ytmPhenols
dc.subject.ytmIn vitro
dc.subject.ytmDigestion
dc.identifier.yokid10203029
dc.publisher.instituteSağlık Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityYEDİTEPE ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid511032
dc.description.pages104
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess