Tüketici kültürleşmesinin Almanya`daki Türk göçmenlerin gıda tüketim ve gıda alışveriş davranışları üzerindeki etkisi
dc.contributor.advisor | Öztürk, Sevgi Ayşe | |
dc.contributor.author | Sevim, Nurdan | |
dc.date.accessioned | 2020-12-28T14:14:09Z | |
dc.date.available | 2020-12-28T14:14:09Z | |
dc.date.submitted | 2010 | |
dc.date.issued | 2018-08-06 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/331465 | |
dc.description.abstract | Bu araştırmada, Almanya'da yaşayan birinci, ikinci ve üçüncü kuşak göçmenlerin kültürleşme düzeyleri ve kültürleşme düzeylerinin tüketim ve tüketici davranışları üzerindeki etkileri incelenmiştir.Göçmenlerin yeni ve alışık olmadıkları bir kültür içindeki tüketim davranışları ve alışkanlıklarındaki değişimler kültürleşme süreci ve kültürleşme sürecine etki eden faktörler açısından incelenmiştir. Göçmenlerin tüketim davranışları ve alışveriş alışkanlıklarına etki eden faktörleri anlamak için, kültürleşme ve tüketici kültürleşmesine ilişkin çalışmaları kapsayan kuramsal bir çerçeveden yararlanılmıştır. Bu araştırmada tüketim ve alışveriş davranışları gıda tüketimi bağlamında ele alınmıştır.Araştırmada nitel ve nicel araştırma yöntemleri bir arada kullanılmıştır. Nitel araştırmada Almanya'nın Köln kentinde yaşayan Türkiye'de doğan birinci kuşak ve onların çocukları olan ikinci ve üçüncü kuşak 15 göçmenle derinlemesine görüşmeler yapılmıştır. Bu görüşmeler sonucunda elde edilen veriler, nicel araştırmada kullanılacak anket soruları belirlenmesinde ve nicel araştırma sonuçlarının desteklenmesinde kullanılmıştır.Yine aynı kentten örneklem olarak seçilen 438 Türk göçmene anket uygulanmıştır. Anket sonucu, katılımcıların demografik ve göçmenlik bilgileri, etnik kimliğe bağlılıkları, dil tercihleri ve maruz kaldıkları kültürleşme birimlerine göre oluşan kültürleşme düzeyleri, gıda tüketim ve gıda alışveriş tercih ve davranışları ortaya konmuştur. Üç kültürleşme faktörüne göre (etnik kimliğe bağlılık, dil tercihleri ve maruz kaldıkları kültürleşme birimleri) ayrı ayrı oluşan kültürleşme düzeyleri ile gıda tüketimi ve gıda alışverişleri arasındaki ilişkileri belirlenmiştir. Araştırmanın sonuçları, Almanya'daki Türk göçmenlerin iki kültürlü, orta düzeyde kültürleşmiş bireyler olduklarını göstermiştir. Kültürleşme sürecinde etnik kimliğe bağlılık, göçmenin hem gıda tüketimine hem de gıda alışveriş yeri tercihlerine yön veren önemli bir faktör olarak ortaya çıkmıştır. | |
dc.description.abstract | The acculturation levels of first, second and third generation of Turkish immigrants in Germany and the effects of acculturation levels on their food consumption and shopping behaviors were examined in this study.The immigrant?s consumption behavior and changes in their habits in an unfamiliar culture were examined in terms of acculturation process and factors, affecting acculturation process. A theoretical framework including the studies related to acculturation and consumer acculturation was used in order to identify the factors affecting consumption behaviors and shopping habits of immigrants. In this study consumption behavior is analyzed for food products and food shopping.Both qualitative and quantitative research methods were used. Depth interviews with 15 immigrants living in Köln, Germany ? first generation who was born in Turkey and their children of second and third generations- were conducted in the qualitative stage. Data collected via the interviews were used to define survey questions and also be used to support the quantitative research results.The survey was conducted to 438 Turkish immigrants chosen as samples from the same city. The result of the survey showed the demographic and immigrant features, acculturation levels formed by ethnic identity, language preferences and acculturation agents, food consumption and shopping preferences and behavior. The relation between food consumption and shopping behaviors with the acculturation levels formed by three acculturation factors- ethnic identity, language preferences and acculturation agents-were also defined.The results of the research revealed that Turkish immigrants in Germany are bicultural individuals who are acculturated moderately. The study also showed that ethnic identification during an immigrant?s acculturation process is an important factor leading both food consumption preferences and food shopping behaviors of the immigrant. | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Sosyoloji | tr_TR |
dc.subject | Sociology | en_US |
dc.subject | İşletme | tr_TR |
dc.subject | Business Administration | en_US |
dc.title | Tüketici kültürleşmesinin Almanya`daki Türk göçmenlerin gıda tüketim ve gıda alışveriş davranışları üzerindeki etkisi | |
dc.title.alternative | The effect of consumer acculturation on the food consumption and food shopping behavioursof Turkish immigrants in Germany | |
dc.type | doctoralThesis | |
dc.date.updated | 2018-08-06 | |
dc.contributor.department | İşletme Anabilim Dalı | |
dc.subject.ytm | Acculturation | |
dc.subject.ytm | Germany | |
dc.subject.ytm | Turks | |
dc.subject.ytm | Food consumption | |
dc.subject.ytm | Consumer behavior | |
dc.subject.ytm | Shopping behavior | |
dc.subject.ytm | Abroad | |
dc.subject.ytm | Turkish diaspora | |
dc.identifier.yokid | 383649 | |
dc.publisher.institute | Sosyal Bilimler Enstitüsü | |
dc.publisher.university | ANADOLU ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 263156 | |
dc.description.pages | 254 | |
dc.publisher.discipline | Pazarlama Bilim Dalı |