Show simple item record

dc.contributor.advisorEmekli, Neslin
dc.contributor.authorNokay, Sencan
dc.date.accessioned2020-12-10T12:50:45Z
dc.date.available2020-12-10T12:50:45Z
dc.date.submitted1990
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/295903
dc.description.abstract- 53 - VI- ÖZET Kromun insan metabolizmasında gerçekleşen çeşitli en zimatik reaksiyonlara etkili olabileceği düşünüldüğü halde, sadece insülinle ilgisi detaylı olarak incelenmiştir. Fakat etki mekanizması henüz kesin olarak açıklanmamıştır. Biz bu çalışmada, diyabetli kişilerin serum Cr düzeylerinin nasıl bir değişim gösterdiklerini sağlıklı şahıslarla mukayeseli olarak değerlendirdik. Çalışmada diyabet cemiyetine müracaat eden yaşları 40-74 arasında değişen rastgele seçilmiş 26 diyabetik olgudan alınan kan örneklerinde serum Cr değerleri ölçüldü. Derişik nitrat asidi ile sıcakta proteinleri çöktürüldü. Elde edilen süpernatandaki. krom miktarı grafit fırınlı AAS ile, K`Cr«07'dan hazırlanan uygun konsantrasyonlardaki stan darda karşı ölçüldü. Girişim olmadığı için zemin düzeltmesine gerek kalmadan Cr ölçümü yapıldı. Sonuçlar aletten Ug/L ola rak alındı. 26 diyabetli kişinin ortalama Cr değeri 0.40±0.48 iken sağlıklı kişilerin ortalama Cr değeri 0.26±0.09 Ug/L bu lundu. Sonuçlar karşılaştırıldığında diyabet ve sağlıklı ki şilerin Cr değerleri arasında anlamlı bir fark bulunma dı (p>0.1). Diyabetik kişileri gruplandırdığımızda normal ve diyabetli erkekler arasında t testi yapıldı ve anlamlı bir fark bulunmadı (p>0.1). Normal kadın ve diyabetli kadınlar mukayese edildiğinde, diyabetik kadınların ortalaması 0.52± 0.67, normal kadınların ise 0.42±0.55 lig/L bulundu, t testi uygulandığında p>0.40 olarak anlamsız farklar saptandı. Diya bet yaşları arasında karşılaştırma yapıldığında, 0-5 yıllık diyabetiklerin ortalama Cr değerleri 0.33±0.23, 10 yıldan fazla diyabetiklerin 0.32±0.28 Ug/L olarak bulundu. İstatistiksel analiz uygulandığında p>0.40 olarak anlamsız farklar görül dü. Ayrıca diyabetiklerin kan şekeri ile Cr değerleri arasın da korelasyon görülmedi.
dc.description.abstract- 54 - SUMMARY Cr is an important essential trace element for human body. The effects of Cr on various enzymatic reactions have been considered. However, only the relationship between Cr and insulin has been investigated in detail and its mechanism has not be en yet fully understood.. In this study, we investigated the serum Cr levels of diabetic patients comparing with healthy controls. For this purpose, the blood samples were taken from both groups. Serum Cr levels were determined by AAS with graphite furnace in the supernatants obtained after addition the concentrated nitric acid to serum samples. K`Cr`07 was used as a standard substance for Cr determinations. The mean Cr levels were found as 0.4010.48 ug/L for diabetic patients and 0.26±0.09 ug/L for healthy controls. There was no significant difference between these groups (p>0.1). The Cr levels were 0.3110.26 ug/L, 0.5210.67 ug/L, 0.1910.21 Ug/L, 0.42+0.55 ug/L for diabetic men, diabetic women, healthy men and healthy women respectively. It was also found no significant differences between diabetic and healthy men (p>0.1); diabetic and healthy women (p>0.40). Diabetics were divided into two groups according to the duration of diabetes. Their Cr levels were 0.3310.23 yg/L and 0.3210.28 ug/L in patients with diabetes for 0-5 years and for 10 years or more respectively. No significant difference was found between these groups (p>0.40). Furthermore, there was no significant correlation between the serum glucose and Cr levels in diabetic patients.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/embargoedAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectBiyokimyatr_TR
dc.subjectBiochemistryen_US
dc.titleGrafit fırınlı AAS ile diyabetiklerde serum Cr düzeylerinin değerlendirilmesi ve önemi
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentDiğer
dc.subject.ytmChromium
dc.subject.ytmDiabetes mellitus
dc.identifier.yokid14879
dc.publisher.instituteSağlık Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityMARMARA ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid14879
dc.description.pages65
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/embargoedAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/embargoedAccess