Show simple item record

dc.contributor.advisorKırımer, Neşe
dc.contributor.authorArslandere, Öznur
dc.date.accessioned2020-12-28T13:44:15Z
dc.date.available2020-12-28T13:44:15Z
dc.date.submitted2002
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/328830
dc.description.abstractHalk arasında yaygın olarak kullanılmakta olan yağaltı sularının kontrol ve standardizasyonu için yapılmış olan araştırma sayısı yok denecek kadar azdır. Bu konudaki eksikliği kısmen giderebilmek için yurdumuzda ticari potansiyeli yüksek olan gülsuyu ve kekik suyu yanında Anethum graveolens, Foeniculum vulgare, Melissa officinalis, Mentha piperita, Mentha spicata, Pimpinella anisum, Rosmarinus officinalis ve Salvia fruticosa,VL/n su distilasyonu ile uçucu yağ ve yağaltı suları elde edilmiştir. Yağaltı sularının sıvı-sıvı (hekzan ve kloroform) ekstraksiyonu, daldırmalı-katı faz mikro ekstraksiyonu (D-KFME) ve tepeboşluğu-katı faz mikro ekstraksiyonu (TB- KFME) yapılmış, uçucu yağlar ile birlikte Gaz Kromatografisi/Kütle Spektrometresi (GC/MS) analizleri gerçekleştirilmiştir. Yağaltı sularının bileşimlerinin belirlenmesi için en uygun yöntem olarak tepeboşluğu-katı faz mikro ekstraksiyonu (TB-KFME)+Gaz Kromatografisi/Kütle Spektrometresi (GC/MS) önerilmektedir.Anahtar Kelim eler: Aromatik Bitki, Uçucu Yağ, Yağaltı Suyu, GC/MS, Sıvı- Sıvı Ekstraksiyonu, Tepeboşluğu-Katı Faz Mikro Ekstraksiyon, Daldırmalı- Katı Faz Mikro Ekstraksiyon.
dc.description.abstractThere is hardly any scientific study on quality control and standardization of distillation waters of aromatic plants commonly used in Turkey. In order to fill this gap, distillation waters of high economic value such as Rose water and Oregano water and those of Anethum graveolens, Foeniculum vulgare, Melissa officinalis, Mentha piperita, Mentha spicata, Pimpinella anisum, Rosmarinus officinalis and Salvia fruticosa have been investigated and the compositions were compared with their essential oils. Isolation of essential oils from distillation waters was carried out using liquid-liqid extraction (with hexane and chloroform), immersion-solid phase microextraction (Im-SPME), and headspace-solid phase microextraction (HS-SPME). The isolated oils were analyzed by Gas Chromatograph/Mass Spectrometry (GC/MS). Headspace SPME with GC/MS is offered as the best technique for the analysis of distillation waters.Keywords: Aromatic plant, Essential Oil, Distillation Water, GC/MS, Liquid- Liquid Extraction, Immersion-Solid Phase Microextraction, Headspace- Solid Phase Microextraction.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectEczacılık ve Farmakolojitr_TR
dc.subjectPharmacy and Pharmacologyen_US
dc.titleYağ altı sularının kimyasal bileşimi
dc.title.alternativeChemical composition of distillation waters
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentFarmakognozi Anabilim Dalı
dc.identifier.yokid119129
dc.publisher.instituteSağlık Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityANADOLU ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid117996
dc.description.pages77
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess