Show simple item record

dc.contributor.advisorKaraltı, İskender
dc.contributor.authorYakut, Nihan
dc.date.accessioned2020-12-29T06:58:27Z
dc.date.available2020-12-29T06:58:27Z
dc.date.submitted2018
dc.date.issued2019-08-16
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/340107
dc.description.abstractGıdalarda bulunan ve tüketilmeleriyle insan vücuduna girebilen, gün geçtikçe önemi giderek artan, toksik metabolit üretimi nedeniyle sağlığa zararlı olan mikotoksinler gün geçtikçe önemli bir araştırma konusu olmuştur. Mikotoksinlerin üretiminden sorumlu mantarlar hava yolu ile taşınarak her yerde bulunabilirler ancak kontaminasyonu, ürün cinsine, coğrafi duruma, mevsimlere ve yıllara göre değişiklik gösterebilmektedir Mikotoksinler, Fusarium, Aspergillus ve Penicillium'a ait olan filamentöz mantarlar tarafından üretilen yüksek derecede toksik sekonder metabolitlerdir. Birçok mikotoksin, sınırlı sayıda türün ürettiği bazı spesifik toksinler hariç, çok çeşitki farklı cinsler tarafından üretilir. Hububat üretimi, insanların günlük toplam kalori alımının %50'sini temsil eden küresel gıda tedariğinde önemli bir yer tutmaktadır. Okratoksinler sıklıkla arpa, buğday, mısır, çavdar, yulaf, incir, fasulye, zeytin, kuru üzüm, kabuklu yemişler, baharatlar, kahve, bira, şifalı bitkiler, bitki çayları ve greyfurt suyunda bulunur. Mantar enfeksiyonu ve mikotoksin üretimi, hasat, işleme, depolama ve işleme alanlarında başlayabilir. Özellikle depolama sırasında tahılların durumu, mikotoksinlerin büyümesi için temel etkenlerdir. Nem ve sıcaklık gibi ortam koşulları tahıl ürünlerinin güvenliği için önemli faktörler olarak başta gelmektedir.Bu çalışmada, İstanbul ilinin çeşitli semtlerinde pazar ve marketlerden toplanan toplam 40 adet mısır örneğinin analizinin yapılması amaçlamıştır. Örnekler açıkta markasız şekilde satılan mısırlardan alınarak OTA'nın bu ürün grubundaki risk değerlendirilmesi yapılmıştır.Key Word: Corn, Ochratoxin A, ELISA Method, contamination
dc.description.abstractMycotoxins which are found in foods, can go into human body through consumption of those foods, gain more importance day by day and endanger health due to generation of toxic metabolite have become increasingly a substantial research subject. The fungi that are responsible from the generation of mycotoxins can be found everywhere, because they are conveyed by air. However, their contamination can vary by the type of the product, geographical situation, seasons and years. Mycotoxins are highly toxic secondary metabolites produced by filamentous fungi of Fusarium, Aspergillus and Penicillium. Apart from several toxins produced by limited number of species, numerous mycotoxins are generated by a great variety of species. Grain production has a place in the global food supply which represents 50 percent of total daily caloric intake of people. Ochratoxins usually exist in barley, wheat, corn, rye, oat, fig, bean olive, raisin, nuts, spices, coffee, beer, medicinal herbs, herbal tea and grapefruit juice. Fungal injection and production of mycotoxins can start in harvest, processing and storage. In particular, situation of the cereals during storage is a basic factor for the growth of mycotoxins. Ambient conditions such as humidity and temperature are the leading factors for safety of the cereal products.The study aimed to analyze 40 corn samples gathered from various district bazaars and markets of İstanbul province. The samples were taken from the corns which are not sold under a brand. The risk evaluation of OTA in this product group was performed.Key Word: Corn, Ochratoxin A, ELISA Method, contaminationen_US
dc.languageEnglish
dc.language.isoen
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectBeslenme ve Diyetetiktr_TR
dc.subjectNutrition and Dieteticsen_US
dc.titleResearch on the presence of ochratoxin A in the corns sold outside in istanbul province
dc.title.alternativeİstanbul ilinde açıkta satılan mısırlarda okratoksin A varlığının araştırılması
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2019-08-16
dc.contributor.departmentBeslenme Bilimleri Anabilim Dalı
dc.subject.ytmFood contamination
dc.subject.ytmFood
dc.subject.ytmMaize
dc.subject.ytmOchratoxin-A
dc.subject.ytmEnzyme-linked immunosorbent assay
dc.subject.ytmIstanbul
dc.identifier.yokid10212942
dc.publisher.instituteSağlık Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityYEDİTEPE ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid535757
dc.description.pages44
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess