Show simple item record

dc.contributor.advisorÖzek, Gülmira
dc.contributor.authorYetik, Ahsen
dc.date.accessioned2020-12-28T13:40:45Z
dc.date.available2020-12-28T13:40:45Z
dc.date.submitted2019
dc.date.issued2020-08-12
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/328416
dc.description.abstractAntalya bölgesinde Gynura malaccensis Belcher halk tarafından yetiştirilerek kullanılmaktadır. Ancak, fitokimyasal ve biyolojik aktivite bilgisi literatürde bulunamamıştır. Proje ile, G. malaccensis bitkisinin kimyasal kompozisyonu, antioksidan ve antidiyabetik potansiyellerinin aydınlatılması hedeflenmiştir. G. malaccensis bitkisi yetiştirilerek yapraklarının metanollü ve hekzanlı ekstrelerinin kimyasal kompozisyonları kromatografik tekniklerle araştırıldı. Ekstrelerin in vitro deneylerle serbest radikal süpürücü etkileri, toplam fenol ve flavonoit miktarları ve antidiyabetik etkileri araştırıldı.G. malaccensis çiçeklerinde δ-kadinen (%36,4) ve 1-epi-kubenol (%22,4); taze yapraklarda δ-kadinen (%17,) ve 1-epi-kubenol (%53,3); etüvde (50 C'de) kurutulan yapraklarda fitol (%21) ve linalool (%17,6); liyofilize yapraklarda ise fitol (%49.4) ve neofitadien izomer I (%27,7) majör uçucu bileşikler olarak saptandı. Metanollü ekstrelerde kinik asit türevleri tespit edilmiştir. Liyofilize yapraklar en yüksek miktarda fenol bileşikleri içermektedir (19,7 GAEmg/gekstre). Etüvde kurutma işlemi yapraklardaki toplam fenol miktarının azalmasına sebep olmuştur. Hekzanlı ekstrelerde TPC değerleri 3,1-13,2 GAEmg/gekstre arasında iken, metanollü ekstrelerde 6,9-19,7 GAEmg/gekstre arasında bulunmuştur. Metanollü ekstrelerde TFC 0-14,3 REmg/gekstre arasında, liyofilize yaprakların hekzanlı ve metanollü ekstrelerinin serbest radikal süpürücü etkileri IC50 0,38 ve 0,53 mg/mL ve Troloksa eşdeğer antioksidan kapasiteleri 0,95 mM ve 1,41 mM olarak hesaplanmıştır. α-Amilaz enzimini inhibe etme etkileri hekzanlı ekstrelerde %22-%53 metanollü ekstrelerde ise %13-%46 arasında değişmektedir. Bu çalışma sonuçları G. malaccensis için ilk defa elde edilmiş olup özgün bir niteliğe sahiptir.Anahtar Sözcükler: Gynura malaccensis, Ekstraksiyon, Kompozisyon, Biyolojik aktivite,α-Amilaz.
dc.description.abstractGynura malaccensis Belcher is growing by people in Antalya to manage blood sugar and cholesterol degrees. However, there is no scientific knowledge about phytochemical and biological activity profiles on G. malaccensis. In this context, our main goal was to investigate chemical composition, antioxidant and anti-diabetic potentials of G. malaccensis. In scope of designated aims, the plant of G. malaccensis grown up and the hexane and methanol leaf extracts were obtained to investigate their chemical compositions with chromatographic techniques (GC-FID, GC-MS, MSD-SPME, LC-MS/MS). All extracts have been subjected to investigation in vitro for antioxidant activity, total phenols and flavonoids contents and inhibition of α -amylase enzyme.In the flowers of G. malaccensis, δ -cadinene (36.4 %) and 1-epi-cubenol (22.4 %); in the fresh leaves, δ-cadinene (17,4 %) and 1-epi-cubenol (53,3 %); in the oven dried leaves, phytol (21 %) and linalool (17,6 %); in the freeze dried leaves, phytol (49,4 %) and neophytadiene isomer I (27,7 %) have been found as major volatile constituents.Quinic acid derivatives have been detected in the methanol extract. Freeze dried leaves contained the highest total phenols (19,7 GAEmg/gextract). In the hexane extracts TPC level was found as 3,1-13,2 GAEmg/gextract. In the methanol extracts TPC was found to be 6,9-19,7 GAEmg/gextract. Total flavonoid content in the methanol extract was found as 0-14,3 REmg/gextract.Freeze dried leaves extracts demonstrated free radical scavenging activity (IC50 0,38 and 0,53 mg/mL). The Trolox equivalent antioxidant capacity was found as 0,95 mM and 1,41 mM. The inhibitory effects of the hexane extracts on α -amylase enzyme were between 22 % and 53 % while the methanol extracts demonstrated inhibition between 13% and 46%. In scope of the project, the chemical composition and activities results have been obtained for G. malaccensis for the first time.Keywords: Gynura malaccensis, Extraction, Composition, Biological activity, α-Amylase.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectBeslenme ve Diyetetiktr_TR
dc.subjectNutrition and Dieteticsen_US
dc.subjectEczacılık ve Farmakolojitr_TR
dc.subjectPharmacy and Pharmacologyen_US
dc.titleGynura malaccensis Belcher bitkisinin kimyasal profili ve biyolojik aktivitesi
dc.title.alternativeA gynura malaccensis Belcher chemical profile and biological activity
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2020-08-12
dc.contributor.departmentFarmakognozi Anabilim Dalı
dc.subject.ytmPharmacognosy
dc.subject.ytmPhytochemical
dc.subject.ytmPlants-medicinal
dc.subject.ytmGynura malaccensis
dc.subject.ytmPlant extract
dc.subject.ytmAmylases
dc.subject.ytmAlpha amylase
dc.subject.ytmAntioxidants
dc.subject.ytmHypoglycemic agents
dc.subject.ytmPhenols
dc.identifier.yokid10293984
dc.publisher.instituteSağlık Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityANADOLU ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid585607
dc.description.pages129
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess