Salvia virgata Jacq. ve Salvia halophila Hedge`nin antioksidan etkilerinin ve bileşimlerinin belirlenmesi
dc.contributor.advisor | Koşar, Müberra | |
dc.contributor.author | Göger, Fatih | |
dc.date.accessioned | 2020-12-28T13:43:39Z | |
dc.date.available | 2020-12-28T13:43:39Z | |
dc.date.submitted | 2006 | |
dc.date.issued | 2018-08-06 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/328756 | |
dc.description.abstract | Bu tez kapsamında Lamiaceae familyasında aynı gruba dahil olan Salviahalophila Hedge (endemik) ve S. virgata Jacq.'nın toprak üstü kısımlarından eldeedilmiş farklı polaritelerdeki ekstrelerin antioksidan aktiviteleri ve kimyasalbileşimleri incelenmiştir. Soxhlet ekstraksiyonuyla hekzan, etilasetat, metanol ve%50 metanol ekstreleri hazırlanmıştır. Ayrıca Clevenger ile uçucu yağlarındankurtarılmış sulu ekstresi de incelenmiştir. Ekstrelerin antioksidan aktivitelerinibelirlemek amacıyla 1,1-difenil-2-pikrilhidrazil (DPPHâ) radikal süpürücüβ-karoten-linoleiketkileri, asit birlikte oksidasyonunu ve linoleik asitperoksidasyonunun inhibe etmeleri incelenmiştir. Ayrıca ekstrelerin indirgemekapasiteleri ile spektrofotometrik (toplam fenol, toplam flavonoit, toplamflavonol) ve kromatografik (YBSK, GC/MS, GC/FID, LC/MS) olarakkompozisyonları da belirlenmiştir. | |
dc.description.abstract | The antioxidant activity and chemical composition of Salvia halophilaHedge and S. virgata Jacq.Which belong to the same group in the familyLamiaceae were investigated. Hexane, ethyl acetate, methanol and 50% methanolextracts were prepared by Soxhlet extraction. In addition, the essential oilfreewater extracts obtained by Clevenger distillation were also analysed. Antioxidantactivity of the extracts were determined using 1,1-diphenyl-2-picrylhydrazyl(DPPHâ) radical scavenging activity, β-carotene-linoleic acid co-oxidation assayand linoleic acid peroxidation assay. In addition, the reduction power andchemical composition of extracts were analysed by spectrophotometric (totalphenol, total flavonoids, total flavonols) and chromatographic (HPLC, GC/MS,GC/FID, LC/MS) techniques. | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Eczacılık ve Farmakoloji | tr_TR |
dc.subject | Pharmacy and Pharmacology | en_US |
dc.title | Salvia virgata Jacq. ve Salvia halophila Hedge`nin antioksidan etkilerinin ve bileşimlerinin belirlenmesi | |
dc.title.alternative | Determination of antioxidant activity and the compositions of Salvia virgata Jacq. ve Salvia halophila Hedge | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2018-08-06 | |
dc.contributor.department | Farmakognozi Anabilim Dalı | |
dc.identifier.yokid | 160111 | |
dc.publisher.institute | Sağlık Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | ANADOLU ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 193100 | |
dc.description.pages | 109 | |
dc.publisher.discipline | Diğer |