The cosmopolitanization of culinary `consumption`: Steakhouses as instances of the culture industry
dc.contributor.advisor | Akar, Didar | |
dc.contributor.author | Akgün, Erdem | |
dc.date.accessioned | 2020-12-21T13:10:16Z | |
dc.date.available | 2020-12-21T13:10:16Z | |
dc.date.submitted | 2019 | |
dc.date.issued | 2019-08-26 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/323301 | |
dc.description.abstract | Bu tez kültür endüstrisinin yemek tüketimini steakhouse'lar aracılığıyla nasıl kozmopolit bir eylem haline getirdiğinin incelenmesi konusunda Türkiye bağlamında ilgili literatürdeki ilk çalışmalardandır. Tematik analiz ve söylem analizi yöntemleri kullanılarak, hem steakhouse'lara gitmiş hem de gitmemiş insanlardan oluşan 40 kişilik bir gruptan elde edilen mülakat verileri teori ve uygulama temelinde incelenmiştir. İnceleme sonucunda tüketicilerin steakhouse'lara yönelik uzman, batıyı çağrıştıran ve sosyoekonomik olarak yüksek bir algısı olduğu saptanmış ve kültür endüstrisi tarafından desteklenen bu algının da popüler söylemler aracılığıyla sürekli yeniden üretildiği görülmüştür. Ayrıca steakhouse'ların bir amaç doğrultusunda kültür endüstrisi tarafından etkin olarak kullanılan ideolojik araçlar olduğu ve bu araçların daha iyi yaşam standartları ve daha yüksek sermaye sağlayacağı algısını satarak kozmopolitleşme, küreselleşme ve kapitalizm üçgeninde faaliyet gösterdiği gözlemlenmiştir. Bunların yanı sıra, yemek yemenin mevcut teorilerin öne sürdüğü birincil ve ikincil işlevlerine ek olarak, steakhouse'larda yemek yemenin üçüncül bir işlevi daha olduğu görülmüştür. Bu üçüncül işlev dâhilinde insanların para harcayarak, alternatif kimlikler inşa ederek ve sosyoekonomik olarak yüksek bir tecrübe satın alarak belirli anlamlar yüklediği sembolik bir performans sergilediği gözlemlenmiştir. | |
dc.description.abstract | This thesis is one of the firsts in Turkish context and literature in analyzing how culture industry and transforms culinary consumption into a cosmopolitan practice through steakhouses. Using the methods of thematic analysis and discourse analysis, the data collected from 40 interviewees including both the people who have been to steakhouses and who have been not has been theoretically and practically analyzed. As a result, it has been observed that steakhouses have an expert, western-connoting, and socioeconomically high perception in the eyes of the consumers; and this perception promoted by culture industry has been observed to be reproduced in popular discourse. Furthermore, steakhouses have been concluded to be effectively-functioning ideological instruments of culture industry operating in the co-existence of cosmopolitanism, globalization, and capitalism by selling perceptions full of associations symbolizing better life standards and high-level capitals. It has also been found that in addition to the primary and secondary functions of eating as existing theories suggest, dining-out at steakhouse can also be regarded as a tertiary activity in which people try for meaning-making via symbolic performance activities through which they continue to spend money, construct ideal identities, and buy cultural products such as high-SES experience. | en_US |
dc.language | English | |
dc.language.iso | en | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Batı Dilleri ve Edebiyatı | tr_TR |
dc.subject | Western Linguistics and Literature | en_US |
dc.subject | Sosyoloji | tr_TR |
dc.subject | Sociology | en_US |
dc.title | The cosmopolitanization of culinary `consumption`: Steakhouses as instances of the culture industry | |
dc.title.alternative | Yemek 'tüketimi'nin kozmopolitleşmesi: Kültür endüstrisi'nin bir örneği olarak steakhouselar | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2019-08-26 | |
dc.contributor.department | Eleştiri ve Kültür Araştırmaları Anabilim Dalı | |
dc.subject.ytm | Cultural studies | |
dc.identifier.yokid | 10253407 | |
dc.publisher.institute | Sosyal Bilimler Enstitüsü | |
dc.publisher.university | BOĞAZİÇİ ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 556545 | |
dc.description.pages | 149 | |
dc.publisher.discipline | Diğer |