Eskişehir piyasasındaki yağ altı sularının uçucu bileşikleri ve mikrobiyal kontrolleri
dc.contributor.advisor | Kırımer, Neşe | |
dc.contributor.author | Köseoğlu, Çiğdem | |
dc.date.accessioned | 2020-12-28T13:43:11Z | |
dc.date.available | 2020-12-28T13:43:11Z | |
dc.date.submitted | 2009 | |
dc.date.issued | 2018-08-06 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/328700 | |
dc.description.abstract | Halk arasında yaygın olarak kullanılmakta olan yağ altı sularının kalite kontrol ve standardizasyonu için yapılmış olan araştırma sayısı yok denecek kadar azdır. Bu konudaki eksikliği kısmen giderebilmek için Eskişehir'de ticari potansiyeli yüksek olan gül suyu ve kekik suyu yanında hayıt suyu, karabaş suyu, melisa suyu, ökaliptus suyu ve papatya sularının sıvı-sıvı (n-hekzan) ekstraksiyonu yapılarak Gaz Kromatografisi/Kütle Spektrometresi (GK/KS) analizleri gerçekleştirilmiştir ve membran filtrasyon yöntemi ile mikrobiyal kirlilikleri kontrol edilmiştir.Çalışma sonucunda, halkımızın hekim ve eczacısına danışmadan kontrolsüz olarak dahilen tükettiği bu ve benzeri ürünlerin üretim izni, ruthsatlandırılması ve ilgili kalite kontrollerinin en kısa sürede Sağlık Bakanlığı izin ve denetimine verilmesi önerilmektedir. | |
dc.description.abstract | Only a few research studies exist on the quality control and standardization of aromatic waters used traditionally. From this aspect in order to fill this gap, commercially available rose water, oregano water, vitex water, karabaş water, melissa water, eucalyptus water, and chamomile water were obtained from Eskisehir local markets for evaluation. Liquid ? liquid extractions (by n-hexane) followed by subsequent gas chromatographic (GC) and gas chromatography/mass spectroscopy (GC/MS) analyses gave the volatile compositions of the aromatic waters, which were membrane filtered prior to microbiological load experiments.As a result of this study, it is suggested that production of aromatic waters and similar herbal products should be authorized and should not be consumed and without the advice of medical practitioners and pharmacists. Furthermore, the production, licensing as well as quality control inspection of such products should be performed by the Ministry of Health. | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Eczacılık ve Farmakoloji | tr_TR |
dc.subject | Pharmacy and Pharmacology | en_US |
dc.title | Eskişehir piyasasındaki yağ altı sularının uçucu bileşikleri ve mikrobiyal kontrolleri | |
dc.title.alternative | Volatile compounds of aromatic waters from Eskisehir markets and their microbial evaluation | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2018-08-06 | |
dc.contributor.department | Farmakognozi Anabilim Dalı | |
dc.identifier.yokid | 352721 | |
dc.publisher.institute | Sağlık Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | ANADOLU ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 247312 | |
dc.description.pages | 68 | |
dc.publisher.discipline | Diğer |