dc.contributor.advisor | Öztezcan, Baki Serdar | |
dc.contributor.author | Bilici, Burcu | |
dc.date.accessioned | 2020-12-29T06:57:10Z | |
dc.date.available | 2020-12-29T06:57:10Z | |
dc.date.submitted | 2020 | |
dc.date.issued | 2020-05-27 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/339963 | |
dc.description.abstract | Bu çalışma, 15 Mart –15 Nisan 2018 tarihleri arasında Yeditepe Üniversitesi'ndeokuyan beslenme eğitimi alan ve almayan öğrencilerinin süt ve süt ürünleri tüketimmiktarının belirlenmesi, öğrencilerin süt ve ürünleri ile ilgili bilgi seviyeleri arasındakifarklılıkların saptanması, bu besin grubunu tüketimi ile bireylerin beden kitle indeksleri(BKI) arasındaki ilişkinin incelemesi amacıyla yapılmıştır. Sağlık Bilimleri Fakültesi,Fen Edebiyat Fakültesi ve Eğitim Fakültesi'nin 3. ve 4. sınıflarından yaş ortalaması22.37±1,34 yıl olan 45 erkek ve 157 kadın öğrenci çalışmaya katılmıştır. Öğrencilerinbölümlere göre dağılımları; 67 Beslenme ve Diyetetik, 40 Hemşirelik, 37 PsikolojikDanışmanlık ve Rehberlik, 24 Sosyoloji, 18 Tarih, 16 Matematik Öğretmenliğişeklindedir. Veri toplama aracı olarak katılımcıların sosyo-demografik özelliklerini vesüt ve süt ürünleri tüketim alışkanlıklarını sorgulayan toplamda 28 soru içeren anketformu ve süt ve süt ürünleri tüketim sıklığı ve miktarını sorgulamak için ise BesinTüketim Sıklığı Formu (FFQ) kullanılmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde StatisticalPackage for the Social Sciences (SPSS) 21.0 istatistik paket programı kullanılmıştır.Çalışmamızda bireylerin süt ve süt ürünleri hakkında bilgi düzeylerini ölçmek içinsorulan sorulara verdikleri yanıtlardan elde edilen verilere göre beslenme eğitimi alanbireylerin almayanlara kıyasla bu besin grubu hakkında daha fazla bilgi sahibi olduğugörülmüştür. Süt ve ürünlerinin yeterli tüketim durumu sorgulandığında ise beslenmeeğitimi alan bireylerin (%54,2) beslenme eğitimi almayan (%10,5) bireylere kıyaslaistatistiksel olarak daha fazla miktarda süt ve ürünü tükettikleri sonucuna ulaşılmıştır.Ayrıca beslenme eğitimi alan (%80,4) katılımcıların almayanlara (%65,3) kıyaslaistatistiksel olarak daha çok normal kilolu sınıfında yer aldığı ve eğitim durumu ile BKIgruplaması arasındaki farkın istatistiksel olarak anlamlı olduğu bulunmuştur (p<0.05).Bu sonuçlara bakılarak beslenme eğitimi almayan bireylere süt ve süt ürünlerininönemini anlatmak için eğitimler ve seminerler düzenlenebilir, broşürler dağıtılabilir vekamu spotu reklamları hazırlanabilir.Anahtar Kelimeler: Beslenme, BKİ, Süt, Süt ürünleri, Kalsiyum | |
dc.description.abstract | This study, determined the amount of milk and dairy consumption of students receiving and not receiving nutritional education at Yeditepe University between March 15–April 15, 2018, detecting the differences between the knowledge levels of students about milk and its products, and the relationship among consumption of this nutrient group and individual's body mass indexes (BMI) were made for examination of the relationship among them. 45 male and 157 female students at the average age of 22.37±1,34 years from the 3rd and 4th grades of the Faculty of Health Sciences, Faculty of Arts and Sciences, and Faculty of Education are participated in the study. Distribution of students by departments; 67 Nutrition and Dietetics, 40 Nursing, 27 Psychological Counseling and Guidance, 24 Sociology, 18 History, 16 Teaching Mathematics. A questionnaire form containing 28 questions in total that interrogates social-demographic characteristics and milk and dairy products consumption habits of the participants as a data collection tool, and Food Frequency Questionnaire (FFQ) is used to interrogate milk and dairy products consumption frequency and its amount. Statistical Package for the Social Sciences (SPSS) 21.0 statistical package program was used to evaluate the data. In our study, according to the data obtained from the answers given to the questions asked to measure the level of knowledge of individuals about milk and dairy products, individuals who received nutrition education had more information about this food group compared to those who did not. When the enough consumption status of dairy products was interrogated, it was concluded that individuals who received nutritional education (54.2%) consumed statistically more milk and products than those who did not receive nutritional education (10.5%). In addition, it was found that the participants who received nutritional education (80.4%) were statistically more in the normal weight class compared to those who did not (65.3%) and the difference between the educational status and the BMI grouping was statistically meaningful (p <0.05). Based on these results, trainings and seminars can be organized, brochures can be distributed, and public spot advertisements can be prepared to explain the importance of milk and dairy products to individuals who have not received nutrition education.Keywords: Nutrition, BMI, Milk, Dairy products, Calcium | en_US |
dc.language | English | |
dc.language.iso | en | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Beslenme ve Diyetetik | tr_TR |
dc.subject | Nutrition and Dietetics | en_US |
dc.title | Comparison of milk and dairy products consumption habits of students who received / not received nutritional education at yeditepe university | |
dc.title.alternative | Yedi̇tepe Üni̇versi̇tesi̇'nde beslenme eği̇ti̇mi̇ alan ve almayan öğrenci̇leri̇n süt ve süt ürünleri̇ tüketi̇m alişkanliklarinin karşilaştirilmasi | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2020-05-27 | |
dc.contributor.department | Beslenme ve Diyetetik Anabilim Dalı | |
dc.identifier.yokid | 10329541 | |
dc.publisher.institute | Sağlık Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | YEDİTEPE ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 621378 | |
dc.description.pages | 73 | |
dc.publisher.discipline | Diğer | |