Show simple item record

dc.contributor.advisorElal, Güliz
dc.contributor.authorAltuğ, Asli
dc.date.accessioned2020-12-21T13:31:19Z
dc.date.available2020-12-21T13:31:19Z
dc.date.submitted1999
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/325372
dc.description.abstractVI ÖZET Yeme Bozukluklarına Giden Yol: Anormal Yeme Tutum ve Davranışlarıyla İlişkili Faktörler Aslı Altuğ Bu çalışmada, anormal yeme tutum ve davranışlarının görülme sıklığının üniversite öğrencilerinden oluşan bir ömeklemde belirlenmesi, anormal yeme tutum ve davranışları ile sosyodemografik değişkenler; ebeveyn gelenekselliğini, aile ve akranların kişinin yeme davranışına müdahalesini, ailenin, hoşlanılan / beraber olunan kişinin ve akranların kişinin kilosuna yönelik eleştirel tutumunu, kişinin bu eleştirel tutumlar karşısında giriştiği diyet davranışını, kitle iletişim araçlarında yer alan zayıflama ile ilgili yayınları takip etme sıklığını içeren çevresel değişkenler; ve genel anlamda hoşnutsuzluğu, mükemmeliyetçiliği ve kontrol etme ihtiyacını içeren bireysel risk faktörleri arasındaki ilişkinin araştırılması amaçlandı. Diğer bir amaç da Yeme Tutum Testi'nin faktör yapısının incelenmesi ve özgün çalışma ile (Garner ve arkadaşları, 1982), Türkiye'de daha önce yapılmış çalışmanın (Savaşır ve Erol, 1989) bulgularıyla karşılaştırılmasıydı. Katılımcılar İstanbul'da, Boğaziçi Üniversitesi'nde ve Marmara Üniversitesi Hemşirelik Yüksekokulu'nda okuyan 270 Türk bayan öğrenciydi. Çalışmada kullanılan materyalleri, Anoreksiya Nervoza'yı Hazırlayan Koşullar Ölçeği (SCANS), Pozitif ve Negatif Mükemmeliyetçilik Ölçeği (PANPS), Kontrolvu Etme İhtiyacı Ölçeği (NCS), Yeme Tutum Testi (EAT-40), ve Kişisel Bilgi Formu oluşturuyordu. Babanın gelenekselliği dışındaki çevresel değişkenler ve kontrol etme ihtiyacı dışındaki bireysel risk faktörleri anormal yeme tutum ve davranışları ile ilişkili bulundu. Sosyodemografik değişkenler için böyle bir ilişki bulunmadı. Slade'in (1982) modeli paralelinde, yeme bozukluklarının gelişimiyle ilgili bir model önerildi. Türk kültüründeki önemi açısından geleneksellik daha derin araştırma gerektiren bir değişken olarak dikkat çekti.
dc.description.abstractIV ABSTRACT A Way to Eating Disorders: Factors Associated with Abnormal Eating Attitudes and Behaviors by Ash Altuğ The present study aimed at determining the incidence of abnormal eating attitudes and behaviors in a sample of university students, investigating the relationship between abnormal eating attitudes and behaviors and sociodemographic variables; environmental variables including traditionality of parents; family's and peers' interference with subject's eating behavior; family's, an attractive person's / partner's, and peers' critical attitude towards subject's weight; subject's dieting behavior in response to the critical attitudes; frequency of following publications on mass media concerning weight loss; and individual risk factors including general dissatisfaction, perfectionism, and need for control. A further aim was to examine the factor structure of the Eating Attitudes Test and to compare it with the findings of the original study (Garner et al., 1982) and a previous Turkish study (Savaşır & Erol, 1989). The participants were 270 Turkish female undergraduate Boğaziçi University students and Marmara University nursing students in Istanbul. The Setting Conditions for Anorexia Nervosa Scale (SCANS), The Positive and Negative Perfectionism Scale (PANPS), The Need For Control Scale(NCS), The Eating Attitudes Test (EAT-40), and a personal data sheet were the instruments of the study. Environmental variables except for traditionary of father, and individual risk factors except for need for control were found to be related to abnormal eating attitudes and behaviors. No such relationship was found for sociodemographic variables. A model for the development of eating disorders in line with Slade's (1982) model was proposed. Traditionally appeared as a variable requiring deeper appreciation due to its relevance to the Turkish culture.en_US
dc.languageEnglish
dc.language.isoen
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/embargoedAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectPsikolojitr_TR
dc.subjectPsychologyen_US
dc.titleA Way to eating disorders: Factors associated with abnormal eating attitudes and behaviors
dc.title.alternativeYeme bozukluklarına giden yol: Anormal yeme tutum ve davranışlarıyla ilişkili faktörler
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentDiğer
dc.subject.ytmNutritional habits
dc.subject.ytmFeeding and eating disorders
dc.subject.ytmSocio-demographic characteristics
dc.identifier.yokid81364
dc.publisher.instituteSosyal Bilimler Enstitüsü
dc.publisher.universityBOĞAZİÇİ ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid81364
dc.description.pages91
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/embargoedAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/embargoedAccess