Bazı flavoidlerin antitrombotik etkilerinin değerlendirilmesi
dc.contributor.advisor | Arslan, Rana | |
dc.contributor.author | Sümbül, Elif | |
dc.date.accessioned | 2020-12-28T13:41:59Z | |
dc.date.available | 2020-12-28T13:41:59Z | |
dc.date.submitted | 2016 | |
dc.date.issued | 2018-08-06 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/328560 | |
dc.description.abstract | Tromboz oluşumu pek çok kardiyovasküler hastalığın oluşumuna neden olmaktadır. Çeşitli tıbbi bitkiler kardiyovasküler hastalıkların tedavisinde kullanılmaktadır ve Crataegus türleri bunlardan biridir. Apigenin, viteksin, kersetin ve hiperozit pek çok tıbbi bitkinin bileşiminde yer almaktadır ve farklı analjezik, antiinflamatuvar ve kardiyoprotektif gibi farmakolojik etkiler gösterdikleri bildirilmektedir. Tromboz oluşumunun engellenmesi ve tedavisi bu hastalıkların önlenmesinde büyük önem taşımaktadır. Bu çalışmada seçilmiş olan flavonoidlerin antitrombotik etkilerinin karegen ile indüklenen kuyruk tromboz testi kullanılarak araştırılması amaçlanmıştır. Apigenin, viteksin, kersetin ve hiperozit 50, 100 ve 200 mg/kg dozda intraperitoneal olarak farelere uygulanmıştır. Madde enjeksiyonundan 45 dakika sonra 40 μl (1%) karegen (tip 1) farenin arka pençesine enjekte edilmiştir. Daha sonra farelerin kuyruğunda oluşan koyu renkli bölge 24., 48. ve 72. saatlerde ölçüldü. Sonuçlar tüm flavonoidlerin antitrombotik etki potansiyeline sahip olduğunu göstermiştir. 200 mg/kg dozda kersetin ve hiperozitin her üç günde de önemli ölçüde (P <0.001) kuyruk tromboz uzunluğunu azaltmıştır. Apigenin ve viteksin 50 ve 100 mg/kg dozlarda (P <0.001) 200 mg/kg doza (P <0.05) göre daha etkili olduğu belirlenmiştir. Apigenin ve viteksin tüm dozlarda antitrombotik etki gösterirken, kersetin ve hiperozit sadece yüksek dozlarda etki göstermiştir. Bu sonuçlara göre, çalışılan flavonoidlerin yeni antitrombotik ilaçlar olarak ya da diğer antikoagülan ajanlarla beraber tamamlayıcı ajanlar olarak kullanılabileceği ümit edilmektedir. Anahtar kelimeler: Apigenin, Viteksin, Kersetin, Hiperozit, Antitrombotik etki | |
dc.description.abstract | ABSTRACTThrombus formation is one of the primary causes of various cardiovascular diseases. Different medicinal plants are used to treatment of cardiovascular diseases and one of them is Crataegus species. It is informed that apigenin, vitexin, quercetin and hyperoside flavonoids which found within medicinal plants (etc. Crataegus) and exert different pharmacological actions such as analgesic, anti-inflammatory and cardioprotective activities. Inhibition and treatment of thrombosis is of great importance in the prevention of this diseases. In this research, it is aimed to investigate possible effect of antithrombotic effects of selected flavonoids using a carrageenan-induced tail thrombosis model in mice. Apigenin, vitexin, quercetin and hyperoside injected to the mice (30-35g) intraperitoneally at the dose of 50, 100 and 200 mg/kg. Flavonoids are dissolved in carboxymethyl cellulose (CMC) and it is used for negative control. 100 IU Heparin is used for positive control. Forty μl (1%) carrageenan (type I) injected into the mouse hind paw 45 min after drug administration. The wine-colored region at the mouse tail was then measured at 24, 48 and 72th hours. The results showed that all tested flavonoids have potential antithrombotic effect. At the dose of 200 mg/kg of quercetin and hyperoside decreased the length of tail thrombosis significantly (P<0.001) at three day. Apigenin and vitexin were more effective at the doses of 50 and 100 mg/kg (P<0.001) than at the dose of 200 mg/kg (P<0.05). Apigenin and vitexin showed antithrombotic effects at all tested doses, while quercetin and hyperoside were effective only at the highest doses.According to these results, it can be suggested that tested flavonoids may be evaluated new antithrombotic agents or could be used as complementary therapy with other anticoagulant drugs in the future.Keywords: Apigenin, vitexin, quercetin, hyperoside, antithrombotic effect | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Eczacılık ve Farmakoloji | tr_TR |
dc.subject | Pharmacy and Pharmacology | en_US |
dc.title | Bazı flavoidlerin antitrombotik etkilerinin değerlendirilmesi | |
dc.title.alternative | Evaluation of antitrombotic effects of some flavonoids | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2018-08-06 | |
dc.contributor.department | Farmakoloji Anabilim Dalı | |
dc.subject.ytm | Flavonoids | |
dc.subject.ytm | Antithrombins | |
dc.subject.ytm | Apigenin | |
dc.subject.ytm | Quercetin | |
dc.subject.ytm | Hyperoside | |
dc.subject.ytm | Thrombosis | |
dc.subject.ytm | Hemostasis | |
dc.subject.ytm | Fibrinolysis | |
dc.identifier.yokid | 10124001 | |
dc.publisher.institute | Sağlık Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | ANADOLU ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 440369 | |
dc.description.pages | 68 | |
dc.publisher.discipline | Diğer |