Show simple item record

dc.contributor.advisorKorachi, May
dc.contributor.authorDemirbaş, Güler
dc.date.accessioned2020-12-29T06:46:39Z
dc.date.available2020-12-29T06:46:39Z
dc.date.submitted2012
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/338922
dc.description.abstractSağlık endüstrisinde nanoteknolojinin kullanımı, taşıyıcı sistemlerin kullanımının dahil edilmesiyle biyoyararlılık, stabilite ve antimikrobiyal ajanların etkili bir şekilde taşınmasına olanak sağlamıştır. Satureja hortensis L uçucu yağları, yapısında bulunan carvacrol, thymol ve p-cymene' den dolayı yüksek antimikrobiyal aktiviteye sahip popüler bir Türk bitkisidir. Bu tez çalışmasının amacı, S.hortensis L. esansiyel uçucu yağları, lipozom ile birleştirmek, karakterize etmek, S.hortensis L. uçucu yağın ve yüklü lipozomların antimikrobiyal etkinliklerini belirlemektir.Test edilen mikroorganizmalar, Aggregatibacter actinomycetemcomitans FDC Y4, Prevotella intermedia ATCC 25611, Porphyromonas gingivalis ATCC 33277 and Fusobacterium nucleatum ATCC 25586, S.mutans and C.albicans'tır. Bu çalışmada S. hortensis L. adlı bitkiden hidrodistilasyon methodu ile uçucu yağlar elde edilmiştir ve Bangham metodu ile birleşimi sağlanmıştır. İki farklı tip yüklü lipozom ( L1 ve L2) formulleri farklı oranlarda fosfolipid 85 G (P85G), Kolesterol (CH) and Stearilamin (SA) kullanılarak sırasıyla hazırlanmıştır. Formüller Dinamik Işık Saçılımı (DLS) ve mikroskobik tekniklerle karakterize edilmiştir.L1 ve L2 nin antimikrobiyal aktiviteleri Agar kuyucuk metodu kullanılarak 120 saatin sonunda test edilmiştir. Tukey, Anova and Dunnet testleri kullanılarak sonuçlar istatistiksel olarak değerlendirilmiştir. Hem L1 hemde L2 test edilen mikroorganizmalara karşı antimikrobiyal etkinlik göstermiştir. Ancak, tüm karakterizasyon ve antimikrobiyal sonuçlar, L1 in ağız patojenleri üzerinde daha etkili olduğunu ortaya koymuştur. Uçucu bileşenleri içeren lipozomlar, ağız mikroorganizmaları üzerinde faydalı bir antimikrobiyal etkinliğe sahip olabilirler.Sonuç olarak, S. hortensis L.uçucu yağlarını içeren liposomların potensiyel bir liposomlu taşıyıcı sistem olarak ağız boşluğunda gelecekte kullanılabileceği düşünülmektedir.
dc.description.abstractThe use of nanotechnology in the medical industry, involves the use of carrier systems to provide bioavailability, stability and to effectively deliver antimicrobial agents. The essential oil of Satureja hortensis L. a popular Turkish herb, is known to have high antimicrobial activity due to the presence of carvacrol, thymol and p-cymene. The aim of this study was to incorporate, characterize and determine the antimicrobial efficacy of S.hortensis essential oil, loaded liposomes. Microorganisms tested were: Aggregatibacter actinomycetemcomitans FDC Y4, Prevotella intermedia ATCC 25611, Porphyromonas gingivalis ATCC 33277 and Fusobacterium nucleatum ATCC 25586, S.mutans and C.albicans. EO was extracted from S.hortensis, by hydrodistillation method and incorporated achieved by the Bangham method. Different types of loaded liposome (L1 and L2) formulations were prepared with phospholipid 85 G (P85G), cholesterol (CH) and stearylamine (SA) at different ratios, respectively, (P85G: CH: SA; 7:1:2 and 10:1:4). Liposomal formulations were characterized by Dynamic Light Scattering (DLS) and microscopic methods. The antimicrobial activity of L1 and L2 were examined by the Agar Well Diffusion Assay after 120 h incubation. Statistical analysis of results by way of Tukey, Anova and Dunnet tests. Both L1 and L2 showed antimicrobial effects against all test microorganisms. However, overall characterization and antimicrobial results, revealed L1 to have better properties for use against oral pathogens. A liposomal approach can be useful for containing volatile compounds that have antimicrobial effects on oral microorganisms.Finally, liposomes incorporating S.hortensis L. EO, may be considered as a potential liposomal delivery system in the oral cavity in the future.en_US
dc.languageEnglish
dc.language.isoen
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectBiyoteknolojitr_TR
dc.subjectBiotechnologyen_US
dc.subjectDiş Hekimliğitr_TR
dc.subjectDentistryen_US
dc.subjectEczacılık ve Farmakolojitr_TR
dc.subjectPharmacy and Pharmacologyen_US
dc.titleLiposomal incorporation of Satureja Hortensis L. essential oil and in vitro antimicrobial activity on oral microorganisms
dc.title.alternativeSatureja Hortensis L. temel yağ asitlerinin lipozom ile birleştirilmesi ve in vitro ortamda ağız mikroorganizmaları üzerindeki antimikrobiyal aktivitesi
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentBiyoteknoloji Anabilim Dalı
dc.subject.ytmAntimicrobial activity
dc.subject.ytmLiposomes
dc.subject.ytmEssential oils
dc.subject.ytmSatureja hortensis
dc.subject.ytmPlant extract
dc.identifier.yokid447992
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityYEDİTEPE ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid327106
dc.description.pages153
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess