Show simple item record

dc.contributor.advisorÖztezcan, Baki Serdar
dc.contributor.authorKayabaşoğlu, Yazgi Işil
dc.date.accessioned2020-12-29T06:57:03Z
dc.date.available2020-12-29T06:57:03Z
dc.date.submitted2020
dc.date.issued2020-05-27
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/339951
dc.description.abstractBu çalışma bir birinci basamak sağlık kuruluşuna başvuran 18-35 yaş arasındaki bireylerin eğitim düzeyinin beslenme alışkanlıklarına etkisinin araştırılması amacıyla yapılmıştır. Çalışmanın örneklemini Sakarya ili Serdivan ilçesinde bulunan Kampüs Aile Sağlığı Merkezine çeşitli nedenlerle başvuran ve araştırmaya katılmayı kabul eden 18-35 yaş arası 356 (198 kadın, 158 erkek) birey oluşturmaktadır. Araştırma Ocak 2018-Mayıs 2018 tarihleri arasında yapılmıştır. Veriler bireylerin sosyodemografik bilgileri ve beslenme alışkanlıklarını sorgulayan veri toplama formu ile yüz yüze görüşme tekniği kullanılarak ile elde edilmiştir. Elde edilen veriler SPSS 25.0 paket programı ile analiz edilmiştir. Anlamlılık p<0,05 düzeyinde değerlendirilmiştir. Formda katılımcıların yaş, medeni hal, eğitim ve çalışma durumları, boy-kilo bilgileri, beden algıları, fiziksel aktivite durumları, mevcut hastalıkları gibi bilgileri ve beslenme alışkanlıkları sorgulanmıştır. Araştırmaya katılan bireylerin yaş ortalaması 28,098±5,128'dir. Bireylerin eğitim düzeyleri okuryazar/ilkokul, ortaokul/lise ve üniversite/yüksek lisans/doktora olarak gruplandırılmıştır. Katılımcılardan %29,0' unun beden kitle indeksi (BKİ) Dünya Sağlık Örgütü sınıflandırmasına göre fazla kilolu ve obezdir. Katılımcıların eğitim düzeyi ile BKİ'leri arasında istatiksel olarak anlamlı fark bulunmuştur (p=0,002). Bireylerin eğitim düzeyi yükseldikçe BKİ' lerinde anlamlı düzeyde bir azalma saptanmıştır. Çalışmamızda eğitim düzeyi yüksek bireylerin daha sık kahvaltı ettikleri, buna karşın öğle öğününü daha sık atladıkları, gıda alışverişi yaparken etiket, içerik, marka gözeterek kaliteli olduğunu düşündükleri gıdaları satın almaya çalıştıkları ve son kullanma tarihine önem verdikleri tespit edilmiştir. Katılımcıların eğitim düzeyi yükseldikçe fiziksel aktivite sıklığı da artmaktadır. Tüm bu etkenlerin eğitim düzeyi yüksek bireylerde daha düşük BKİ nedeni olduğu düşünülmektedir.
dc.description.abstractThis study was conducted to investigate the effect of the educational level of individuals between the ages of 18-35 who applied to a primary health care institution on their nutritional habits. The sample of the study consists of 356 individuals (198 women, 158 men) aged between 18-35 years, who applied to the Campus Family Health Center in Serdivan district of Sakarya for various reasons and agreed to participate to the research. The research was carried out between January 2018 and May 2018. The data were obtained by using a face-to-face interview technique with a data collection form that questions socio-demographic information and nutritional habits of individuals. The data obtained were analyzed with SPSS 25.0 package program. Significance was evaluated at the level of p <0.05. In the form, the participants' information such as age, marital status, education, and working status, height-weight information, body perceptions, physical activity status, current diseases, and their nutritional habits were questioned. The average age of the individuals participating in the research is 28,098 ± 5,128. The education levels of the individuals are grouped as literate/primary school, middle school / high school and university/master/doctorate. Body mass index (BMI) of 29.0% of the participants is overweight and obese according to the World Health Organization classification. A statistically significant difference was determined between the educational level of the participants and their BMI (p = 0.002). As the educational level of the individuals increased, a significant decrease was determined in their BMI. In our study, it was determined that individuals with high education level had breakfast more frequently, but they skipped lunch more frequently, they tried to buy food that they thought was good quality by considering labels, content, brands, and they gave importance to the expiration date. As the level of education of the participant's increases, the frequency of physical activity increases. All these factors are thought to be the cause of lower BMI in individuals with higher educational levels.en_US
dc.languageEnglish
dc.language.isoen
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectBeslenme ve Diyetetiktr_TR
dc.subjectNutrition and Dieteticsen_US
dc.titleBirinci basamak sağlik kuruluşuna başvuran 18-35 yaş arasi bireylerde eğitim düzeyinin beslenme alişkanliklarina etkisinin araştirilmasi
dc.title.alternativeInvesigation of the effect of educational level on nutritional habits in individuals aged 18-35 apply to primary health care i̇nstitutions
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2020-05-27
dc.contributor.departmentBeslenme ve Diyetetik Anabilim Dalı
dc.identifier.yokid10329923
dc.publisher.instituteSağlık Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityYEDİTEPE ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid621718
dc.description.pages75
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess