Determination of corporate companyemployees` nutrition status
dc.contributor.advisor | Demir, Hülya | |
dc.contributor.author | İnce Şahin, Esra | |
dc.date.accessioned | 2020-12-29T06:57:23Z | |
dc.date.available | 2020-12-29T06:57:23Z | |
dc.date.submitted | 2019 | |
dc.date.issued | 2020-05-14 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/339987 | |
dc.description.abstract | Kurumsal şirket çalışanlarının beslenme alışkanlıkların incelemeyi amaçlayan bu araştırma Ocak-Şubat 2019 tarihleri arasında Saha Bilgi Teknolojileri, Yılmaz Makine ve Hleks Sanayi olmak üzere 3 şirket üzerinde uygulanmıştır. Katılımcıların kişisel özellikleri, beslenme alışkanlıkları uygulanan anket formu ile belirlenmiştir. İstatistiksel analizler SPSS 21 programı ile yapılmıştır. Anlamlılık p<0,05 değerinde değerlendirilmiştir. Analizler sonucunda çalışanların genelde et, tavuğu beslenme rutinlerinde her zaman bulundurdukları, yumurta ve peyniri her gün olmamakla birlikte haftada brikaç gün tükettikleri, öğlen yemeklerini ev yemeği olarak tercih ettikleri, fakat kızartılmış yiyecek tüketimlerinin yüksek olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Bununla birlikte çalışanların kahvaltı öğünlerini genel olarak aksatmadıkları fakat kahvaltıyı kimi zaman sağlıklı kimi zaman hazır poğaça börek gibi sağlıksız gıdalarla yaptıkları belirlenmiştir. Beslenme alışkanlıklarıyla birlikte incelenen fiziksel aktivite prevalansına bakıldığında, fiziksel aktiviteyi nadiren yapan kesim %51,4 lük oranla fazladır ve çalışanlar günün 8-9 saatini oturarak geçirmektedir. Sağlığı negatif yönde etkileyen sigara ve alkol tüketiminde de oranlar yüksek bulunmuştur. Günde 1-20 adet sigara kullanan erkeklerin oranı %33 iken, kadınlar %15 dir. Alkol tüketimi ise toplamda %65 dir. Genel olarak tüm katılımcıların beslenme alışkanlıklarının yeterince iyi olmadığı, kadınlar ve erkekler arasında bazı gıdalar ve durumlarda anlamlı bir farklılık gözlemlenirken, bazı durumlarda ise benzer sonuçlar bulunmuştur. Bu bulgulardan hareketle, ofis çalışanlarının beslenme bilgi düzeylerini artırmak için çalışmalar yapılması gerektiği önem taşımaktadır. Her şirkette mutlaka bir diyetisyen bulunmasının, zaman zaman düzenlenecek olan beslenme eğitimlerinin ve yapılacak olan beslenme müdahale programlarının çalışanların beslenme bilgi düzeylerine katkı sağlayacağı açıkça görülmektedir. | |
dc.description.abstract | Aim of the study is researching corporate company employes' nutrional habits. The research is applied to three companies: Saha Bilgi Teknolojileri, Yılmaz Makine and Hleks Sanayi. The survey covers the dates January - February 2019. Participants' personal characteristics and nutritional habits are determined by a questionnaire form. Statistical analysis are made with SPSS 21 programme. Analysis of sigficance is evaluated in p<0,05 value. As a result of the analysis; employes' always keep meat and chicken in their nutrional habits. Egg and cheese are not consumed every day but several days a week. Employes' prefer their lunch as home made meals. However, the conclusion is fried food consumption is high. In addition, employes indicate; they do not skip their breakfast. Yet they sometimes make healthy choices, other times eat unhealthy food as ready poğaça and börek. When we review physical activity prevelance with nutritional habits. %51,4 of the employes are rarely attending to any physical acitivity and their rate is higher. Employes spend their 8-9 hours sitting. Adverse health affects as smoking and alcohol consumption rates are also high. %33 of men and are smoking 1-20 cigarettes a day. % 15 of women are smoking 1-20 cigarettes a day. Alcohol comsumption is %65. Generally, all of the participants' nutrional habits are not good enough. In some situations there are significant differences between men and women. However similar results were found in some cases. Based on these findings it is important that studies should be carried out to increase the nutrition knowledge level of office workers. Every company should have a dietitian, to hold nutritional trainings time to time, to make nutrional inverntion programs. In that way it is clear that it will contribute to nutritional knowledge levels of employes.Key Words: Office Nutrition, Phisical Activiy In Office Employee's | en_US |
dc.language | English | |
dc.language.iso | en | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Beslenme ve Diyetetik | tr_TR |
dc.subject | Nutrition and Dietetics | en_US |
dc.title | Determination of corporate companyemployees` nutrition status | |
dc.title.alternative | Kurumsal şirket çalışanlarının beslenme durumunun saptanması | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2020-05-14 | |
dc.contributor.department | Beslenme ve Diyetetik Anabilim Dalı | |
dc.identifier.yokid | 10328290 | |
dc.publisher.institute | Sağlık Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | YEDİTEPE ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 621244 | |
dc.description.pages | 93 | |
dc.publisher.discipline | Diğer |