Ege bölgesindeki trichophyton rubrum suşları
dc.contributor.advisor | Günhan, Cahit | |
dc.contributor.author | Tümer, Erhan | |
dc.date.accessioned | 2020-12-29T06:47:57Z | |
dc.date.available | 2020-12-29T06:47:57Z | |
dc.date.submitted | 1981 | |
dc.date.issued | 2018-08-06 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/339218 | |
dc.description.abstract | - 29 - ö a e t Son yıllarda Ege Bölgesindeki dermatofitoz olgularında T. rubrum'un etken olarak bulunma ensidansı artmıştır. Bu nedenle bu çalışmada t. r u b r u m suşlarınm Sabouraud-deks- troz-agar (SDA), patates-dekstroz-agar (PDA) ve soya-küspesi- agnr (SKA) gibi üç ayrı besiyerinde karşılaştırmalı morfoloji leri ve bazı fizyolojik özellikleri araştırılmıştır. Bulgular şöyle özetlenebilir : T. r u b r u m suşları çoğunlukla 15. günde ortalama 2-3 era çapta koloni yapmışlardır. Koloni yüzeyleri genelde beyaz olma sına karşın patates-dekstroz-agar (PDA) 'da çoğunlukla kırmızı renkte gözlenmiştir. Koloni örgüsü yönünden T. r u b r u m suş- larında farklılıklar saptanmıştır; özellikle soya-küapesi-agar (SKA) 'da T. m e n t a g r o p h y t e s kolonilerini anımsatan koloni örgüsüne çok sık rastlanmasına karşın, diğer iki besi yerinde bu özellik görülmemiştir. Koloni tersinde T. r u b r u m için çok önemli bir tanı kriteri olan koyu kırmızı pigment patates-dekstroz-agar (PDA) 'da çok sık görülmesine karşın, diğer iki besiyerinde dikkati çekecek bir değer vermemiştir. Besiyerine yayılan yeşilimsi-kahverengi pigment(melanoid hue) yalnızca Sabouraud-dekstroz-agar (SDA) ve patates-dekstroz-agar (PDA)'da gözlenmiştir. Suşlarm yarısından fazlası iyi sporlanma göstermiş ayrıca sporlanraanm en iyi olduğu' besiyerinin soya-küspesi-agar (SKA) olduğu anlaşılmıştır. Suşlarm tümü çok zayıf bir üreaz etkinliği göstermiş ya da üreye hiç etki etmemiştir. Yine- 30 - suşlarm hiç biri kılı in vitro perfore etmemiştir. Sonuç olarak T. r u b r u m'un morfolojik ve bazı fizyolo jik özelliklerinin ortaya konabilmesi ve diğer dermatofitler- den ayırt edilebilmesi için çeşitli besiyerlerinin kullanılma sının gerekli olduğu ortaya konmaya çalışılmıştır. Ayrıca yurdumuzda bulunan soya fasulyesi ve küspesinden hazırlanan ve rutine yeni sokulan soya-küspesi-agar (SKA)*da T. r u b r u m suşlarmın sporl anmasının arttığı, bu nedenle ı bu besiyerinin mikromorf olojik incelemelerde ülkemiz koşulla rımda ekonomik olduğu kadar diğer besiyerlerinden daha uygun olduğu kanısına varılmıştır. | |
dc.description.abstract | en_US | |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/embargoedAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Mikrobiyoloji | tr_TR |
dc.subject | Microbiology | en_US |
dc.title | Ege bölgesindeki trichophyton rubrum suşları | |
dc.type | doctoralThesis | |
dc.date.updated | 2018-08-06 | |
dc.contributor.department | Diğer | |
dc.identifier.yokid | 199002 | |
dc.publisher.institute | Tıp Fakültesi | |
dc.publisher.university | EGE ÜNİVERSİTESİ | |
dc.type.sub | medicineThesis | |
dc.identifier.thesisid | 174694 | |
dc.description.pages | 34 | |
dc.publisher.discipline | Diğer |