Türkiye`de yetişen bazı allium (sect.allium) türlerinde alliin ve allisin miktarlarının belirlenmesi
dc.contributor.advisor | Başer, K. Hüsnü Can | |
dc.contributor.author | Koşar, Müberra | |
dc.date.accessioned | 2020-12-28T13:45:10Z | |
dc.date.available | 2020-12-28T13:45:10Z | |
dc.date.submitted | 1992 | |
dc.date.issued | 2018-08-06 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/328939 | |
dc.description.abstract | İİİ ÖZET Bu çalışmanın konusunu ülkemizde yetişen ve Allium seksiyonuna dahil olan A. sativum, A. macrochaeîum subsp. macrochaetum, A. macrochaetum subsp. tuncelianum, A. cappadocicum, A. stylosum, A. phaner anther um subsp. deciduum, A. junceum subsp. tridentatum türlerinin etkili maddeleri olan alliin ve allisin adlı kükürtlü bileşiklerin kalitatif ve kantitatif tayinleri oluşturmaktadır. Bu bileşiklerden alliin bir aminoasit türevi, allisin ise alliinden oluşan bir türev bileşendir. Bu nedenle her iki maddenin ekstraksiyon ve analiz metodlan farklıdır. Bu çalışmada alliin için metanoksu ekstresi, allisin için ise kloroform ekstresi kullanılmıştır. Kantitatif analizler Yüksek Basınçlı Sıvı Kromatografisi (YBSK) ile yapılmıştır. YBSK'da alliin için OPA-derivatizasyonu yapılmış ve her iki madde için farklı kromatografik şartlar uygulanmıştır. Yapılan tüm bu çalışmalar sonucunda A. macrochaetum subsp. macrochaetum 'un A. sativum dm alliin ve allisin bakımından daha zengin olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca A. macrochaetum subsp. tuncelianum' 'da ise bu maddeleri, sativum'o. yakın miktarlarda bulunmuştur. Anahtar Kelimeler: A. sativum, A. macrochaetum subsp. macrochaetum, A. macrochaetum subsp. tuncelianum, A. cappadocicum, A. stylosum, A. phaner antherum subsp. deciduum, A. junceum subsp. tridentatum, alliin, allisin, allinaz, YBSK. | |
dc.description.abstract | IV SUMMARY Qualitatif and quantitative analysis of sulphur compounds, such as alliin and allicin from A. sativum, A. macrochaetum subsp. macrochaetum, A. macrochaetum subsp. tuncelianum, A. cappadocicum, A. stylosum, A. phanerantherum subsp. deciduum, A. junceum subsp. tridentatum belonging to Allium section, growing in Turkey have been conducted. Allicin is derived from alliin, an aminoacid derivative. Therefore, their extraction and analytical procedures are quite different. For the determination of alliin a matanol: water extract and for allicin chloroform extract were used. Analyses were carried out using HPLC. Alliin was analysed after OPA-derivatization. In conclusion, A. macrochaetum subsp. macrochaetum was found to be richer in alliin and allisin that A. sativum. Their content in A. macrochaetum subsp. tuncelianum was similar to A. sativum. Key Words: A. sativum, A. macrochaetum subsp. macrochaetum, A. macrochaetum subsp. tuncelianum, A. cappadocicum, A. stylosum, A. phanerantherum subsp. deciduum, A. junceum subsp. tridentatum, alliin, allicin, allinase, HPLC. | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/embargoedAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Eczacılık ve Farmakoloji | tr_TR |
dc.subject | Pharmacy and Pharmacology | en_US |
dc.title | Türkiye`de yetişen bazı allium (sect.allium) türlerinde alliin ve allisin miktarlarının belirlenmesi | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2018-08-06 | |
dc.contributor.department | Diğer | |
dc.subject.ytm | Alliin | |
dc.subject.ytm | Onion | |
dc.subject.ytm | Turkey | |
dc.subject.ytm | Allicin | |
dc.identifier.yokid | 25266 | |
dc.publisher.institute | Sağlık Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | ANADOLU ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 25266 | |
dc.description.pages | 57 | |
dc.publisher.discipline | Diğer |