Determination of the nutrition and nutritional ergogenic aids usage of soccer players in different leagues
dc.contributor.advisor | Öztezcan, Baki Serdar | |
dc.contributor.author | Sözeri, Yağmur | |
dc.date.accessioned | 2020-12-29T06:57:28Z | |
dc.date.available | 2020-12-29T06:57:28Z | |
dc.date.submitted | 2019 | |
dc.date.issued | 2020-07-14 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/339997 | |
dc.description.abstract | Bu çalışmanın amacı farklı liglerde oynayan futbolcuların (Süper Lig, TFF 1.Lig, 2.Lig, 3.Lig, Bölgesel Amatör Lig) beslenme durumunu saptamak ve son yıllarda kullanımı giderek artan besinsel ergojenik destek ürünlerinin kullanımını; eğer kullanıyorlarsa sıklığını, miktarını, amaçlarını ve bu konudaki bilinç düzeylerini liglere göre araştırmaktır. Araştırmaya 2018-2019 futbol sezonunda Türkiye Süper Lig, Tff 1.lig, 2.lig, 3.lig ve Bölgesel Amatör Liglerinde yer alan takımlardan aktif olarak futbol oynayan 380 futbolcu katılmıştır. Çalışmamızda futbolculara antropometrik ve genel özelliklerini, 24 saatlik besin ve besinsel ergojenik destek tüketimini sorgulayan anket uygulanmıştır. İstatiksel hesaplamalarda SPSS (version 14.0) ve BEBIS programı kullanılmıştır. Elde edilen verilerin frekans ve yüzde değerleri hesaplanmış, farklı kategorilerde yer alan takımlar arasındaki farkları bulmak için ki-kare testi uygulanmıştır. P değerinin 0,05'ten küçük olduğu durumlarda gruplar arasında anlamlı fark olduğu kabul edilmiştir. Ligler arasında anlamlılık bulunan sorularda ikili karşılaştırılma yapılmıştır ve p değerinin 0,005'ten küçük olan anlamlı kabul edilmiştir.Futbolcuların farklı liglere göre beslenme durumlarında oldukça anlamlı farklar görülmüştür. Genellikle lig seviyesi düştükçe genel beslenme yaklaşımları, günlük tükettikleri enerji ve besin ögeleri alım düzeylerinde bir düşme görülmüştür. Futbolcular birçok mikro besin ögesinden eksik beslendiklerini bilmedikleri gibi, ergojenik besinleri fazla tüketmekte ve bu ürünlere aşırı güvenmektedirler. Futbolcularla ilgili bilimsel çalışmalar genellikle profesyonel ve amatör guruplar arasındaki farkların araştırılması amacıyla yapılmıştır. Bizim çalışmamızda ise ligler arasında da karşılaştırmalar yapılmıştır.Çalışmamızda futbolcuların bu konuyla ilgili diyetisyen veya sağlık profesyonellerinden daha çok antrenörlere danıştıkları ve büyük çoğunlukla seçimlerin kişisel ihtiyaçlarına uygun olmadığı saptanmıştır. Sonuç olarak futbolcuların liglere göre beslenme konusundaki eğitim ihtiyaçlarının belirlenmesi ve besinsel ergojenik destek ürünlerinin bilinçsiz kullanımının önlenmesi önemlidir. Bu sebeple bilimsel temelli diyetisyen yönlendirmelerinin futbolcuların, dolayısıyla Türk futbolunun gelişimine katkı sağlayacağı açıktır. | |
dc.description.abstract | The aim of this study is to determine the nutritional status of soccer players (Super League, TFF 1. League, 2. League, 3. League and Ameteur League) playing in different leagues and to evaluate the use of nutritional ergogenic aid products that have been used in recent years and also to search the frequency, amount, purpose of the use and awareness of the players if they use these products. The research group has been composed of a total of 380 male Turkish Federation League soccer players who play soccer in Turkish Super League, 1st League, 2nd League, 3rd League and Regional Amateur League in 2018-2019 Soccer Season. A questionnaire was used to question the anthropometric and general characteristics of the players and the consumption of nutrition and nutritional ergogenic aids for 24 hours. SPSS (version 25.0) and BEBIS program were used for statistical calculations. Frequency and percentage values of the obtained data were calculated and chi-square test was applied to find the differences between the teams in different categories. When P value was less than 0.05, the difference between the groups was considered significant. Then, in the questions with significance between leagues, a comparison was made and p value less than 0.005 was considered significant.Significant differences were observed in the nutritional status of soccer players according to different leagues. In soccer players, generally, as the league level decrease, a decrease in nutritional, daily consumed energy and nutrient intake status has been observed. It has been observed that soccer players do not know that they are undernourished in terms of many micronutrients and there is not much difference among the Leagues in terms of ergogenic food consumption and also the soccer players are over-trusted and overuse micronutrients. Generally, many studies about soccer players have been made with professional and amateurs. In our study, comparisons were made among the leagues.In our study, it is seen that soccer players consult trainers more than dietitians or health experts and their choices are not suitable for their personal needs. In conclusion, it is important to determine the nutritional needs of soccer players in terms of nutrition depending on the leagues and to prevent unconscious use of nutritional ergogenic support products. For this reason, it is clear that scientific-based dietician orientation will contribute to the development of soccer players and thus Turkish football. | en_US |
dc.language | English | |
dc.language.iso | en | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Beslenme ve Diyetetik | tr_TR |
dc.subject | Nutrition and Dietetics | en_US |
dc.title | Determination of the nutrition and nutritional ergogenic aids usage of soccer players in different leagues | |
dc.title.alternative | Farklı liglerde oynayan futbolcuların beslenme ve besinsel ergojenik destek kullanım durumunun saptanması | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2020-07-14 | |
dc.contributor.department | Beslenme ve Diyetetik Anabilim Dalı | |
dc.subject.ytm | Sports | |
dc.subject.ytm | Sportsmen | |
dc.subject.ytm | Football | |
dc.subject.ytm | Football players | |
dc.subject.ytm | Nutrition | |
dc.subject.ytm | Nutrition surveys | |
dc.subject.ytm | Dietary supplements | |
dc.subject.ytm | Nutritional status | |
dc.subject.ytm | Athletic performance | |
dc.subject.ytm | Oxygen consumption | |
dc.identifier.yokid | 10285749 | |
dc.publisher.institute | Sağlık Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | YEDİTEPE ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 580494 | |
dc.description.pages | 165 | |
dc.publisher.discipline | Diğer |