Show simple item record

dc.contributor.advisorDemirci, Betül
dc.contributor.authorKurnaz, Hatice İrem
dc.date.accessioned2020-12-28T13:40:29Z
dc.date.available2020-12-28T13:40:29Z
dc.date.submitted2020
dc.date.issued2020-04-02
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/328387
dc.description.abstractKavun meyvesi olağanüstü tadı nedeniyle tüketim için yüksek potansiyelsunmaktadır. Kavun meyvesinin işlenmesi sırasında büyük miktarlarda yan ürünlerüretilir. Bu malzemelerin çoğu, genellikle atılan kavun tohumlarından oluşur. Bununlabirlikte, kavun tohumları bir besin kaynağı ve biyoaktif bileşikler olarak potansiyel birkullanıma sahip olabilir. Kavunun biyolojik olarak aktif bileşiklerinin ve meyve sabityağının kimyasal bileşiminin araştırılması ekonomi ve sağlık açısından önemlidir.Bu çalışmada Ankara ve Kırkağaç olmak üzere iki tip kavun temin edilerekdeneysel çalışmalar gerçekleştirilmiştir. Sırası ile meyvelerden TB-KFME yöntemiyleuçucu bileşiklerin tespiti, meyve kabuğundan TB-KFME yöntemiyle uçucu bileşiklerintespiti, tohumlardan hidrodistilasyon yöntemi ile uçucu yağ eldesi, tohumlardan Soxhletekstraksiyonu ile sabit yağ eldesi gerçekleştirilmiştir. Elde edilen uçucu bileşiklerin vesabit yağın bileşimi gaz kromatografisi ve gaz kromatografisi-kütle spektroskopisiyöntemleri ile analiz edilmiştir. Elde edilen sonuçların ülkemizde tüketimi yoğun olan ikifarklı kaynaktan kavunların aroması ve tohumlarının sabit yağ açısındandeğerlendirilmesine katkı sağlaması beklenmektedir.Anahtar Sözcükler: Cucumis melo, SPME, Uçucu bileşikler, Sabit yağ.
dc.description.abstractMelon fruit offers high potential for consumption due to its extraordinary taste.Large amounts of by-products are produced during the processing of melon fruit. Most ofthese materials consist of melon seeds, they are usually discarded. However, melon seedsmay have a potential source as a nutrient source and bioactive compounds. Investigationof the chemical composition of melon's biologically active compounds and fruit fixed oilis important in terms of economy and health.In this study, two types of melons, Ankara and Kırkağaç were obtained andexperimental studies were carried out. Detection of volatile compounds was performedwith HS-SPME method from fruits, determination of volatile compounds was performedwith HS-SPME method from fruit peel, extraction of volatile oil from seeds wasperformed with hydrodistilation method, extraction of fixed oil from kernels wasperformed by Soxhlet extraction.The composition of the volatile compounds and obtained fixed oil were analyzedby gas chromatography and gas chromatography-mass spectroscopy methods. It isexpected that the results obtained will contribute to the evaluation of the aroma of themelons and the fixed oil of the seeds from two different sources, which are intenseconsumption in our country.Keywords: Cucumis melo, SPME, Volatile compounds, Fixed oil.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectEczacılık ve Farmakolojitr_TR
dc.subjectPharmacy and Pharmacologyen_US
dc.titleCucumıs melo L. meyvesinin spme ile uçucu bileşiklerinin ve meyve sabit yağının kimyasal bileşiminin araştırılması
dc.title.alternativeInvestigation of chemical composition of cucumis melo L. fruit volatiles with spmeand fattyoils
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2020-04-02
dc.contributor.departmentFarmakognozi Anabilim Dalı
dc.subject.ytmFatty acids-volatile
dc.subject.ytmOils-volatile
dc.subject.ytmnull
dc.subject.ytmnull
dc.subject.ytmFats
dc.subject.ytmEssential oils
dc.identifier.yokid10325146
dc.publisher.instituteSağlık Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityANADOLU ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid617967
dc.description.pages58
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess