Yüksek basınçlı sıvı kromatografisi (YBSK) yöntemi ile meyve sularında hesperidin ve neohesperidin tayini
dc.contributor.advisor | Erğun, Bülent | |
dc.contributor.author | Atli, Özlem | |
dc.date.accessioned | 2020-12-28T13:43:34Z | |
dc.date.available | 2020-12-28T13:43:34Z | |
dc.date.submitted | 2007 | |
dc.date.issued | 2018-08-06 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/328747 | |
dc.description.abstract | YÜKSEK BASINÇLI SIVI KROMATOGRAFİSİ (YBSK) YÖNTEMİ İLEMEYVE SULARINDA HESPERİDİN VE NEOHESPERİDİN TAYİNİÖZETBu çalışmada, farmakolojik açıdan bir çok etkiye sahip bir biyoflavonoid olanhesperidin ve izomeri olan neohesperidinin, turunçgil türlerine ait bazı taze veticari meyve sularındaki miktar tayini, yeni bir yöntem uygulanarak YüksekBasınçlı Sıvı Kromatografi (YBSK) tekniği ile tayin edilmiştir. Akış hızı1 mL.dak-1 olan asetonitril : su (23:77, h/h) hareketli faz sistemi kullanılmıştır.Sinyaller UV-spektrofotometrik dedektör kullanılarak 280 nm'de kaydedilmiştir.Yöntemin kesinliği ve doğruluğu bu sinyallerle gösterilmiştir. Geliştirilen yöntemile her iki maddenin ayrımı ve tayini başarıyla sağlanarak taze ve ticari turunçgiltürlerine ait meyve sularına uygulanabilirliği gösterilmiştir. Hesperidin veneohesperidinin meyve sularındaki miktar tayini için geliştirilen yöntemin hızlı,ucuz ve kolay uygulanabilir bir yöntem olduğu sonucuna varılmıştır.Anahtar Kelimeler: Hesperidin, neohesperidin, YBSK, miktar tayini | |
dc.description.abstract | DETERMINATION OF HESPERIDIN AND NEOHESPERIDIN INFRUIT JUICES USING HIGH PERFORMANCE LIQUIDCHROMATOGRAPHIC ( HPLC ) METHODABSTRACTIn this study, hesperidin which has numerous pharmacological properties as abioflavonoid and its isomer neohesperidin were quantitatively determined using anovel High Pressure Liquid Chromatography ( HPLC ) method in some fresh andcommercial fruit juices. A solution of acetonitrile:water (23/77, v/v) has beenused as mobile phase which was pumped at a flow rate of 1.0 mL/min-1. Signalswere detected at 280 nm using UV-spectrophotometric detector and the precisionand accuracy of the method have been demonstrated using these signals. Sinceboth substances have been successfully seperated and determined using thedeveloped method, application to some fresh and commercial fruit juices of citrusspecies has also been shown. It is concluded that the method proposed in thisstudy is fast, cheap and easy to apply for the determination of hesperidin andneohesperidin in fruit juices.Keywords : hesperidin, neohesperidin, HPLC, quantative determination | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Eczacılık ve Farmakoloji | tr_TR |
dc.subject | Pharmacy and Pharmacology | en_US |
dc.title | Yüksek basınçlı sıvı kromatografisi (YBSK) yöntemi ile meyve sularında hesperidin ve neohesperidin tayini | |
dc.title.alternative | Determination of hesperidin and neohesperidin in fruit juices using high performance liquid chromatographic (HPLC) method | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2018-08-06 | |
dc.contributor.department | Farmasötik Toksikoloji Anabilim Dalı | |
dc.identifier.yokid | 191887 | |
dc.publisher.institute | Sağlık Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | ANADOLU ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 194819 | |
dc.description.pages | 45 | |
dc.publisher.discipline | Diğer |