Show simple item record

dc.contributor.advisorDemir, Hülya
dc.contributor.authorAta, Ali Emrecan
dc.date.accessioned2020-12-29T06:58:07Z
dc.date.available2020-12-29T06:58:07Z
dc.date.submitted2019
dc.date.issued2020-01-24
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/340069
dc.description.abstractSağlık bilimleri fakültesi öğrencilerinin aldığı beslenme dersinin beslenme alışkanlıkları ve beslenme bilgi düzeylerine etkisini incelemeyi amaçlayan bu araştırma Şubat-Mart 2019 tarihleri arasında toplam 348 Amasya Üniversitesi (183 Eğitim Fakültesi, 165 Sağlık Bilimleri Fakültesi) öğrencisi üzerinde uygulanmıştır. Katılımcıların kişisel özellikleri, beslenme alışkanlıkları ve beslenme bilgi düzeyleri uygulanan anket formu ile belirlenmiştir. İstatistiksel analizler SPSS 22.0 programı aracılığı ile yapılmıştır. Anlamlılık p<0,05 düzeyinde değerlendirilmiştir. Analizler sonucu elde edilen bulgulara göre, üniversite öğrencilerinin ana öğün sayıları ile ana öğün atlama durumları ve öğrenim gördükleri fakülte arasında anlamlı bir ilişki bulunmaktadır (p<0,05). Öğrencilerin atladıkları ana öğünler incelendiğinde, Eğitim Fakültesi öğrencilerinin %58,6'sı öğlen yemeğini ve %3,2'si akşam yemeğini atlarken, Sağlık Bilimleri Fakültesi öğrencilerinin %53,1'i öğlen yemeği ve %4,9'u akşam yemeği yememektedir. Genel olarak üniversite öğrencilerinin öğrenim gördükleri fakülte ile beslenme alışkanlıkları arasında anlamlı bir ilişki tespit edilmemiştir. Bu durumun öğrencilerin aldıkları beslenme eğitiminin günlük hayattaki beslenme alışkanlıklarına iyi yansıtamamalarından kaynaklandığı söylenebilir. Sağlık Bilimleri Fakültesi öğrencilerinin beslenme bilgi puanı ortalamaları %71,65 iken, Eğitim Fakültesi öğrencilerinin beslenme bilgi puanı ortalamaları %58,05 olarak bulunmuştur. Bu bulgudan hareketle, öğrencilerin eğitim gördükleri fakülte ile beslenme bilgi düzeyleri arasında anlamlı bir fark tespit edilmiştir (p<0,05). Buna göre, sağlık Bilimleri Fakültesi öğrencilerinin aldıkları beslenme dersi beslenme bilgi düzeylerine belirli bir oranda olumlu katkı sağladığı söylenebilir.
dc.description.abstractThis study dwells on examining the effect of nutrition course on nutritional knowledge levels and dietary habits of students in Faculty of Health Sciences and other university students. A total of 348 students from Amasya University (183 Faculty of Education, 165 Faculty of Health Sciences) were recruited between February and March, 2019. The data on demographic characteristics of the participants as well as their dietary habits and nutritional knowledge levels were obtained through survey forms. The statistical analyses were performed using SPSS 22.0 software. The significance level was determined as p<0,05. Findings indicate that there is statistically significant relationship between department and the number of meals as well as skipping meal status (p<0,05). When the main meals skipped by the students are examined, it can be noted that 58,6% of students in Faculty of Education skip lunches, while 3,2% of them don't have dinners. On the other hand, 53,1% of students in Faculty of Health Sciences skip lunches, whereas 4,9% of them don't have dinner. Based on the findings, it can be noted that there is no statistically significant relationship between students' department and dietary habits. This finding can be explained by the fact that participants may not have transferred theoretical knowledge on nutrition into their daily dietary habits. The average means of nutritional knowledge scores of students in Faculty of Health Sciences were found as 76,65%, whereas it was calculated as 58,05% in students in Faculty of Education. In this sense, it can be noted that there is statistically significant relationship between students' department and knowledge levels on nutrition (p<0,05). Correspondingly, it can be argued that to some extent, nutrition course may have contributed to nutritional knowledge level of students in Faculty of Health sciences..en_US
dc.languageEnglish
dc.language.isoen
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectBeslenme ve Diyetetiktr_TR
dc.subjectNutrition and Dieteticsen_US
dc.titleDifferences between nutritional knowledge and dietary habits of students in Faculty of Health Sciences and other university students
dc.title.alternativeSağlık Bilimleri Fakültesi ve diğer fakültelerde okuyan üniversite öğrencilerinin beslenme alışkanlıkları ve beslenme bilgi düzeyleri arasındaki farklar
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2020-01-24
dc.contributor.departmentBeslenme ve Diyetetik Anabilim Dalı
dc.subject.ytmUniversity students
dc.subject.ytmNutrition
dc.subject.ytmNutritional habits
dc.identifier.yokid10242746
dc.publisher.instituteSağlık Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityYEDİTEPE ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid549289
dc.description.pages88
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess