Show simple item record

dc.contributor.advisorDurukan, Arzu
dc.contributor.authorGümüşer, İrem
dc.date.accessioned2020-12-29T06:58:26Z
dc.date.available2020-12-29T06:58:26Z
dc.date.submitted2018
dc.date.issued2019-03-01
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/340105
dc.description.abstractBu çalışma; farklı protein ve yulaf oranları içeren kahvaltı seçenekleriyle güne başlamanın; bireylerin gün içerisindeki tokluk durumu, vücut kütle indeksi (VKİ) ve vücut yağ oranı değerlerine etkisini belirlemek amacıyla Mart-Aralık 2017 tarihleri arasında yapılmıştır. Çalışma, İstanbul Ataşehir Avicenna Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümü'ne başvuran, yaş aralığı 18-55 olan 20 erkek ve 126 kadın toplam 146 birey ile gerçekleştirilmiştir. Literatürde yer alan benzer çalışmalardan yararlanılarak hazırlanan toplam 30 sorudan oluşan veri formu ile çalışmaya katılan bireylerden bilgi edinilmiştir. Uygulanan veri formu; kişisel bilgiler, beslenme alışkanlıkları, kahvaltı tercihlerini (protein içerikli ve/veya yulaf içerikli), VKİ durumu, gün içerisindeki tokluk durumu ve 2 haftalık besin tüketim kaydından oluşmaktadır. Günlük alınan enerji ve besin öğeleri, Türkiye için geliştirilen `Bilgisayar Destekli Beslenme Programı, Beslenme Bilgi Sistemleri Paket Programı (BEBİS 6.1)` kullanılarak analiz edilmiştir. Araştırma sonucu elde edilen bulguların istatistiksel analizleri SPSS istatistik 23 programı ile yapılmıştır. Çalışmanın sonucunda; kadınların erkeklerden daha düzenli kahvaltı yaptıkları ve erkeklerin kadınlardan daha çok protein içerikli kahvaltı tercih ettikleri tespit edilmiştir. Kahvaltı türü tercihleri değerlendirildiğinde istatiksel olarak anlamlı sonuç bulunmamaktadır. Sonuç olarak kahvaltı tipleriyle gün içerisindeki tokluk durumuna ilişkin veya protein içerikli kahvaltı ve yulaf içerikli kahvaltı türlerinin kilo kontrolü üzerine etkisine ilişkin daha detaylı çalışmalar yapılmalıdır.
dc.description.abstractIn this work, starting the day with breakfast options that include different protein and oatmeal rates for a total of 146 men 20 and women 126 with age range of 18-55 who applied to Istanbul Ataşehir Avicenna Hospital Nutrition and Diet Department was conducted between March and December 2017 in order to determine the effects on satiety status, body mass index (BMI) and body fat percentage in individuals during the day. A questionnaire consisting of 30 questions was prepared by using the literature and similar studies by the researcher. Questionnaire applied to obtain personal information, eating habits, breakfast preferences (with protein and / or oatmeal), BMI status, satiety status during the day, and 2-week food consumption record. Daily energy and nutrients were analyzed using `Computer Aided Nutrition Program for Turkey, Nutrition Package Information Systems Program (BEBIS 6.1)`. The data were analyzed using SPSS Statistics 23 program. At the end of study; body mass index (BMI) distributions of the participants in the study were statistically significant (p<0.001). It was found that women had more regular breakfast than men and found statistically significant (p<0.05). It was found that men preferred breakfast with protein more than women and the difference between the groups was statistically significant (p<0.05). There was no statistically significant difference between breakfast type preferences and anthropometric measurements (p>0,05). As a result, a more detailed examination could be done to show the effect of breakfast types on satiety during the day or the effect of protein-based breakfast and oatmeal-based breakfast types on weight control.en_US
dc.languageEnglish
dc.language.isoen
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectBeslenme ve Diyetetiktr_TR
dc.subjectNutrition and Dieteticsen_US
dc.titleEffect of breakfast options containing different rates of protein and oatmeal on satiety, body mass index (bmi) and body fat percentage during the day in the individuals under weight control
dc.title.alternativeKilo kontrolü altındaki kişilerde farklı protein ve yulaf oranları içeren kahvaltı seçeneklerinin; gün içerisindeki tokluk durumu, vücut kitle indeksi (vki) ve vücut yağ oranı değerlerine etkisi
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2019-03-01
dc.contributor.departmentBeslenme ve Diyetetik Anabilim Dalı
dc.subject.ytmNutrition
dc.subject.ytmNutritional habits
dc.subject.ytmBreakfast
dc.subject.ytmProteins
dc.subject.ytmHunger
dc.subject.ytmOat
dc.subject.ytmBody mass index
dc.subject.ytmSatiety
dc.identifier.yokid10203874
dc.publisher.instituteSağlık Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityYEDİTEPE ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid513489
dc.description.pages81
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess