Sulbaktam-ampisilin üzerinde mikrobiyolojik araştırmalar
dc.contributor.advisor | Johansson(Bozok), Candan | |
dc.contributor.author | Öztüre, Yücehan | |
dc.date.accessioned | 2020-12-10T12:51:39Z | |
dc.date.available | 2020-12-10T12:51:39Z | |
dc.date.submitted | 1987 | |
dc.date.issued | 2018-08-06 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/296180 | |
dc.description.abstract | - 29 - ÖZET Bu çalışmada çeşitli muayene maddelerinden etken ola rak izole edilmiş P. aeruginosa, E.coli, S. aureus, Klebsiella, Proteus, Salmonella cinsi olmak üzere toplam 229 susa karşı sulbaktam-ampisilin ve ampisilin Na'un antibakteriyel etkile ri dilüsyon ve diffüzyon yöntemleri ile araştırılmıştır. Mi nimal inhibitor konsantrasyonlar Mueller-Hinton buyyon ve ağarı kullanılarak tayin edilmiştir. P. aeruginosa suşlarının % 5'i, E.coli suplarının % 60'ı, S. aureus suşlarının % 95'i, Klebsiella cinsi suşlarm % 18'i, Proteus cinsi suşlarm % 25fi sulbaktam-ampisiline duyarlı, Salmonella cinsi suşların tamamı ise sulbaktam-ampi siline dirençli bulunmuştur. Sulbaktam-ampisilinin ve ampisilinin öldürme zamanları karşılaştırmalı olarak her cinsten birer suş üzerinde araştı rılmıştır. 6 bakteri cinsinden 94 susun 51'i 3-laktamaz üretmiş tir. | |
dc.description.abstract | 30 - SUMMARY In this study the antibacterial activity of sulbactam- ampisilin and ampisilin sodium were investigated against totally 229 strains belonging to P. aeruginosa, E.coli, S. aureus, Klebsiella, Proteus and Salmonella groups isolated as causative agents from various clinical materials. Tube dilution and agar diffusion methods were employed to test the antibacterial activities. Minimal inhibitory concentrations were determined in Mueller Hinton broth and agar media. The percentage of strains susceptible to sulbactam - ampicilin, respectively, were: P. aeruginosa 5%; E.coli 60%, S. aureus 95%; Klebsiella spp 18%; and Proteus spp 25%, where as Salmonella strains were all resistant to this combination. Killing curves of sulbactam-ampicilin and ampicilin were compared against given strains from each genera. It was observed that 94 strains belonging to 6 bacterial genera, 51 of them produced 3-lactamase. | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/embargoedAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Mikrobiyoloji | tr_TR |
dc.subject | Microbiology | en_US |
dc.title | Sulbaktam-ampisilin üzerinde mikrobiyolojik araştırmalar | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2018-08-06 | |
dc.contributor.department | Diğer | |
dc.subject.ytm | Sulbactam | |
dc.subject.ytm | Ampicillin | |
dc.identifier.yokid | 3007 | |
dc.publisher.institute | Sağlık Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | MARMARA ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 3007 | |
dc.description.pages | 60 | |
dc.publisher.discipline | Diğer |