Show simple item record

dc.contributor.advisorBasım, Hüseyin
dc.contributor.authorUyar, Serkan
dc.date.accessioned2020-12-02T11:58:22Z
dc.date.available2020-12-02T11:58:22Z
dc.date.submitted2011
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/30179
dc.description.abstractBu çalışmada, Akdeniz Bölgesi' nde örtü altında yaygın olarak yetiştirilen bazı domates çeşitlerinin bakteriyel Solgunluk ve Kanser hastalık etmeni Clavibacter michiganensis subsp. michiganensis' e karşı dayanıklılık reaksiyonları belirlenmiştir. Araştırmada bitki materyali olarak Antalya İlindeki ticari domates fidesi üreten firmalardan temin edilen 93 farklı yerli domates çeşidine ait fideler kullanılmıştır. Fideler geliştirme odasında 18 saat ışıklanma süresi ile 8 hafta süresince gündüz sıcaklığı 25 0C, gece sıcaklığı ise 18 0C sıcaklıkta geliştirilmiştir. İnokulasyona hazır hale gelen bitkilere, Antalya' nın Aksu ilçesinden izole edilen Clavibacter michiganensis subsp. michiganensis 10 straini (1x108 cfu/ml) petiol kesilerek insulin iğnesi ile inokule edilmiştir. Bitkiler, hastalığın düzgün seyri için geliştirme odalarına (Bitki Koruma Bölümü Kontrollü İklim Odaları) aktarılarak gündüz-gece sıcaklığı 26/18 0C' de gelişmeye bırakılmıştır. Hastalık şiddetinin belirlenmesinde Bakteriyel Solgunluk ve Kanser Hastalık etmeninin tipik simptomu olan solgunluk ölçüt alınmıştır. Hastalığa ait simptomlar 17. günden itibaren gözlenmeye başlanmıştır. Yapılan çalışmada hastalığın bitki çeşitlerindeki seyri inokulasyon sonrası 28' inci günde yapılan kontrolle 1-5 skalasına göre analizi yapılmıştır. Elde edilen veriler 1-5 skalasına göre değerlendirilmiştir. Çeşitlerin tamamında büyüme ucu öldüğü için değerlendirme skalasında 1. skala değerinde yer almıştır. Araştırma sonucuna göre test edilen 93 farklı domates çeşidinin tamamının Clavibacter michiganensis subsp. michiganensis' e karşı dayanıksız olduğu tespit edilmiştir.
dc.description.abstractIn this study, the resistance reactions of tomatoes grown commonly in greenhouse cultivation in Mediterranean Region of Turkey were determined against Bacterial Canker and Wilting of Tomato Clavibacter michiganensis subsp. michiganensis. In the research, 93 different domestic types of tomato seedlings provided by the commercial companies producing seedlings in Antalya provience were used as plant producing materials. The seedlings were cultivated for 8 weeks with 18 hours of light and 18 0C at night exposure at 25 0C in growth chamber. The plants have been inoculated with bacterial suspensions (1x108 cfu/ml) by infiltrating the bacteria into excised-petiole with 1 ml plastic syringe with a 27-gauge needle. The plants were kept at the temperature of 26 0C/18 0C day/night temperatures, respectively in growth chamber. The wilting which is a typical symptom of Bacterial Wilting and Cancer Disease was taken as a scale for indicating the intensity of disease. The symptoms of disease had been observed starting from the 17th day. In this study, the progress of disease in the different varieties is evaluated by the observation done based on 1-5 scale in the 28th day after inoculation. Based on the observation on the desiccation sites of the leaflets, the resistance reactions of the varieties were ranked in the 1st in the scale. In conclusion, it has been determined that all of the 93 different varieties were susceptible to Clavibacter michiganensis subsp. michiganensis.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectZiraattr_TR
dc.subjectAgricultureen_US
dc.titleAkdeniz bölgesi` nde örtüaltı domates üretiminde kullanılan yaygın domates çeşitlerinin domates bakteriyel solgunluk ve kanser hastalık etmeni Clavibacter michiganensis subsp. michiganensis` e karşı dayanıklılık reaksiyonlarının belirlenmesi
dc.title.alternativeThe resistance reactions of common tomato varieties used in the production of greenhouse tomatoes in Aediterranean Region of Turkey aganist Clavibacter michiganensis subsp. michiganensis causal agent of bacterial canker and wilting disease of tomato
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentBitki Koruma Anabilim Dalı
dc.subject.ytmMediterranean region
dc.subject.ytmProtected cultivation
dc.subject.ytmTomato
dc.subject.ytmProduction
dc.subject.ytmWilt disease
dc.subject.ytmClavibacter michiganensis
dc.subject.ytmBacterial canker disease
dc.identifier.yokid398204
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityAKDENİZ ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid316106
dc.description.pages93
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess