Show simple item record

dc.contributor.advisorCoşkun, Hasan Şenol
dc.contributor.authorSari, Merve
dc.date.accessioned2020-12-02T12:04:28Z
dc.date.available2020-12-02T12:04:28Z
dc.date.submitted2019
dc.date.issued2020-03-03
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/30813
dc.description.abstractAmaç: Çalışmada; kanser hastalarında tromboz risk faktörleri ve tromboz profilaksisi gereksinimi ile beslenme ilişkisinin incelenmesi amaçlanmıştır.Yöntem: Akdeniz Üniversitesi Hastanesi Tıbbi Onkoloji Anabilim Dalı'na başvuran 149 yeni tanı, 433 tanısı olup tedavisi devam eden hasta olmak üzere, 582 hasta değerlendirilmiştir. Tanı tarihi ≤3 ay olanlar yeni tanı, >3 ay olanlar ise tanısı olup tedavisi devam eden hasta olarak gruplandırıldı, hastaların beslenme parametreleri ve tromboemboli risk faktörleri belirlendi ve vücut ölçümleri yapıldı. Beslenme ve tromboemboli risk ve profilaksi gerekliliği arasındaki ilişki incelendi.Bulgular: VTE risk skorlamasına göre 230 (%39.5) hasta düşük riskli, 352 (%60.5) hasta ise orta–yüksek riskli olarak bulunmuştur. Orta–yüksek risk grubunda yer alan hastaların yaş ortalamaları 57 ± 11 yıl, düşük risk grubundaki yaş ortalamaları 55 ± 12 yıl olarak bulunmuştur ve fark anlamlı olarak hesaplanmıştır. Sigaraya maruz kalma orta-yüksek risk grubunda31 ± 14 paket yıl iken; düşük risk grubunda 22 ± 15 yıl paket, anlamlı olarak farklı bulunmuştur. Orta–yüksek risk grubu ve düşük risk grubundaki hastaların çoğunluğunu evre 4 hastalar oluşturmaktadır ve her iki grup arası klinik evre değerlendirmesi anlamlı bulunmuştur. Orta–yüksek risk grubunda lökosit, nötrofil, ve trombosit sayıları, düşük risk grubuna göre anlamlı olarak yüksek bulunmuştur. Kilo, BKİ ve bel çevresi ölçümleri orta–yüksek risk grubunda anlamlı olarak fazladır.Sonuç: VTE riski açısından orta-yüksek riskli grubun yaş ortalaması daha fazladır. Sigara tüketimi VTE için bir risk faktörüdür. Beslenme parametrelerinden; kilo, BKİ ve bel çevresi ölçümleri orta-yüksek risk grubunda anlamlı olarak fazladır.Anahtar Kelimeler: Beslenme, Tromboemboli, Profilaksi, Antropometrik Ölçümler
dc.description.abstractObjective: In the study; it has been aimed to investigate the nutritional relationship between thrombosis risk factors and thrombosis prophylaxis in cancer patients.Method: 582 patients, from the Medical Oncology Department of Akdeniz University Hospital, have been included in the study. 149 of them are new diagnoses and 433 of them are under ongoing treatment. If the diagnosis date is equal or less than 3 months, it has been groupped as new diagnosis; and, if the diagnosis date is more than 3 months, it has been groupped as ongoing patient. Nutrition parameters and thromboembolism risk factors of the patients have been determined and body measurements have been performed. The relationship between nutritional and thromboembolism risk and prophylaxis requirements have been examined.Results: According to VTE risk score; 230 (%39.5) patients have been found at low risk and 352 (%60.5) patients have been found at middle–high risk. The average age of patients in the middle–high risk group has been 57 ± 11 years, and the average age of patients in the low–risk group has been 55 ± 12 years. The difference has been calculated as significant. Smoking Exposure has been 31 ± 14 pack years in the middle. High risk group where as it has been 22 ± 15 pack years in the low–risk group. It has been found significantly different. The majority of patients in the middle–high group and low risk group have been stage 4 patients. The clinical stage evaluation between the two groups have been found significant. Leukocyte, neutrophil and platelet counts in the middle – high risk group have been significantly higher than the low–risk group. Weight, bmi, triceps, skinfold thickness (mm) and waist circumference measurements have been significantly higher in the middle–high risk group.Conclusion: The average age of the middle high-risk group has been higher in terms of VTE risk. Smoking has been a risk factor for VTE. Nutrition parameters; weight, bmi, triceps, skinfold thickness and waist circumference measurements have been significantly higher in the middle–high risk group.Key words: Nutrition, Thromboembolism, Prophylaxis, Anthropometric Measurementen_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectOnkolojitr_TR
dc.subjectOncologyen_US
dc.titleKanser hastalarında tromboz risk faktörleri ile beslenme parametreleri arasındaki ilişki
dc.title.alternativeRelationship between thrombosis risk factors and nutritional parameters in cancer patients
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2020-03-03
dc.contributor.departmentİç Hastalıkları Anabilim Dalı
dc.subject.ytmNeoplasms
dc.subject.ytmThrombosis
dc.subject.ytmRisk factors
dc.subject.ytmNutritional status
dc.subject.ytmThromboembolism
dc.subject.ytmProphylaxis
dc.subject.ytmAnthropometry
dc.subject.ytmCancer patients
dc.identifier.yokid10261124
dc.publisher.instituteSağlık Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityAKDENİZ ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid556810
dc.description.pages69
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess