Show simple item record

dc.contributor.advisorGünhan, Cahit
dc.contributor.authorTümer, Erhan
dc.date.accessioned2020-12-29T06:47:57Z
dc.date.available2020-12-29T06:47:57Z
dc.date.submitted1981
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/339218
dc.description.abstract- 29 - ö a e t Son yıllarda Ege Bölgesindeki dermatofitoz olgularında T. rubrum'un etken olarak bulunma ensidansı artmıştır. Bu nedenle bu çalışmada t. r u b r u m suşlarınm Sabouraud-deks- troz-agar (SDA), patates-dekstroz-agar (PDA) ve soya-küspesi- agnr (SKA) gibi üç ayrı besiyerinde karşılaştırmalı morfoloji leri ve bazı fizyolojik özellikleri araştırılmıştır. Bulgular şöyle özetlenebilir : T. r u b r u m suşları çoğunlukla 15. günde ortalama 2-3 era çapta koloni yapmışlardır. Koloni yüzeyleri genelde beyaz olma sına karşın patates-dekstroz-agar (PDA) 'da çoğunlukla kırmızı renkte gözlenmiştir. Koloni örgüsü yönünden T. r u b r u m suş- larında farklılıklar saptanmıştır; özellikle soya-küapesi-agar (SKA) 'da T. m e n t a g r o p h y t e s kolonilerini anımsatan koloni örgüsüne çok sık rastlanmasına karşın, diğer iki besi yerinde bu özellik görülmemiştir. Koloni tersinde T. r u b r u m için çok önemli bir tanı kriteri olan koyu kırmızı pigment patates-dekstroz-agar (PDA) 'da çok sık görülmesine karşın, diğer iki besiyerinde dikkati çekecek bir değer vermemiştir. Besiyerine yayılan yeşilimsi-kahverengi pigment(melanoid hue) yalnızca Sabouraud-dekstroz-agar (SDA) ve patates-dekstroz-agar (PDA)'da gözlenmiştir. Suşlarm yarısından fazlası iyi sporlanma göstermiş ayrıca sporlanraanm en iyi olduğu' besiyerinin soya-küspesi-agar (SKA) olduğu anlaşılmıştır. Suşlarm tümü çok zayıf bir üreaz etkinliği göstermiş ya da üreye hiç etki etmemiştir. Yine- 30 - suşlarm hiç biri kılı in vitro perfore etmemiştir. Sonuç olarak T. r u b r u m'un morfolojik ve bazı fizyolo jik özelliklerinin ortaya konabilmesi ve diğer dermatofitler- den ayırt edilebilmesi için çeşitli besiyerlerinin kullanılma sının gerekli olduğu ortaya konmaya çalışılmıştır. Ayrıca yurdumuzda bulunan soya fasulyesi ve küspesinden hazırlanan ve rutine yeni sokulan soya-küspesi-agar (SKA)*da T. r u b r u m suşlarmın sporl anmasının arttığı, bu nedenle ı bu besiyerinin mikromorf olojik incelemelerde ülkemiz koşulla rımda ekonomik olduğu kadar diğer besiyerlerinden daha uygun olduğu kanısına varılmıştır.
dc.description.abstracten_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/embargoedAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectMikrobiyolojitr_TR
dc.subjectMicrobiologyen_US
dc.titleEge bölgesindeki trichophyton rubrum suşları
dc.typedoctoralThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentDiğer
dc.identifier.yokid199002
dc.publisher.instituteTıp Fakültesi
dc.publisher.universityEGE ÜNİVERSİTESİ
dc.type.submedicineThesis
dc.identifier.thesisid174694
dc.description.pages34
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/embargoedAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/embargoedAccess