Show simple item record

dc.contributor.advisorEmekli, Neslin
dc.contributor.authorAksoy, Halil
dc.date.accessioned2020-12-10T12:50:49Z
dc.date.available2020-12-10T12:50:49Z
dc.date.submitted1990
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/295915
dc.description.abstract- 55 - ÖZET Bu çalışmada, barsak flora bakterilerinden E.coli, P. aeruginosa, P.mirabilis, S. aureus ve K. pneumoniae ' ların enerji elde etmek için ortamda glukozu kullanmaları ve laktat üretimleri incelendi (Bu bakterilere ait standart suşlar Marmara Üniversitesi ve İstanbul Üniversitesi Tıp Fakülteleri Mikrobiyoloji Anabilim Dallarından temin edilmiştir). Bu amaçla, besiyerindeki glukoz miktarı % 100 mg'a ayarlandı ve başlangıç değeri olarak kabul edildi. Aynı anda besiyerindeki laktat değeri de ölçüldü. Daha sonra bu bakteriler üremeye bırakıldı ve sayıları ayarlandı. Başlangıçta ölçülen glukoz ve laktat değerleri, üreme zamanının en fazla olduğu dönemler olan 3. ve 6. saatlerde ve üremenin azaldığı zaman olan 24. saatte tekrarlandı. 3. ve 6. saatlerde en fazla olmak kaydı ile, tüm bakte rilerde 3., 6. ve 24. saatler sonunda ölçülen glukoz miktarla rı başlangıca oranla gittikçe azalan bir düşme göstermiştir. Bu düşüş oranları bakteriden bakteriye çok fazla anlamlı ol mayan farklılıklar göstermiştir. Glukoz kullanımı zamana göre başlangıçta daha fazla olmuştur. 24 saatlik inkübasyonda glu koz kullanımında görülen azalmanın nedeni, ortamın pH değiş mesi ve oluşan katabolitlerin glikolizi engellemesi olabi lir.- 56 - Bu bakteri türlerinde aynı anda yapılan laktat ölçüm lerinde de farklılıklar saptanmıştır. 3. ve ö.saatde tüm gram negatif bakterilerde laktat üretimi artarken 24. saatte laktat konsantrasyonu düşmüştür. Gram pozitif S.aureus'un 24. saat sonunda laktat konsantrasyonunun ise, arttığı gözlenmiştir. 24. saat sonunda glukoz kullanımının da azaldığı düşünülürse, bakteriler glukoz kullanımının azaldığı durumlarda laktatı karbon kayanğı olarak kullanırlar. Bu da bize çalıştığımız gram negatif bakterilerin laktatı karbon kaynağı olarak kul lanıdğını düşündürür. Glukoz kullanımından sonra oluşan lak tik asidin L-laktik asid olarak ölçülebilmesinin konak için olumlu bir sonuç olduğu kanaatindeyiz.
dc.description.abstract- 57 SUMMARY In this study, glucose utilization and lactate formation in the media by intestinal flora bacteria such as E.coli, P. aerougenosa, P.mirabilis, S.aereus and K.pneumoniea have been investigated. The standar clones of these bacteria were taken from the Department of Microbiology, Faculties of Medicine, Istanbul and Marmara Universities. For this purpose, the amount of glucose in the media was adjusted to 100% mg and this was accepted as initial concentration. At the same time, lactate concentration was also measured. Then, the bacteria were allowed to reproduction and number of bacteria were also adjusted. The glucose and lactate concentrations were determined at 3th hour during linear growth and the 6th hour during the time of growth rate was the most and at the 24th during which the growth decreased gradually. The glucose concentrations measured at 3rd, 6th and 24th hours showed a maximum decrease at 3rd and 6th hours in the media. There were some insignificant differences in glucose utilization by different bacteria. Decrease in the glucose level at the end of 24 hours may be due to the changes of pH and to the inhibition effect of catabolites on glycolysis.- 58 - The differences were also recorded in the lactate levels in the medium. It was found that while the lactate production by all gram negative bacteria at 3rd and 6th hours increased, it decreased at the 24th hour. It was observed that the lactate concentration of gram positive S. aureus increased at the end of 24th hours. It may be considered that gram negative bacteria use lactate as a carbon source when the glucose utilization decreases. We think that, the results with measurable lactate as L-lactic acid provides a positive result for the host.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/embargoedAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectBiyokimyatr_TR
dc.subjectBiochemistryen_US
dc.titleBarsak flora bakterilerinin glukoz kullanımı ve laktat üretimi
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentDiğer
dc.subject.ytmBacteria
dc.subject.ytmEnterobacteriaceae
dc.subject.ytmLactates
dc.subject.ytmGlucose
dc.identifier.yokid14876
dc.publisher.instituteSağlık Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityMARMARA ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid14876
dc.description.pages70
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/embargoedAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/embargoedAccess