dc.contributor.advisor | Tanrıöver, Özlem | |
dc.contributor.author | Cin, Pelin | |
dc.date.accessioned | 2020-12-29T06:58:12Z | |
dc.date.available | 2020-12-29T06:58:12Z | |
dc.date.submitted | 2019 | |
dc.date.issued | 2019-10-16 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/340077 | |
dc.description.abstract | Yaşlanma sürecindeki fizyolojik, psikolojik ve sosyal değişimlerin besin alımını etkilemesinden dolayı yaşlı bireyler malnütrisyon açısından risk altındadır. Bu risk, hastanede kalış süresinin uzaması, fonksiyonel kapasitenin azalması, kötü yaşam kalitesi ve mortalitenin artması ile ilişkilendirilir. Çalışma, standardize mini mental test (SMMSE) skoru 24 puan ve üzeri olan 215 yaşlı birey (%32,6'sı erkek, %67,4'ü kadın) ile yürütülmüştür. Çalışmanın amacı, yaşlı bireylerde beslenme durumu risk taraması ve değerlendirmesi yapmak ve bu durumu etkileyen faktörleri ortaya koymaktır. Bireylerin genel özelliklerini, sağlık durumlarını, beslenme alışkanlıklarını, besin tüketim sıklıklarını ve günlük enerji ve besin ögesi alımlarını saptamak amacıyla anket formu ve 24 saatlik hatırlama yöntemi uygulanmıştır. Beslenme taramasında MNA-uzun form kullanılmıştır. Antropometrik ölçümleri değerlendirilmiştir. Bireylerin yaş ortalamaları 76,1±7,0 yıl, BKI ortalamaları 28,4±5,0 kg/m2 olup, %24,7'si malnütrisyon riskine ve %3,3'ü de malnütrisyona sahiptir. Bireylerin nutrisyonel durumuna göre yaş, medeni durum, iştah durumu, çiğneme-yutma güçlüğü, öğün atlama, diş kaybı, ruhsal hastalık, antropometrik ölçümler, günlük enerji ve makro besin ögeleri arasında istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmuştur (p<0,05). Regresyon analizi yapıldığında malnütrisyon riskini belirleyen faktörler arasında medeni durum, iştah durumu, diş kaybı ve depresyon yer almaktadır. Tüm bireylerin ortalama günlük enerji alımları 1703,2±256,8 kkal'dir. Kullanılan toplam enerjinin %15,2'si proteinden, %45,8'i karbonhidratlardan, %38,7'si yağlardan sağlanmaktadır. Her iki cinsiyetin de referans değerlere göre B1vitamini, B6 vitamini, folat, potasyum, kalsiyum ve magnezyum alımları gereksinmenin altındadır. Yaşlılarda malnütrisyon riski oranı literatüre benzer orandadır. Beslenme desteğine ihtiyaç duyanları belirlemek ve etkili beslenme müdahalesi uygulamak için yaşlılarda beslenme taraması değerlendirilmesi rutin olarak yapılmalıdır.Anahtar Kelimeler: Yaşlı birey, beslenme durumu, şişmanlık, malnütrisyon, besin ögesialımı | |
dc.description.abstract | Older adults are under risk of malnutrition since physiological, psychological, and social changes in the aging process affect food intake. This risk is associated with prolonged hospitalization period, decreased functional capacity, poor quality of life, and increased mortality. This study has been conducted on 215 elderly individuals who had standardized mini-mental state examination (SMMSE) score of 24 points and above (32.6% male, 67.4% female). The purpose of the study is to perform risk screening and assessment for nutritional status in elderly individuals and to determine the factors that affect this status. A survey form and 24-hour recall method was applied in order to determine general characteristics of individuals, their state of health, nutritional habits, frequency of food consumption and daily energy and nutrient intake. The MNA-long form was used for nutritional screening. Anthropometric measurements have been evaluated. Mean age has been determined as 76.1±7.0 years, mean BMI as 28.4±5.0 kg/m2, and 24.7% of individuals had malnutrition risk while 3.3% had malnutrition. According to the nutritional state of individuals, a statistically significant difference was determined between age, marital status, appetite status, difficulty in chewing-swallowing, meal skipping, teeth loss, depression, anthropometric measurements, and daily energy and macronutrient intake (p<0.05). When we have performed regression analysis, malnutrition risk was associated with marital status, loss of teeth, appetite status, and depression diagnoses. Mean daily energy intake of all individuals was 1703.2±256.8 kcal. Of the total energy used 15.2% is supplied from proteins, 45.8% is from carbohydrates, and 38.7% is supplied from fats. Vitamin B1, vitamin B6, folate, potassium, calcium and magnesium intake of both genders were below required levels. The rate of malnutrition risk in elderly individuals is determined to be at similar rates with literature. In order to determine the individuals who need nutritional support and apply an effective nutritional intervention, routine nutritional screening and evaluation should be performed in the elderly.Key words: Older adult, nutritional state, overweight, malnutrition, nutrient intake | en_US |
dc.language | English | |
dc.language.iso | en | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Beslenme ve Diyetetik | tr_TR |
dc.subject | Nutrition and Dietetics | en_US |
dc.subject | Geriatri | tr_TR |
dc.subject | Geriatrics | en_US |
dc.title | Assessment of the nutritional status of individuals aged 65 and above attending to Istanbul University-Cerrahpasa Cerrahpasa Medical Faculty Hospital Geriatrics Outpatient Clinic | |
dc.title.alternative | İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Hastanesi Geriatri Polikliniği'ne ayaktan başvuran 65 yaş ve üzeri bireylerin beslenme durumunun değerlendirilmesi | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2019-10-16 | |
dc.contributor.department | Beslenme ve Diyetetik Anabilim Dalı | |
dc.subject.ytm | Protein-energy malnutrition | |
dc.subject.ytm | Active ageing | |
dc.subject.ytm | Aged | |
dc.subject.ytm | Healthy nutrition | |
dc.subject.ytm | Geriatrics | |
dc.subject.ytm | Nutritional status | |
dc.subject.ytm | Nutrition | |
dc.subject.ytm | Obesity | |
dc.subject.ytm | Malnutrition | |
dc.subject.ytm | Dietary supplements | |
dc.identifier.yokid | 10234434 | |
dc.publisher.institute | Sağlık Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | YEDİTEPE ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 536554 | |
dc.description.pages | 151 | |
dc.publisher.discipline | Diğer | |