Show simple item record

dc.contributor.advisorDemir, Hülya
dc.contributor.authorKoç, Serim Tuna
dc.date.accessioned2020-12-29T06:57:00Z
dc.date.available2020-12-29T06:57:00Z
dc.date.submitted2020
dc.date.issued2020-11-03
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/339945
dc.description.abstractBu araştırma Şubat 2019 - Nisan 2019 tarihleri arasında Tekirdağ ilindeki 2 özel spor merkezine giden 18-55 yaş aralığında ki 104 kişinin, probiyotik besinler hakkındaki bilgi düzeyleri ve tüketim durumlarını saptamak amacı ile planlanıp yürütülmüştür. Çalışmaya katılmada gönüllülük esas alınmıştır. Araştırma verileri, araştırıcı tarafından daha önce yapılmış araştırmalardan ve konu ile ilgili literatür incelemesinden elde edilen bilgiler doğrultusunda ana çerçevesi belirlenen anket formu yardımıyla elde edilmiştir (EK-1). Anket formunun ilk kısmında katılımcılara ait genel bilgiler ve demografik durum sorgulanmıştır. Anketin ikinci kısmında probiyotik besin kavramının bilinilirliği, tüketim durumu ve nedenleri, tüketim sıklığı ve miktarı, probiyotik besin tüketimini etkileyen faktörlerin neler olduğu, katılımcıların hangi hastalıklarına fayda sağladığına dair bilgiler edinilmiştir. Anketin son bölümünde ise katılımcıların probiyotik besinlerle ilgili öngörülerine yönelik ifadelerin yer aldığı tablo değerlendirilmiştir. Katılımcıların %82.4'ü probiyotik terimini bildiğini ifade etmiştir. Öğrenim durumu ile probiyotik teriminin bilme durumu arasında anlamlı düzeyde ilişki bulunmaktadır (P<0.05). Katılımcıların %79.80'i probiyotik besin tükettiğini belirtirken, %20.20'si tüketmediğini belirtmiştir. Probiyotiklerin en yaygın tüketim nedeni; %28.8 ile sindirim sistemine faydalarının olması olarak belirtilmiştir. Katılımcıların probiyotik takviye olarak toz ve kapsül kullanma durumlarının dağılımı incelendiğinde; %12.5'i kullandığını belirtirken, %81.7'si kullanmadığını belirtmiştir. Probiyotik bakteri türlerinin bilinme düzeyleri incelendiğinde ise %49.0 ile mayalar ilk sırada yer almıştır. Katılımcıların probiyotik besinleri tüketmeme nedenleri incelendiğinde ise; %30'u ne olduğunu bilmediğini belirtirken, %18.0 doğal bulmadığını, %16'sı ihtiyaç duymadığını, %16'sı pahalı bulduğunu belirtirken yine %20.0'si lezzetsiz bulduğunu belirtmiştir. En çok tüketilen probiyotikli besinler sırasıyla; yoğurt, süt ve kefirdir. Katılımcıların probiyotik besin satın alırken satın alma kriterleri incelendiğinde ilk sırada besin madde içeriği ve marka olarak belirtilmiştir. Sağlığın korunması ve geliştirilmesinde önemli rolü olan probiyotik besinlerin tanınması ve yeterli düzeyde tüketiminin sağlanması toplum sağlığı açısından büyük önem taşımaktadır. Probiyotiklerin sağlık üzerine olumlu etkilerini gösteren çalışmaların her geçen gün artmasına paralel olarak; probiyotik tüketimi ve bilgi düzeyinde de artış olduğu görülmüştür.
dc.description.abstractThis research was planned and conducted in order to determine the knowledge levels and consumption status of 104 people between the ages of 18-55 who went to 2 private sports centers in Tekirdağ between February 2019 and April 2019. Volunteering was taken as basis in participating in the study. The research data were obtained with the help of a survey form whose main frame was determined in line with the information obtained from the previous researches and the literature review related to the subject (APPENDIX-1). In the first part of the questionnaire, general information and demographic status of the participants were questioned. In the second part of the questionnaire, information about the awareness of the concept of probiotic food, consumption status and causes, frequency and amount of consumption, what are the factors affecting probiotic food consumption, and which diseases contributed to the participants were obtained. In the last part of the questionnaire, the table containing the statements about the participants' predictions about probiotic foods was evaluated. 82.4% of the participants stated that they know the term probiotic. There is a significant relationship between educational status and knowing what the term probiotic is (P <0.05). 79.80% of the participants stated that they consumed probiotic food, while 20.20% stated that they did not. The most common consumption reason for probiotics; It is stated to be beneficial to the digestive system with 28.8%. When the distribution of powder and capsule usage of the participants as probiotic supplements is examined; While 12.5% stated that they used it, 81.7% stated that they did not use it. When the levels of knowing the probiotic bacteria species were examined, yeasts took the first place with 49.0%. When the reasons of the participants not consuming probiotic foods are examined; While 30% stated that they did not know what it was, 18.0% stated that they did not find it natural, 16% did not need it, and 16% stated that they found it expensive, while 20.0% stated that they found it delicious. The most consumed probiotic foods are yoghurt, milk and kefir. When the purchase criteria of the participants were examined while purchasing probiotic food, the first place was stated as the ingredient content and brand. Recognition and ensuring the adequate level of consumption of probiotic foods -which have a significant role in protecting and developing health- are of great importance in terms of public health. We can say that there is an increase in the consumption of probiotics in parallel with the increase in number of studies showing the positive effects of probiotics on health.en_US
dc.languageEnglish
dc.language.isoen
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectBeslenme ve Diyetetiktr_TR
dc.subjectNutrition and Dieteticsen_US
dc.titleThe evaluation of knowledge and consumption status on probiotic nutritions of individuals practicing sports
dc.title.alternativeSpor yapan bireylerin, probiyotik besinler hakkinda bilgi ve tüketim durumlarinin değerlendirilmesi
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2020-11-03
dc.contributor.departmentBeslenme ve Diyetetik Anabilim Dalı
dc.subject.ytmHealthy nutrition
dc.subject.ytmnull
dc.identifier.yokid10334280
dc.publisher.instituteSağlık Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityYEDİTEPE ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid644729
dc.description.pages65
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess