Yağ altı sularının kimyasal bileşimi
dc.contributor.advisor | Kırımer, Neşe | |
dc.contributor.author | Arslandere, Öznur | |
dc.date.accessioned | 2020-12-28T13:44:15Z | |
dc.date.available | 2020-12-28T13:44:15Z | |
dc.date.submitted | 2002 | |
dc.date.issued | 2018-08-06 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/328830 | |
dc.description.abstract | Halk arasında yaygın olarak kullanılmakta olan yağaltı sularının kontrol ve standardizasyonu için yapılmış olan araştırma sayısı yok denecek kadar azdır. Bu konudaki eksikliği kısmen giderebilmek için yurdumuzda ticari potansiyeli yüksek olan gülsuyu ve kekik suyu yanında Anethum graveolens, Foeniculum vulgare, Melissa officinalis, Mentha piperita, Mentha spicata, Pimpinella anisum, Rosmarinus officinalis ve Salvia fruticosa,VL/n su distilasyonu ile uçucu yağ ve yağaltı suları elde edilmiştir. Yağaltı sularının sıvı-sıvı (hekzan ve kloroform) ekstraksiyonu, daldırmalı-katı faz mikro ekstraksiyonu (D-KFME) ve tepeboşluğu-katı faz mikro ekstraksiyonu (TB- KFME) yapılmış, uçucu yağlar ile birlikte Gaz Kromatografisi/Kütle Spektrometresi (GC/MS) analizleri gerçekleştirilmiştir. Yağaltı sularının bileşimlerinin belirlenmesi için en uygun yöntem olarak tepeboşluğu-katı faz mikro ekstraksiyonu (TB-KFME)+Gaz Kromatografisi/Kütle Spektrometresi (GC/MS) önerilmektedir.Anahtar Kelim eler: Aromatik Bitki, Uçucu Yağ, Yağaltı Suyu, GC/MS, Sıvı- Sıvı Ekstraksiyonu, Tepeboşluğu-Katı Faz Mikro Ekstraksiyon, Daldırmalı- Katı Faz Mikro Ekstraksiyon. | |
dc.description.abstract | There is hardly any scientific study on quality control and standardization of distillation waters of aromatic plants commonly used in Turkey. In order to fill this gap, distillation waters of high economic value such as Rose water and Oregano water and those of Anethum graveolens, Foeniculum vulgare, Melissa officinalis, Mentha piperita, Mentha spicata, Pimpinella anisum, Rosmarinus officinalis and Salvia fruticosa have been investigated and the compositions were compared with their essential oils. Isolation of essential oils from distillation waters was carried out using liquid-liqid extraction (with hexane and chloroform), immersion-solid phase microextraction (Im-SPME), and headspace-solid phase microextraction (HS-SPME). The isolated oils were analyzed by Gas Chromatograph/Mass Spectrometry (GC/MS). Headspace SPME with GC/MS is offered as the best technique for the analysis of distillation waters.Keywords: Aromatic plant, Essential Oil, Distillation Water, GC/MS, Liquid- Liquid Extraction, Immersion-Solid Phase Microextraction, Headspace- Solid Phase Microextraction. | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Eczacılık ve Farmakoloji | tr_TR |
dc.subject | Pharmacy and Pharmacology | en_US |
dc.title | Yağ altı sularının kimyasal bileşimi | |
dc.title.alternative | Chemical composition of distillation waters | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2018-08-06 | |
dc.contributor.department | Farmakognozi Anabilim Dalı | |
dc.identifier.yokid | 119129 | |
dc.publisher.institute | Sağlık Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | ANADOLU ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 117996 | |
dc.description.pages | 77 | |
dc.publisher.discipline | Diğer |