Show simple item record

dc.contributor.advisorCertel, Muharrem
dc.contributor.authorYildiz Öcal, Meryem
dc.date.accessioned2020-12-02T11:56:47Z
dc.date.available2020-12-02T11:56:47Z
dc.date.submitted2013
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/29985
dc.description.abstractBu çalışmada, Türkiye piyasasından satın alınan 30 farklı bira örneği analiz edilinceye kadar 5 °C de muhafaza edilmiş ve bu örneklerdeki sterigmatosistin kalıntısı ultra yüksek basınçlı sıvı kromatografisi (UHPLC) ile tespit edilmiştir. Sterigmatosistin kalıntısının tespiti için kullanılan analitik yöntemin validasyonu doğrusallık, tekrarlanabilirlik, seçicilik, geri kazanım, tespit limiti (LOD) ve ölçüm limiti (LOQ) parametreleri belirlenerek yapılmıştır. Kalibrasyon eğrisinin korelasyon katsayısı olan r2 0.9999 olarak bulunmuştur. LOD ve LOQ değerleri sırasıyla, 1.48 ?g/l ve 4.9 ?g/l olarak belirlenmiştir. Ortalama geri kazanım oranı %93.69 olarak elde edilmiştir. Analizler 5 tekerrürlü ve 2 paralelli olacak şekilde yapılmış ve örneklerin hiçbirinde sterigmatosistine rastlanmamıştır. Sonuç olarak, Türkiye piyasasında satılan biraların üretiminde kullanılan arpa, malt, pirinç ve buğdayın sterigmatosistin açısından temiz olduğu belirlenmiştir.
dc.description.abstractIn this study, 30 different beer samples purchased from Turkish markets, were stored at 5 °C until analysis and the sterigmatocystin residue of these samples was dedected by ultra high pressure liquid chromatography (UHPLC). The validation of the analytical method used for detection of sterigmatocystin residue was made according to the linearity, repeatability, selectivity-specifity, recovery, limit of detection (LOD) and quantification (LOQ) parameters. The correlation coefficient of calibration curve (r2) was found as 0.9999. LOD and LOQ values were determined as 1.48 ?g/l and 4.9 ?g/l, respectively. Mean recovery was obtained as 93.69%. Analysis were replicated five times by using duplicate samples, and sterigmatocystin was detected in any of the samples. As a result, it was determined that barley, malt, rice and wheat which are used in the production of beer sold in Turkish markets, are clean in terms of sterigmatocystin residue.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectGıda Mühendisliğitr_TR
dc.subjectFood Engineeringen_US
dc.titleTürkiye piyasasında satılan biralarda sterigmatosistin kalıntısının araştırılması
dc.title.alternativeInvestigation of sterigmatocystin residue in beer sold in Turkish market
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentGıda Mühendisliği Anabilim Dalı
dc.subject.ytmSterigmatocystin
dc.subject.ytmBeer
dc.identifier.yokid10006583
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityAKDENİZ ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid427860
dc.description.pages59
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess