Show simple item record

dc.contributor.advisorAkşit, Filiz
dc.contributor.authorMutlu, Nurhan
dc.date.accessioned2020-12-28T13:45:47Z
dc.date.available2020-12-28T13:45:47Z
dc.date.submitted1985
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/329016
dc.description.abstract- 95 - ÖZET Eskişehir ve gevresin.de çeşitli yollarla pazarlana- rak tüketilen 220 süt örneğinde, süt Ring test (SRT), süt plate test (SPT), whey aglutinasyon test (WAT), whey anti globulin test (WAGE), whey Rose-Bengal test (WRBT) deneyle ri ile brucella antikorları aranmış, testler sonuçları ağısından karşılaştırılmıştır. Brucella antikor varlığı açısından, süt kaynakları farklılık göstermemiştir. İncelenen sütlerin SRT' de % 13,1'- i, WAT'da % 15'i, SPT'de % 4'ü, WRBT'de % 0,9'u pozitif brucella antikor reaksiyonu göstermiştir. Toplanan sütle rin % 70,9'una WAGT uygulanmış ve % 53,8 oranında pozitif brucella antikor reaksiyonu saptanmıştır. Brucella antikor pozitifliğinin mevsimlere göre SRT1- de önemli düzeyde farklı olmadığı, buna karşın WAT* de kışın, WAGT'de sonbaharda düştüğü, yine WAGT*de ilkbaharda yüksel diği gözlenmiştir. WAGT referans test olarak kullanıldığında WRBT ve SPT duyarlılıkları en yüksek fakat özgüllükleri en düşük testler olarak saptanmıştır. WAT duyarlı fakat WAGT'ye gö re özgüllüğü nisbeten az olan bir test olarak bulunmuştur.- 96 - Uygulanan tüm serolojik testler iğinde WAGT'ye göre hem duyarlılık ve hem de özgüllüğü en yüksek olan testin SET olduğu belirlenmigtir. Toplu sütlerde daha güvenilir sonuçlar alabilmek amacıyla, WAGT'ye göre en duyarlı ve özgül olan SET gekli saptanmaya çalışılmıştır. Buna göre hayvan sayısı belirle nemeyen toplu sütlerde 1 mi. süt yerine 8 mi. süt kulla nıldığında SRT'nin, WAGT 'ye göre daha duyarlı ve özgül sonuglar verdiği, süreyi ise 1 saatin üstüne çıkarmanın testin özgüllüğünü arttırırken, duyarlılığını azalttığı saptanmıştır.
dc.description.abstract- 97 - SUMMARY CONSUMED MILKS WERE DETERMINATED WITH DIFFERENT METHODS BY THE PERSPECTIVE OF BRUCELLA ANTIBODIES, AT ESKİŞEHİR AND IT'S DISTRICT By the Milk Ring Test (MRT), Milk Plate Test (MPT), Whey Aglutination Test (WAT), Whey Anti-Globulin Test (WAGT), Whey Rose-Bengal Test (WRBT), brucella antibodies were searched and these tests were compared by the view of results in 220 milk samples which were purchased in several ways at Eskişehir and it's district. By the brucella antibody presence aspect, milk ori gins were not exibited differences. At the evaluted milk samples, the positive brucella antibody reaction was de monstrated at MRT 13,1 %, WAT 15 %, MPT 4 %, WRBT 0,9 %. WAGT was performed at 70,9 %, from the collected milk samples and the positive brucella antibody reaction was determined at 53,8 % ratio. The brucella antibody positiveness was not varied in important level at the MRT due to seasons, apart of this, in the winter it droped at the WAT and also declined in- 98 - autumn at WAGED, thus it inclined at the WAGT in spring. It was understood that, when WAGT was used as a refe rence test, WBBT and MPT tests were the highest in sensi tivity but the lowest in specifity. It was found that the WAT was a sensitive test but it's specifitivity was rarely less than the WAGT. It was determined that, among all the applied serological tests, MRT was the highest in sensi tivity and specificity compared to the WAST. For the mixed milk samples, in order to obtain reliable results, it was tried to determine the most sensi tive and spesific form of MRT compared to the WAGT. Accord ing to this study, at the unverified cow number collected milks, in order to 1 ml., 8 ml. milk was used and MRT gave more specific and sensitive results, compared to the WAGT. Besides, it was determined that increasing the duration time above 1 hour increased the specificity but decreased the sensitivity of MRT.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/embargoedAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectMikrobiyolojitr_TR
dc.subjectMicrobiologyen_US
dc.titleEskişehir ve çevresinde tüketilen sütlerin brucella antikorları açısından değişik yöntemlerle incelenmesi
dc.title.alternativeConsumed milks were determinated with different methods by the perspective of brucella antibodies, at Eskişehir and it's district
dc.typedoctoralThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentDiğer
dc.subject.ytmBrucella
dc.subject.ytmMilk
dc.identifier.yokid2506
dc.publisher.instituteSağlık Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityANADOLU ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid2506
dc.description.pages111
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/embargoedAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/embargoedAccess