Show simple item record

dc.contributor.advisorKadıpaşaoğlu, Fatma Yeşim
dc.contributor.authorÖzan, Gizem
dc.date.accessioned2020-12-29T06:45:46Z
dc.date.available2020-12-29T06:45:46Z
dc.date.submitted2016
dc.date.issued2019-08-18
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/338726
dc.description.abstractEuropean cranberrybush (ECB) (Viburnum opulus L.) meyve türleri yüksek miktarda fenolik madde içermektedir. Bu maddelerin, ham meyve sebzelerin doğal mikrobiyotasında bulunan laktik asit bakteriler (LAB) üzerinde etkisi belirsizdir. Bu çalışmanın amacı, ECB suyunda bulunan fenolik maddelerin farklı LAB suşları üzerindeki etkilerini araştırmaktır. İlk olarak, ECB içerisinde başlıca bulunan fenolik maddelerden olan klorojenik asitin (CA) Lactobacillus plantarum ATCC 8014 üzerindeki büyüme etkisi ECB suyu içerisindeki CA nın izole rolunu anlamak için çalışılmıştır. Ayrıca, farklı konsantrasyonlarda taze ECB suyu büyüme ortamına eklenerek toplam ECB fenoliklerin L. plantarum ATCC 8014 ve diğer iki LAB suşları üzerinde büyüme etkisi değerlendirilmiştir. Farklı konsantrasyonlarda MRS besiyeri içerisinde mikroplakalara ve tüplerin içerisinde statik kesikli kültürlere eklenmiş CA (2.12-0.71-0.53-0.35-0.1-0.05-0.025 mg/ml) ve taze ECB suyunun (100-50-20-10-5 %) LAB suşları üzerinde büyüme kinetik parametreleri hesaplanmıştır. Yüksek konsantrasyonlarda CA (2.12 mg/ml) büyüme engelleyici etki gösterirken L. plantarum 8014 hücre yoğunluğu düşük konsantrasyonlarda (0.71-0.53-0.35-0.01 mg/ml) artmıştır. CA ya benzer olarak, ECB suyu da yüksek konsantrasyonlarda (100-50 %) LAB suşlarının hepsi üzerinde büyüme engelleyici etki gösterirken, düşük konsantrasyonlarda (20-10 ve 5 %) suşlar büyüme göstermişlerdir. büyüme deneylerinde kullanılan taze sıkılmış ECB suyunun fenolik madde kompozisyon analizi HPLC-ECD ile başlıca bulunan madde kateşin (4.16±0.48) ve takibinde CA (3.42±0.04) olarak belirlenmiştir. 0.35 mg/ml CA ve % 5 ECB suyu kültürlere eklendiğinde hücre yoğunluğu (ΔOD) artarken, µmax, log cfu/ml ve kuru ağırlık değerlerinde kontrole kıyasla anlamlı değişim görülmemiştir. Bu çalışma ECB fenolikleri ve Lactobacillus türlerinin etkileşimi hakkında ayrıntılı değerli bilgi sağlamaktadır.
dc.description.abstractEuropean cranberrybush (ECB) (Viburnum opulus L.) fruit species contain high amount of phenolic compounds (PC). The influence of these compounds on lactic acid bacteria (LAB), present naturally in raw fruits and vegetables microbiota, remains unclear. The aim of this study was to investigate the effect of PC in ECB on different LAB. Firstly, the effect of chlorogenic acid (CA), main phenolic compound in ECB, on Lactobacillus plantarum ATCC 8014 growth was studied to understand the isolated role of CA present in ECB juice. Also, the growth effect of total ECB phenolics on L. plantarum ATCC 8014 and two other LAB strains, L. plantarum Lp-115 and L. brevis ATCC 8287 were evaluated by addition of different concentration of fresh ECB juice in growth media. The growth kinetic parameters of LAB strains were calculated at different concentrations of CA (2.12-0.71-0.53-0.35-0.1-0.05-0.025 mg/ml) and (100-50-20-10-5 %) of fresh ECB juice added MRS medium in microplates and static batch cultures in tubes. CA showed inhibitory effects at high concentrations (2.12 mg/ml), whereas cell density of L. plantarum 8014 increased at low concentrations (0.71-0.53-0.35-0.01mg/ml). Similar to CA, ECB juice showed inhibitory growth effects at high concentrations (100-50%) to all LAB strains while strains was able to grow in ECB juice at lower concentrations (20-10 and 5%). The PC composition analysis of freshly squeezed ECB juice by HPLC-ECD used in growth experiments showed that catechin (4.16±0.48 mg/ml) was the main compound following CA (3.42±0.04 mg/ml). The addition of 0.35 mg/ml CA and 5 % ECB juice increased the cell density (ΔOD) of the cultures whereas there were no significant change in the µmax, log cfu/ml, dry weight values compared to control cultures in scale up experiments. This study was provided detailed valuable information about the interaction ECB phenolics and Lactobacillus strains in vitro, the growth mechanism and the effect of other PC in ECB juice on LAB is still not clear and needs to be studied in future studies.en_US
dc.languageEnglish
dc.language.isoen
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectBiyoteknolojitr_TR
dc.subjectBiotechnologyen_US
dc.subjectGıda Mühendisliğitr_TR
dc.subjectFood Engineeringen_US
dc.titleEvaluation of interaction of phenolic compounds present in European cranberrybush juice with lactic acid bacteria
dc.title.alternativeEuropean cranberrybush suyu içerisinde bulunan fenolik maddelerin laktik asit bakteriler ile etkileşiminin değerlendirilmesi
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2019-08-18
dc.contributor.departmentBiyoteknoloji Anabilim Dalı
dc.identifier.yokid10122505
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityYEDİTEPE ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid438722
dc.description.pages84
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess