Defne meyvesi sabit yağının ekstraksiyonu ve kalitesinin belirlenmesi konusunda analitik çalışmalar
dc.contributor.advisor | Tunçel, Muzaffer | |
dc.contributor.author | Tanriverdi, Hülya | |
dc.date.accessioned | 2020-12-28T13:45:24Z | |
dc.date.available | 2020-12-28T13:45:24Z | |
dc.date.submitted | 1989 | |
dc.date.issued | 2018-08-06 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/328968 | |
dc.description.abstract | IV ÖZET Bu çalışmada; Hatay ve Silifke yöresinden sağlanan defne meyvasının, bütün meyva, perikarp ve çekirdeği üzerinde laboratuvar ölçekte Soxhlet ve kaynatmak ekstraksiyonlar uygulanmış, ekstraksiyon şeklinin, ekstraksiyon süresinin ve çözücünün, esktraksiyon verimine etkisi incelenmiştir. Gerçekleştirilen ekstraksiyonlarda, n-hekzan:n-heptan (1:1) karışımının çözücü olarak kullanıldığı iki aşamalı kaynatmak ekstraksiyonun, 1/2+1/2 katı/çözücü oranının ve 90+90 dakika ekstraksiyon süresinin, defne meyvasının çeşitli kısımlarından sabit yağ eldesi için uygun olabileceği saptanmıştır. Hatay ve Silifke defne meyvasının, bütün meyva, perikarp ve çekirdeğinden elde edilen sabit yağların kaliteleri analitik yöntemlerle incelenmiş, sabit yağların yağ asitleri bileşemleri ve yüzdeleri gaz kromatografik yöntem ile belirlenmiştir. Anahtar Kelimeler: Defne, Defne meyvası, Sabit yağ, Ekstraksiyon, Laurik asit, Oleik asit, Gaz kromatografîsi | |
dc.description.abstract | V SUMMARY Laurus nobilis L. tree grows abundantly in Turkey all along the sea coast. The berries of the tree contain valuable oil rich in lauric ester is presently extracted on a crude cottage scale by boiling in water. Systematic studies have been conducted on bench scale to extract the oil from the whole berries, pericarp and kernels collected from Hatay and Silifke, using n-hexane and mixture of n-hexane and n-heptane, and other parameters, namely solid to solvent ratio time of extraction and method of extraction. It has been conclusively established that the homogenous mixture of n-hexane and n-heptane in the ratio of 1 : 1, and 3 hours of extraction using solid to solvent ratio of 1 :4 in Soxhlet method and twice boilig in solvent mixture (1:1) using fresh solvent each time for an optimum period of 90 minutes each are most favourable process parameters. The quality and composition of fixed oils were evaluated using capillary GLC and established analytical techniques. Key words: Laurus nobilis L., Laurel, Fructus Lauri, Fixed oil, Extraction, Lauric acid, Oleic acid, Gas Chromatography | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/embargoedAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Gıda Mühendisliği | tr_TR |
dc.subject | Food Engineering | en_US |
dc.title | Defne meyvesi sabit yağının ekstraksiyonu ve kalitesinin belirlenmesi konusunda analitik çalışmalar | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2018-08-06 | |
dc.contributor.department | Diğer | |
dc.subject.ytm | Laurel | |
dc.subject.ytm | Chromatography-gas | |
dc.subject.ytm | Plant oils | |
dc.identifier.yokid | 8789 | |
dc.publisher.institute | Sağlık Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | ANADOLU ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 8789 | |
dc.description.pages | 53 | |
dc.publisher.discipline | Diğer |