Show simple item record

dc.contributor.advisorOkan Bakır, Binnur
dc.contributor.authorKaplan, Ayça
dc.date.accessioned2020-12-29T06:58:05Z
dc.date.available2020-12-29T06:58:05Z
dc.date.submitted2019
dc.date.issued2020-02-05
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/340066
dc.description.abstractMilattan önce 3000 yıllarına kadar uzanan bitki kullanımı günümüzde Dünya Sağlık Örgütü'nün verilerine bakıldığında dünya nüfusunun %70-80'ini kapsamaktadır. Türkiye'de de bitkisel destekleri tedavi amaçlı kullanan nüfus %32-72'dir. Obezite ve çoğu hastalığın tedavisinde kullanılan bitkiler genel algıda doğal olduğu için zararsız gözüyle bakmaktadırlar. Bu nedenle bu çalışmanın amacı bitkisel ürünler hakkında bireylerin bilgi düzeyleri, ankette yer alan 10 bitkinin (yeşilçay, tarçın, zerdeçal, beyaz çay, zencefil, çörekotu, keten tohumu, kiraz sapı, mate çayı, mısır püskülü) kullanım amaçları, yöntemleri, bitkileri temin ettikleri yerler hakkında bilgi edinebilmektir. Katılımcıların sosyo-demografik bilgileri (yaş, cinsiyet, eğitim vb.) sorgulanmış, bel ölçümleri mezura ile alınmıştır. Çalışmayı tamamlayan 133 kişinin %75'i kadın %25'i erkektir. Katılımcıların yaş aralığı 22-66'dır. Katılımcıların kadın ve erkek olarak ayrı ayrı bel çevresi ölçümleri değerlendirildiğinde iki grupta da bel çevresi yüksekliği ile bitki kullanımı arasında anlamlı ilişki bulunmuştur (kadınlar için; p: 0,000≤0,05, erkekler için p: 0,041≤0,05). Katılımcıların eğitim düzeyleri karşılaştırıldığında, bitkisel destek kullanımları ile anlamlı bir ilişki bulunamamıştır (p:0,143>0,05). Bitkisel desteklerin katılımcılar tarafından kullanım nedenlerinin başında kilo kaybı gelmektedir. Kilo vermekte zorlanan katılımcıların bitkisel destekleri daha fazla kullandığı görülmüştür. İnsan sağlığı söz konusu olunca kişilerin bitkisel destekler hakkında daha fazla bilinçlendirilmesi, bakanlıklar tarafından bitkisel desteklerin üretim, satış ve kullanımlarının daha fazla denetlemesi gerekmektedir.
dc.description.abstractAccording to World Health Organization usage of herbal products is 70-80% of all over the world. In Turkey 32-72% of the population are using herbal products for medical issues. In general, herbal products seem to be natural and harmless. For this reason this study was designed to evaluate knowledge, conscious, preference and usage of consultants among 10 herbal products which are selected and placed in the survey (green tea, cinnamon, turmeric, ginger, white tea, black seed, flaxseed, charry stalk, mate tea, corn silk). Socio-demographic information (age, sex, education, etc.) of the participants were questioned and waist measurements were taken with a tape measure. Of the 133 people who completed the study, 75% were women and 25% were men. The age range of the participants is 22-66. When the waist circumference measurements of the participants were evaluated in terms of men and women, a significant relationship was found between the height of the waist circumference and herbal product usage in both groups (for women p: 0,000≤0,05, for men p: 0,041≤0,05). When the education levels of the participants were compared, no significant relationship was found with the usage of herbal products (p: 0.143> 0.05). The main reasons for the use of herbal supplements by participants are weight loss. It was observed that participants who had difficulty in weight gain more use of herbal supplements. As far as human health is concerned, it is necessary to make people more aware of herbal supports, and to oversee the production, sales and usage of herbal products by the ministries.en_US
dc.languageEnglish
dc.language.isoen
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectBeslenme ve Diyetetiktr_TR
dc.subjectNutrition and Dieteticsen_US
dc.titleHerbal support usage among consultants who apply to nutrition and dietetics department of a special hospital in Istanbul to lose weight
dc.title.alternativeİstanbul'da zayıflamak için özel bir hastanenin beslenme ve diyetetik polikliniğine başvuran danışanların zayıflama diyetlerine ek olarak bitkisel destekleri kullanımları
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2020-02-05
dc.contributor.departmentBeslenme ve Diyetetik Anabilim Dalı
dc.subject.ytmIstanbul
dc.subject.ytmEmaciation
dc.subject.ytmWeight loss
dc.subject.ytmNutrition
dc.subject.ytmDiet
dc.subject.ytmDietary supplements
dc.subject.ytmVegetable products
dc.subject.ytmHerbal medicine
dc.identifier.yokid10249245
dc.publisher.instituteSağlık Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityYEDİTEPE ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid550864
dc.description.pages82
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess