Beslenme ve diyet web portalı
dc.contributor.advisor | Zayim, Neşe | |
dc.contributor.author | Bozkurt, Selen | |
dc.date.accessioned | 2020-12-02T12:09:16Z | |
dc.date.available | 2020-12-02T12:09:16Z | |
dc.date.submitted | 2008 | |
dc.date.issued | 2018-08-06 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/31324 | |
dc.description.abstract | İnternet kullanımıyla ilgili olarak yapılan araştırmalar, internetin toplumun sağlık bilgisine ve hizmetine ulaşmasında önemli bir rolü olduğunu ve sağlığı iyileştirme ve hastalıkları önleme için kullanılabilecek faydalı bir araç olarak kullanılabileceğini göstermektedir. Bu çalışmada, internetin sağladığı olanaklardan yararlanılarak ?Beslenme Eğitimi ve Kişisel Beslenme Yönetimi Aracı? ismi verilen bir Beslenme ve Diyet Web Portalı geliştirilmiş ve kullanılabilirliği değerlendirilmiştir.Bireylerin kişisel beslenme yönetimlerine yardımcı olmak amacıyla geliştirilen portalın planlama, tasarım ve geliştirme aşamalarında konuyla ilgili literatürden ve uzman görüşlerinden yararlanılmıştır. Bu süreç sonunda Beslenme Eğitimi ve Kişisel Beslenme Yönetimi Aracı, bireylere beslenme eğitiminin yanı sıra vücut ağırlıkları ile besin tüketimlerinin denetimi için araçlar sunan ve bireylerin kişisel beslenme durumları hakkında bilgi sahibi olmaları için beslenme kaydı tutup izlemelerini sağlayan kayıt ve raporlama araçları içeren kişiye özel ve interaktif bir tasarımla hazırlanmıştır.Beslenme Eğitimi ve Kişisel Beslenme Yönetimi Aracı'nın kullanılabilirlik değerlendirmesinin örneklemini 10 denek (5 kadın ve 5 erkek) oluşturmuştur. Veriler Protokol Analizi, görüşme yöntemi ve bir sistem kullanılabilirlik anketi kullanılarak toplanmış, nitel ve nicel yöntemler kullanarak analiz edilmiştir.Beslenme Eğitimi ve Kişisel Beslenme Yönetimi Aracı'nın sistem kullanılabilirlik anketi sonucunda bulunan genel kullanılabilirlik skoru 89±8,09 olup bu skora göre kullanıcılar tarafından ?kullanılabilir? bulunduğu söylenebilir. Protokol analizi ve görüşmelerin bulgularına göre ise denekler Beslenme Eğitimi ve Kişisel Beslenme Yönetimi Aracı'nın en çok kişiye özel olma (%70) ve geri bildirim verme (%60) özelliklerini beğendiklerini, daha fazla kişisel bilgi ve öneri eklenmesinin iyi olacağını düşündüklerini (%100) belirtmişlerdir. Ayrıca, değerlendirme sonucunda portalın kullanılabilirlik problemleri belirlenmiş ve benzer çalışmaların bulguları da incelenerek gerekli değişikliliklerin yapılmasına karar verilmiştir. | |
dc.description.abstract | Recent studies on internet usage have shown that Internet not only holds a key role in accessing health information and services, but also can be used to prevent illnesses and improve overall health status of the population. In this study, a web portal, Nutrition Education and Management Tool, was developed, and its usability was evaluated.Related publications in the literature and expert opinions were used during the planning, designing and development processes of the Nutrition Education and Management Tool, which aims to assist personal nutrition management of individuals. Consequently, an interactive portal was built to educate users about their nutrition habits, provide personal information and records to monitor their body weights with respect to their own nutrition profiles.Evaluation study of the Nutrition Education and Management Tool was performed with a sample size of 10 individuals (5 females and 5 males). Data were collected with Protocol Analysis, face-to-face interviews and a system usability scale. Both qualitative and quantitative research methods were used for the analysis.Overall usability score of the Nutrition Education and Management Tool was found to be 89 ± 9.09. This score means that the portal is considered as ?usable? by the users. According to the findings of Protocol Analysis and face-to-face interviews, ?support for private use? (70%) and ?ability to provide feed-back? (%60) were reported to be the most liked characteristics of the portal. Also it was reported that addition of more support for personal suggestions and information would be beneficial (%100). Results of the evaluation study is reassessed to determine the usability problems of the portal, and together with the review of similar studies, additional improvements are planned. | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Biyoistatistik | tr_TR |
dc.subject | Biostatistics | en_US |
dc.subject | Hemşirelik | tr_TR |
dc.subject | Nursing | en_US |
dc.title | Beslenme ve diyet web portalı | |
dc.title.alternative | Nutrition and diet web portal | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2018-08-06 | |
dc.contributor.department | Biyoistatistik ve Tıbbı Bilişim Anabilim Dalı | |
dc.identifier.yokid | 313914 | |
dc.publisher.institute | Sağlık Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 242082 | |
dc.description.pages | 78 | |
dc.publisher.discipline | Diğer |