Determination of antioxidant, phenolic content andantimicrobial activity of bilberies (Vaccinium myrtillus L.)
dc.contributor.advisor | Demir, Hülya | |
dc.contributor.author | Özdemir, Emine Deniz | |
dc.date.accessioned | 2020-12-29T06:57:26Z | |
dc.date.available | 2020-12-29T06:57:26Z | |
dc.date.submitted | 2019 | |
dc.date.issued | 2020-04-01 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/339994 | |
dc.description.abstract | Günümüzde beslenme bilincine artan bir ilgi ve sağlıklı ve dengeli bir diyete doğru seçici birtercih vardır. Bir dizi sebze türü, genel olarak vitamin, mineral ve lif sağlayan, insan beslenmesinde temel bileşenlerin iyi kaynaklarıdır. Vaccinium myrtillus L., Ericaceae familyasına ait bir çalıdır. Reaktif oksijen türlerinin (ROS) ve reaktif azot türlerinin (RNS) çeşitli insan hastalıklarının patogenezine katıldığı bilinmektedir ve Vaccinium myrtillus tedavide kullanılan koşullarda yer alabilir. Yukarıda belirtilenlere göre, Türkiye'de yetişen yaban mersini meyvelerinin ve yapraklarınınantioksidan etkilerini araştırmak önemli ve makuldür. Bu çalışmada, Türkiye'de yetişen kurutulmuş meyve ve yaprakları (V. myrtillus L.) iki farklı çözücüde (metanol ve su) ve antimikrobiyal aktivitesi incelenmiştir. Bu çalışmada, V. myrtillus yapraklarından su ekstraktının antioksidan aktivitesi 949 μMTE / g olarak ortaya çıkmıştır. V. myrtillus yaprakları en yüksek antioksidan aktivitesine (949 μMTE / g) ve ardından V. myrtillus meyvelerinden su ekstresi (151.98 μMTE / g) sahipken, en düşük değer V. myrtillus'tan (60.85 μMTE / g) metanol ekstresinde gözlendi. V. myrtillus'un fenolik bileşiği 0.081 ila 1.037 mMGAE / g arasında değişmiştir. En yüksek fenolik bileşik, V. myrtillus yapraklarından (1.037 mMGAE / g) metanol ekstresi ile belirlendi ve en düşük fenolik bileşik, metanol özü V. myrtillus meyvelerinde (0.081 mMGAE / g) bulundu. İki farklı çözücüyle hazırlanan yaban mersini yapraklarının ve meyvelerinin özleri (Vaccinum myrtllus), Escherichia coli (10 mm) ve Bacillus subtilis (10 mm) üzerinde yüksek antimikrobiyal aktivite göstermiştir. Meyve etil alkolü ekstresi, Escherichia coli, Bacillus subtilis (10 mm), Staphylococcus aureus (9 mm), Pseudomonas aeruginosa'ya (7 mm) karşı antimikrobiyal aktivite göstermiştir.Anahtar Kelimeler: Antioksidant, Vaccinium myrtillus L., antimikrobial | |
dc.description.abstract | Today, there is a growing interest in nutritional awareness and a selective preference towards a healthy and balanced diet. A number of varieties of vegetables are good sources of essential components in human nutrition, providing vitamins, minerals, and fibre in general. Vaccinium myrtillus L. is a well‐ known bilberry shrub belonging to the Ericaceae family. Reactive oxygen species (ROS) and reactive nitrogen species (RNS) are known to participate in the pathogenesis of various human diseases and may be involved in the conditions which Vaccinium myrtillus is used to treat. According to above mentioned it is important and reasonable to get to know and to investigate the antioxidant action and beneficial properties of billberry fruits and leaves grown in Turkey. In this study, dried fruit and leaves extracts of bilberies (V. myrtillus L.) growed in Turkey have been investigated in two different solvents (methanol, and water) and antimicrobial activity.In the present study, antioxidan activity of water extract from V. Myrtillus leaves revealed 949 μMTE/g. V. Myrtillus leaves had the highest antioxidan activity(949 μMTE/g) followed by water extract from V. Myrtillus fruits(151.98 μMTE/g), while the lowest value was observed in methanol extract from V. Myrtillus( 60.85 μMTE/g) followed leaves followed by methanol extract from V. Myrtillus fruits(85.21 μMTE/g). The phenolic compound of V. Myrtillus varied from 0.081 to 1.037 mMGAE/g. The highest phenolic compound was determined by methanol extract from V. Myrtillus leaves (1.037 mMGAE/g), and the lowest phenolic compound was found by methanol extract V. Myrtillus fruits (0.081 mMGAE/g). Extracts of leaves and fruits of blueberries (Vaccinum myrtllus) prepared with two different solvents, indicated maximum antimicrobial activity on Escherichia coli (10 mm) and Bacillus subtilis (10 mm). Fruit ethyl alcohol extract indicated antimicrobial activity against Escherichia coli, Bacillus subtilis (10 mm), Staphylococcus aureus (9 mm), Pseudomonas aeruginosa (7 mm).Keyword: Antioxidan, Vaccinium myrtillus L., antimicrobial activity | en_US |
dc.language | English | |
dc.language.iso | en | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Beslenme ve Diyetetik | tr_TR |
dc.subject | Nutrition and Dietetics | en_US |
dc.title | Determination of antioxidant, phenolic content andantimicrobial activity of bilberies (Vaccinium myrtillus L.) | |
dc.title.alternative | Bilberies (Vaccinium myrtillus L.)' in antioksidan, fenolik içerik ve antimikrobiyal aktivitesinin belirlenmesi. | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2020-04-01 | |
dc.contributor.department | Beslenme ve Diyetetik Anabilim Dalı | |
dc.identifier.yokid | 10311002 | |
dc.publisher.institute | Sağlık Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | YEDİTEPE ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 617916 | |
dc.description.pages | 42 | |
dc.publisher.discipline | Diğer |