Show simple item record

dc.contributor.advisorTunçel, Muzaffer
dc.contributor.authorTanriverdi, Hülya
dc.date.accessioned2020-12-28T13:45:24Z
dc.date.available2020-12-28T13:45:24Z
dc.date.submitted1989
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/328968
dc.description.abstractIV ÖZET Bu çalışmada; Hatay ve Silifke yöresinden sağlanan defne meyvasının, bütün meyva, perikarp ve çekirdeği üzerinde laboratuvar ölçekte Soxhlet ve kaynatmak ekstraksiyonlar uygulanmış, ekstraksiyon şeklinin, ekstraksiyon süresinin ve çözücünün, esktraksiyon verimine etkisi incelenmiştir. Gerçekleştirilen ekstraksiyonlarda, n-hekzan:n-heptan (1:1) karışımının çözücü olarak kullanıldığı iki aşamalı kaynatmak ekstraksiyonun, 1/2+1/2 katı/çözücü oranının ve 90+90 dakika ekstraksiyon süresinin, defne meyvasının çeşitli kısımlarından sabit yağ eldesi için uygun olabileceği saptanmıştır. Hatay ve Silifke defne meyvasının, bütün meyva, perikarp ve çekirdeğinden elde edilen sabit yağların kaliteleri analitik yöntemlerle incelenmiş, sabit yağların yağ asitleri bileşemleri ve yüzdeleri gaz kromatografik yöntem ile belirlenmiştir. Anahtar Kelimeler: Defne, Defne meyvası, Sabit yağ, Ekstraksiyon, Laurik asit, Oleik asit, Gaz kromatografîsi
dc.description.abstractV SUMMARY Laurus nobilis L. tree grows abundantly in Turkey all along the sea coast. The berries of the tree contain valuable oil rich in lauric ester is presently extracted on a crude cottage scale by boiling in water. Systematic studies have been conducted on bench scale to extract the oil from the whole berries, pericarp and kernels collected from Hatay and Silifke, using n-hexane and mixture of n-hexane and n-heptane, and other parameters, namely solid to solvent ratio time of extraction and method of extraction. It has been conclusively established that the homogenous mixture of n-hexane and n-heptane in the ratio of 1 : 1, and 3 hours of extraction using solid to solvent ratio of 1 :4 in Soxhlet method and twice boilig in solvent mixture (1:1) using fresh solvent each time for an optimum period of 90 minutes each are most favourable process parameters. The quality and composition of fixed oils were evaluated using capillary GLC and established analytical techniques. Key words: Laurus nobilis L., Laurel, Fructus Lauri, Fixed oil, Extraction, Lauric acid, Oleic acid, Gas Chromatographyen_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/embargoedAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectGıda Mühendisliğitr_TR
dc.subjectFood Engineeringen_US
dc.titleDefne meyvesi sabit yağının ekstraksiyonu ve kalitesinin belirlenmesi konusunda analitik çalışmalar
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentDiğer
dc.subject.ytmLaurel
dc.subject.ytmChromatography-gas
dc.subject.ytmPlant oils
dc.identifier.yokid8789
dc.publisher.instituteSağlık Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityANADOLU ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid8789
dc.description.pages53
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/embargoedAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/embargoedAccess