Show simple item record

dc.contributor.advisorTerzioğlu Sezer, Derin
dc.contributor.authorYavuzer, Gamze
dc.date.accessioned2020-12-21T13:15:21Z
dc.date.available2020-12-21T13:15:21Z
dc.date.submitted2015
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/323840
dc.description.abstractBu tez 16. ve 17. yüzyıllarda İstanbul meyhanelerinin kamusal alan olarak rolü üzerinedir. Meyhanaleri kamusal alanların geniş bağlamında ve gündelik hayattaki fonksiyonları kapsamında ele almaktadır. Erken modern Osmanlı şehirlerinde kamusal alan üzerine literatür genel olarak kahvehaneler ekseninde incelenmekte ve meyhaneleri marjinal yerler olarak görme eğilimdedir. Buna ragmen bu çalışma, bu anlayışı sorgulamakta ve meyhanelerin bulundukları konumlar, sundukları hizmetler ve müdavimlerinin çeşitliliği bakımından kahvehaneler ve bozahaneler ile birçok ortak özellik paylaştığını göstermeye çalışmaktadır. Buna ek olarak, devletin meyhaneler üzerine uyguladığı politikaları kahvehaneler ve bozahanelere yönelik politikalar ile karşılaştırarak, devletin bu tip mekanlara kamu düzenini sağlamak ve içki içme ve fuhuş yapma gibi yasa ihlallerini engellemeye çalışmak amacıyla genel bir tepki geliştirdiği iddia edilmektedir.
dc.description.abstractThis thesis is on the roles of wine-taverns as public spaces in Istanbul during the sixteenth and seventeenth centuries. It examines the place of wine-taverns in the larger context of public places and their functions in everyday life. Literature on public places in early modern Ottoman cities mostly revolves around coffeehouses and tends to see wine-taverns as marginal places. However, this study questions this perception and attempts to show that in terms of their locations, services they offered and diversity of their patrons, wine-taverns had a great deal in common with coffeehouses and bozahanes. In addition, by comparing state policies on wine-taverns with those on coffeehouses and bozahanes, the thesis argues that the state produced a common reaction to these places in order to prevent public disorder and transgressions such as drinking wine and prostitution.en_US
dc.languageEnglish
dc.language.isoen
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectSosyolojitr_TR
dc.subjectSociologyen_US
dc.subjectTarihtr_TR
dc.subjectHistoryen_US
dc.titleIstanbul wine - taverns as public places in the sixteenth and seventeenth centuries
dc.title.alternativeOn altıncı ve on yedinci yüzyıllarda bir kamusal alan olarak İstanbul meyhaneleri
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentTarih Anabilim Dalı
dc.subject.ytmTavern
dc.subject.ytmCoffehouses
dc.subject.ytmPublic space
dc.subject.ytmIstanbul
dc.subject.ytm17. century
dc.subject.ytm16. century
dc.subject.ytmOttoman Period
dc.subject.ytmPublic order
dc.identifier.yokid10076762
dc.publisher.instituteSosyal Bilimler Enstitüsü
dc.publisher.universityBOĞAZİÇİ ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid396000
dc.description.pages105
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess