Show simple item record

dc.contributor.advisorÖzilgen, Mustafa
dc.contributor.authorNazir, Serap
dc.date.accessioned2020-12-29T06:43:14Z
dc.date.available2020-12-29T06:43:14Z
dc.date.submitted2019
dc.date.issued2019-11-07
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/338156
dc.description.abstractTürk üreticilerden alınan verilerle hamburger menü üretimi ele alınarak, üreticiden tüketiciye hızlı yiyecek üretimi sırasındaki enerji kullanımı ve CO2 emisyonu değerlendirildi. Bileşenlerin üretimi ile ilişkili enerji yoğunluğu, tutarlı bir şekilde uluslararası aralığın alt ucunda bulunup; makinelerin bazı üretim hatlarında en azından kısmen işçilikle ikame edildiğini göstermiştir. Bu arada, CO2 emisyonu, nispeten verimsiz teknolojinin kullanımını vurgulayan ve mekanizasyonun iyileştirilmesi ihtiyacını ve kullanılan teknolojinin seviyesini işaret eden uluslararası aralığın daha üst ucundaydı. Türkiye'deki tüm menü için enerji kullanımı 15.399 kg / T olup CO2 emisyonu ile birlikte 40,844 MJ/t bulundu. Hızlı yiyecek endüstrisinden gelen atık, rejenerasyon ile Rankine döngüsünde yanma yoluyla olası elektrik üretimi için değerlendirildi ve 3,5 GW / ton atık üretme potansiyeline sahip olduğu bulundu.Uluslararası hızlı yiyecek zinciri Mcdonald's'ın imzası olan big Mac®, pratik ekonomik bir gösterge olan Big Mac Endeksi' için bir 'sepet' kurar. Bu konsept geliştirildi ve kapsama alanı tüm hamburger menüsüne genişletilerek bir `sepet` tanımlandı. Türk üreticilerden alınan verilerle hesaplanan önerilen endeksin enerji göstergesi 40,884±3,126 MJ/t, 15,399±858 kg /T CO2 emisyonu ile birlikte 40.884 ± 3.126 MJ / t idi. Menüden çıkan atıklar Rankine döngüsünde elektrik üretimi için yakıldığında, 17.472 MJ / t hamburger menüsü enerjisi geri kazanılabilir. Önerilen indeks, menü bileşenlerinin miktarlarındaki değişimler için test edilmiş ve pratik kullanım için yeterince hassas bulunmuştur.
dc.description.abstractEnergy utilization and CO2 emission assessed during farm-to fork fast food production by referring to hamburger menu production with the data collected from the Turkish manufacturers. Energy intensity associated with the production of the ingredients were found consistently in the lower end of the international range, implying that machinery was at least partially substituted with labor in some production lines. Meanwhile, CO2 emission was at the higher end of the international range, emphasizing the use of relatively inefficient technology and pointing the need for improvement of mechanization and the level of the technology employed. Energy utilization for the entire menu in Turkey was 40,844 MJ/t accompanied with 15,399 kg/t of CO2 emission. The waste from the fast food industry was assessed for possible electric generation via combustion in Rankine cycle with regeneration and found to have a potential for generation of 3.5 GW/t of waste.Big Mac®, signature hamburger of the international fast food chain McDonald's, establishes a `basket` for the practical economic indicator `Big Mac index`. This concept has been improved and a `basket`, was defined by extending the coverage to the entire hamburger menu. The energy indicator of the proposed index when calculated with the data collected from the Turkish manufacturers was 40,884±3,126 MJ/t accompanied with 15,399±858 kg /t of CO2 emission. When the waste from the menu is combusted for electric power production in Rankine cycle, 17,472 MJ/t hamburger menu of energy may be recovered. The proposed index has been tested for the variations in the amounts of the constituents of the menu and found sensitive enough for practical use.en_US
dc.languageEnglish
dc.language.isoen
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectKimya Mühendisliğitr_TR
dc.subjectChemical Engineeringen_US
dc.titleInvestigation of energy consumption and co2 emmission for hamburger menu production
dc.title.alternativeHamburger menüsünün üretiminin enerji kullanımı ve karbondioksit emisyonunun araştırılması
dc.typedoctoralThesis
dc.date.updated2019-11-07
dc.contributor.departmentKimya Mühendisliği Anabilim Dalı
dc.identifier.yokid10282513
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityYEDİTEPE ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid574916
dc.description.pages141
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess