Show simple item record

dc.contributor.advisorDurukan, Arzu
dc.contributor.authorAkdemir Tüfekçilerli, Merve Nur
dc.date.accessioned2020-12-29T06:57:55Z
dc.date.available2020-12-29T06:57:55Z
dc.date.submitted2019
dc.date.issued2020-05-01
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/340046
dc.description.abstractBu çalışma, İstanbul ilindeki bir vakıf üniversitesinde Sağlık Bilimleri Fakültesi'nde eğitim gören öğrencilerin besin etiketi kullanım durumlarını ve besin etiketi kullanımını etkileyen faktörleri değerlendirmek amacıyla yapılmıştır. Beslenme ve Diyetetik (n=106), Fizyoterapi ve Rehabilitasyon (n=97) ve Hemşirelik (n=72) bölümlerinde 1.,2.,3. ve 4. sınıflarda okuyan, çalışmaya katılmayı kabul eden, yaşları 18 ile 25 aralığında olan, 243 kadın, 32 erkek öğrenci (n=275) ile yapılan araştırma kesitsel tipte tanımlayıcı olarak gerçekleştirilmiştir. Çalışmanın verileri, veri toplama aracı olarak geliştirilmiş formun uygulanmasıyla elde edilmiştir. Araştırmaya katılanların sosyodemografik özellikleri, egzersiz yapma durumu, antropometrik ölçüleri, temel beslenme bilgisi, besin etiketi kullanımı, besin etiketleri hakkındaki düşünceleri ile ilgili veriler değerlendirilmiştir. Katılımcıların Beden Kitle İndeksi (BKİ) ortalaması 21,55±2,91'dir ve %78,8'i normal BKİ değerine sahiptir. %66,9'unun besin etiketi okuduğu, gıda satın alma sürecinde en çok son tüketim tarihini önemli buldukları belirlenmiştir. Besin etiketinde en sık şeker, içindekiler, kalori/enerji, porsiyon miktarı gibi bilgilere bakıldığı görülmüştür. En az bakılan bilgiler ise sodyum/tuz, koruyucu içeriği, tatlandırıcı bilgisi ve alerjen uyarısıdır. Beslenme ve Diyetetik Bölümü öğrencisi olma ve besin etiketi okuma, satın alma sürecinde besin içerik dağılımını önemli bulma arasındaki ilişki istatistiksel açıdan anlamlıdır (p<0,05). Erkek öğrenciler satın alma sürecinde fiyatı daha önemli bulurken, kadın öğrencilerin ise içindekileri önemli bulduğu görülmüştür (p<0,05). Beslenme bilgisi ve besin etiketi kullanımı arasında pozitif bir ilişki olduğu düşünülmektedir. Üniversite öğrencilerinin besin etiketlerinin kullanışlı olduğunu düşünmelerine karşın yeteri kadar etkili kullanmadıkları görülmektedir.
dc.description.abstractThis study was conducted to evaluate the usage of nutrition labels and examine the factors affecting the usage of nutrition labels by the students who receive education in a foundation university's Faculty of Health Sciences in Istanbul. Nutrition and Dietetics (n=106), Physiotherapy and Rehabilitation (n=97) and Nursing (n=72) Departments, 243 female and 32 male students (n=275) between the age of 18 and 25 have accepted to take part in the study. The research was conducted as a cross-sectional descriptive study. The data of the research was obtained through the application of the developed form as a data collection tool. The socio-demographic characteristics, anthropometric measurements, physical exercise status, basic nutrition knowledge, usage of nutrition labels and opinions about nutrition labels of the participants have been evaluated. The average Body Mass Index (BMI) of the participants was 21.55 ± 2.91, and 78.8% of them are in normal BMI range. It was determined that 66.9% of the participants do read the nutrition labels. Participants find the expiration date to be the most important factor while they purchase food. The most examined information found on the nutrition labels were determined to be the sugar, ingredients, calorie/energy and the serving size. The least examined information was determined to be the sodium/salt, preservative content, sweetener information and allergen warnings. The connection between being a Nutrition and Dietetic student and reading the nutrition label and finding the distribution of the nutrient content during the purchasing of food products is statistically significant (p <0.05). While the male students found the price to be the more important factor during purchasing, the female students found the ingredients more important (p <0.05). It is thought that there is a positive association between nutritional information and the use of nutrition labels, and it is observed that although the university students think that the nutrition labels are useful, they do not use them effectively.en_US
dc.languageEnglish
dc.language.isoen
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectBeslenme ve Diyetetiktr_TR
dc.subjectNutrition and Dieteticsen_US
dc.titleEvaluation of nutrition label usage of health sciences students at a foundation university
dc.title.alternativeBir vakıf üniversitesindeki sağlık bilimleri fakültesi öğrencilerinin besin etiketi kullanım durumunun değerlendirilmesi
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2020-05-01
dc.contributor.departmentBeslenme ve Diyetetik Anabilim Dalı
dc.subject.ytmUniversity students
dc.subject.ytmFood labelling
dc.subject.ytmHealth sciences
dc.subject.ytmUniversity students
dc.subject.ytmFood labelling
dc.subject.ytmFood preferences
dc.subject.ytmFood
dc.subject.ytmNutrition
dc.subject.ytmNutrition surveys
dc.identifier.yokid10269404
dc.publisher.instituteSağlık Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityYEDİTEPE ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid566758
dc.description.pages76
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess