Tıkanma sarılığında bakteri translukasyonuna mannitolün etkisi
dc.contributor.advisor | Menteş, Ali | |
dc.contributor.author | Öncel, Tayanç | |
dc.date.accessioned | 2020-12-29T06:42:40Z | |
dc.date.available | 2020-12-29T06:42:40Z | |
dc.date.submitted | 1992 | |
dc.date.issued | 2018-08-06 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/338030 | |
dc.description.abstract | Tıkanma sarılığında karaciğer, böbrek ve intestinal sistemde değişiklikler meydana gelmektedir. Intestinal sistemin tıkanma sarılığında mortalite ve morbiditeye etkisi son zamanlarda anlaşılmış ve bu konudaki çalışmalar yoğunluk kazanmıştır. İnce barsaktan bakteri ve endotoksin translokasyonunun, endotoksemi ve akut tubuler nekroz oluşturarak major mortalite nedeni olduğu saptanmıştır. Bizde bu çalışmada, tıkanma sarılığının karaciğer, böbrek ve özellikle intestinal sistemde yaptığı değişiklikleri, ve mannitolün buna etkisini araştırdık. Sonuç olarak tıkanma sarılığında, * ince barsak duvarında submukozal ödem ve lamina propriada ayrılma meydana gelmekte buda bağırsak geçirgenliğini arttırmaktadır. * Bakterial kolonizasyon artmaktadır. * Buna bağlı olarak amonyak yapımı, karaciğerin metabolize etmesi gereken amonyak yükü ve amonyağın deaminasyonu sonucu vücuttan atılması gereken üre yükü artmaktadır. Mannitol, * Barsak duvarındaki ödemi ve bakterial kolonizasyonu belirgin olarak azaltmıştır. * Karaciğerin metabolize etmesi gereken amonyak yükünü azaltmıştır. *Özellikle bir haftalık mannitol uygulaması üre değerini azaltmıştır.29 Elde ettiğimiz sonuçlar, mannitolün tıkanma sarılığında böbrek fonksiyonlarını korumadaki etkisinden başka,bakterial translokasyonuda önlemede etkisi olduğunu düşündürmüştür. | |
dc.description.abstract | en_US | |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/embargoedAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Gastroenteroloji | tr_TR |
dc.subject | Gastroenterology | en_US |
dc.subject | Genel Cerrahi | tr_TR |
dc.subject | General Surgery | en_US |
dc.title | Tıkanma sarılığında bakteri translukasyonuna mannitolün etkisi | |
dc.type | doctoralThesis | |
dc.date.updated | 2018-08-06 | |
dc.contributor.department | Diğer | |
dc.subject.ytm | Mannitol | |
dc.subject.ytm | Jaundice | |
dc.subject.ytm | Bacterial translocation | |
dc.subject.ytm | Cholestasis | |
dc.identifier.yokid | 37488 | |
dc.publisher.institute | Tıp Fakültesi | |
dc.publisher.university | EGE ÜNİVERSİTESİ | |
dc.type.sub | medicineThesis | |
dc.identifier.thesisid | 37488 | |
dc.description.pages | 31 | |
dc.publisher.discipline | Diğer |